Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na GDN 25/55/1 - problemy poczatkujacego...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na GDN 25/55/1 - problemy poczatkujacego...

Witam!

Wlasnie skladam swoj pierwszy subwoofer i potrzebuje porady :) Korzystam z glosnika Tonsil 25/55/1 8ohm o parametrach:

Vas = 120
    Fs = 34
    Qts = 0,53
    Qes = 0,61
    Qms = 3,93
    CMS = 7

Wiem, ze nie jest to model idealny do budowy suba, ale akurat na taki padlo Teraz mam dylemat co do obudowy. Myslalem glownie nad zamknieta - oczekuje lagodnego basu przy sluchaniu muzyki w pokoju (ok. 13m^2). Czy to dobre rozwiazanie?

Dla Qtc = 0,9 wyszły mi 63litry i częstotliwość rezonansowa obudowy: 57,8Hz...
    Co o tym myslicie? Czy taka obudowa sie spisze?

Drugie pytanie:
    Chcialbym uzyc panelu http://mivoc.pl/?lang=pl&str=1&mka=1...&pid=173&par=1
    Mivoc AM 80. Czy zda egzamin? (nie znam sie specjalnie na elektronice, zeby skladac cos na TDA, a moge go kupic za 160zl...)

Pozdrawiam i czekam na porady

Hmmm jeżeli właśnie F3 wynosi 57,8hz to nie za dobrze i niekoniecznie będzie Ci się podobało brzmienie (o niskim basie zapomnij). Może jednak zobacz jak w BR wychodzi.

Skomentuj

dokąd nie usłyszysz prawdziwego subwoofera możliwe, że będzie ci sie podobać, przynajmniej wykop jak to u tonsili powinien być, a jeśli chodzi o napęd to na Twoim miejscu zagadałbym z Irkiem z tego forum, raczej wyjdzie sporo taniej

Skomentuj

temat jest bardzo trafny - "problemy poczatkujacego... "
        a pierwszym Twoim problemem jest głośnik :/
        ja bym go sprzedał na allegro i kupił 27 150 ...
        do tego ów mostek TDA i gra muzyka :)
        bo 63l to dośc sporo, a mimo sporej budy kiepskie zejście :/
        do tego pewnie mała wytrzymałość itp ...
        kłopotów jest wiele ...

Skomentuj

od razu ladnie opisany post moze byc przykladem dla poczatkujacych

tonsile z wersji 25 cm ie osiagaja niskiego basu ale w tej cenie moga byc wzorem w szybkosci i efektywnosci subwoofer na pewno nie zagra nisko ale glosno i szybko czy ci sie spodoba ciezko powiedziec bo do tego zwykle sie dochodzi

obudowa zdecydowanie BR sugerował bym w granicach 45-60 l strojenie na jakies 40 hz

piszesz ze masz pokiok 13 m kw to zdecydowanie za malo jak na 25 cm woofer ja bym pomyslal nad zakupem lw800 + wzmacniacz z matronixa powinienes sie zmiescic w jakichs 350 zł z obudowa

Skomentuj

Po analizie problemu naszly mnie 2 pytania

1. Jest jakas roznica gdzie umieszcze otwor bass relfex? Z tego co wyczytalem najrozsądniej bedzie umiescic go z tyłu, a glosnik skierowac w strone podlogi?

2. Co z wytlumieniem? Przegladam rozne projekty uzytkownikow - jedni wytłumiają, inni nie. W artykule na stronie glownej autor stwierdza, ze niskich czestotliwosci nic nie tlumi (w zwiazku z tym - nie tłumic), a na innych forach spotkalem sie z opinia, zeby pachac waty ile wlezie...

Aha, zostaje przy Tonsilu i obudowie ok. 60l (akurat mam taką płytę) i strojenie na 40Hz

Skomentuj

1. Jeżeli umieścisz br z tyłu to zawsze możesz go zatkać i nie będzie tego widać. Ja wolę mieć i głośnik, i br z przodu na widoku z przodu, jeżeli głośnik jes skierowany do podłogi bass lepiej rozchodzi się po pokoju jednak trzeba mieć parkiet albo kafelki.

2. Ja jestem wielki zwolennikiem wytłumiania na ucho czyli: wytłumiasz trochę sprawdzasz jak gra, wytłumiasz trochę sprawdzasz i tak gługa aż będzie najlepiej metodą prób i błędów

Skomentuj

poprzez umieszczenei BR z tylu i blisko sicany innej powierzchni mozesz podbic niektore czestotliwosci co zachwieje ch-ke przekazu

SUBWOOFEROW sie nei wytlumia jezeli obudowa jest odpowiednio sztywnan nic nie brzeczy sa wzmocnienia t ow przypadku obudowy BR nie ma roznicy
                a jezeli cos sie juz pojawia to bas staje sie plytszy domniema ze chodzi tu jednak o pewne zmniejszenie objetosci
                zachecam fanow wytlumianai subow o przeanalizowanie zachowania sie fal w obudowie a przedewszystkim tych z dolnego zakresu

Skomentuj

Skonczylem suba, (zgodnie z waszymi radami, czyli buda troche ponad 60l (mialem juz dociete płyty), nie wytlumiony, usztywniany w srodku, wzmacniacz matronix), ale cos jest nie tak :/
                  Przede wszystkim z BR wydobywa sie okropny świst powietrza :( Wieje juz od 20% wzmocnienia i brzmi okropnie... Otwor jest taki jak policzyl WinISD Pro, czyli 10cm srednicy i 15cm długosci. Pozostaje cos poza powiekszaniem br??

Skomentuj

zwieksz strojenie czyli daj krotszy BR

Skomentuj

10cm srednicy
                      i mocno ci swiszczy?

Skomentuj

te glosniki jak pamiatm wymagaja poteznych obudow

Skomentuj

Otwor jest taki jak policzyl WinISD Pro, czyli 10cm srednicy i 15cm długosci.
                          wg mnie jest to kwestia tego że masz po prostu jakieś przecieki...
                          może przy głośniku (dałeś uszczelkę?), może przy br , ew przy obudowie...

Skomentuj

Kurcze, moze to jednak nie przez BR, ale ogolnie nie podoba mi sie :( Spodziewalem sie uderzen basu w odpowienich momentach, a dostalem "pierdzenie" na calej skali i do tego jakies nieprzewidziane ciche trzaski i pomruki. Jak sie przysluchac przy niskiej glosnosci, to (dajmy na to traffic djtiesto - mialem akurat po reka) jest po prostu jeden wielki łomot :/

[ Dodano: 2005-11-28, 19:56 ]
                            @takero moze masz racje! Popracuje nad tym! Wydaje mi sie to prawdopodobne

Skomentuj

jak napisal tektro nawet dziurka wielkosci lepka od szpilki daje bardzo nieprzyjemne swisty

jednak nei oczekuj duzo po tym wooferze niestety ;0

Skomentuj

No, ladnie wszystko postaralem sie uszczelnic silikonem i uszczelkami i gra o niebo lepiej :) Tzn. o niebo lepiej np. od 8cm. wooferka z glosnikow creative za 250zl Ale mysle, ze na dobry początek moze byc :) szczegolenie ze sporo sie nauczylem :P

Skomentuj

szczegolenie ze sporo sie nauczylem :P
                                  to najważniejsze :)
                                  ale od początku mówiłem że fajerwerków to nie będzie z tego głośnika ...
                                  i to w takiej budzie ...

tektro
                                  LUKASZ, nie wiem czy raz jedyny napisałeś prawidłowo mojego nicka

Skomentuj

Czaruję...
                                  X