Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wzmak i zwrotnica?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki wzmak i zwrotnica?

Witam. Mam pytanko mam zamiar sobie zrobić kolumienki z tych o to głośniczków:
    - Głosniczki Technicsa niskotonowe moc jakieś 50W RMS:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=70480514

- Głośniczki 13 cm srednicy niewiem dokladnie ile maja ale góra 40 W ale stawiam na 20 W:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=70360227

A teraz w tym rzecz jak to by była konstrukcja. Napewno to nie bedą 2 kolumny. Tylko 4 małe kolumienki w kazdej z nich po 1 głosniku Magnata. I jedna kolumna jako subwoofer z tymi 2 głosnikami technicsa. I tak po pierwsze czy to jest dobry pomysł??
    A po drugie jakie miałbym zastosowac zwrotnice w tych małych kolumienkach i w subwooferku? Najlepiej jakis schemacik.
    A i wzmacniacz chciałbym wbudować w subwoofer, ale nie koniecznie. Tylko jaki jest wzmaczniacz z wejsciem na 5 kolumn i rozłozeniem mocy 4x 30 W i 1x60 W??
    Bo chciałbym cos z robic surround. :)

A i tylko nie mówcie mi zebym sobie cos obliczał bo jestem ciemny a pozatym nie mam zawiele danych na temat tych głośniczków.

Pomysł zły - nie będzie basu z tych "niby" Magnatów.
    Z tego można zrobić 2 kolumny stereo 3-drożne, jeśli będziesz mieć jeszcze gł. wysokotonowe, do suba to chyba potrzebujesz głośnika ok. 25-30 cm, chocuiaż te też by może pasowały...
    Ja bym ich nie brał - brak parametrów, nie wiadaomo jaka efektywność itd.
    Do suba filtr aktywny, do reszty - zwrotnice pasywne.
    Jak wzmacniacz to 5.1 ze sklepu albo używanya amplituner KD, będzie najtaniej.

Skomentuj

Dobra to z tego rezygnuje lepiej jest cos do walic pewnego, a jak bym cos dobrał z głośników samochodowych, niekoniecznie dobrej firmy, bo wiecie nie chodzi mi o super moc zeby mi szyby wawalało, tylko zeby dobrze grał ale oczywiscie nie zacicho :)??

[ Dodano: 2005-11-05, 20:18 ]
      A mi chodzi zeby głosnik sie prezentował musi byc ładny, a np z samochodowych mozna dobrac dwudrozne głosniki z maskownicami, tylko wszystko trzeba jak najmniejszym kosztem czyli towar dobry a tani. A i system tylko 5.1.

Skomentuj

nie wiem czy dobrze rozumie ale ty chcesz wspolosiowe glosniki CA zastosowac do domu?do tego 5.1?

Skomentuj

Kurcze ja sie nie znam dobra sami mi doradcie jakie mam zastowac głosniki w satelitce minimum 10 cm srednicy w miare niedrogie i zeby nie miały 100 W tylko jakies 40 maximum.

Skomentuj

to w takim razie raczej daj sobie spokoj z 5.1 tylko zrob dobre stereo a jak bedzie malo basu to suba do tego i gra a nie bawic sie w 5.1 jak sie nie ma pojecia..mysle ze 3way to i tak za duzo bedzie dla ciebie moze 2 drozne + sub?ile masz kasy na to wszystko czyli glosniki i wzmak i czy materialy na budowe obudow posiadasz czy tez trzeba wliczyc w koszt?

Skomentuj

ja proponuje tesle ARN116 do tego ARVke do centrala 2xARN116+ARV
              na fronty 2xARN150+ARVka cena wyjdzie niewiele więcej a efekt duuzo lepszy.

w przyszłości mozesz dorobić do tego subwoofer np na 27-300-X-XX STX'a

Skomentuj

To narazie ma byc jakis projekt a robota z biegiem czasu, mam kolege elektronika to mi troche pomoze. Tak wiec dzieki za propozycje, a temat mysle mozna zamknąć.

Skomentuj

Czaruję...
                X