Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekonomiczny sub do 25m^2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ekonomiczny sub do 25m^2

Planuje zbudować suba do pokoju 25m^2.
    Miałby służyć przedewszystkim do słuchania muzy (DnB) więc musi nisko zchodzic i jednocześnie zachować dobry impuls.
    Najwazniejszą granicą jest koszt budowy mianowicie nie chcę przebić 200 zł druga w kolejności jest wielkość (liczyłbym na coś nie wieksze niz 50l) ale na rzecz dźwieku mogę się poświecić i zrezygnować z tego warunku
    Pytam teraz co byście mi poradzili/zaproponowali użyć za przetwornik do takiej konstrukcji ?
    Wspomne jeszcze ze sub ma być uzupełnieniem dla starych Tonsili ZG60c

Nie wiem czy wszystko ująłęm jak cos to pytajcie.

Jaki do tego bedzie wzmak?
    Pozostaje chyba tylko coś z stxa... chociaz moze ciut dozbierac do bsw albo do hertza

Skomentuj

zasadniczą sprawą jest wzmak ...
      nie podajesz jego kosztorysu więc nie zdziwie się jeśli będzie to jakiś tonsil 2 x 30w przy 8R żeby nawet zmostkować się nie dało :)

Skomentuj

Zasilić go chcę Forte 101s a jeśli przybędzie mi pieniędzy to zainwestuje w jakiegoś mivoca ale napewno nie planuje nic do zabudowy w subie.

Skomentuj

to sobie odpuść subwoofer.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
            to sobie odpuść subwoofer.
            Co to ma znaczyć ?

Skomentuj

żebyś nie robił czegoś na siłę ....
              szczera rada :)

Skomentuj

Nie będe popadał w skrajności i nie zamieżam wydawać 400 zł na sam przetwornik ...
                Do 200 zł moge kupić ARN 312 tylko wydaje mi się że to za dużo i na forte i na mój pokoj

Widze pełno konstrukcji (nawet na tym forum) w granicach 400 zł razem z wzmakiem i mam uważać że to są złe konstrukcje ? Nie przesadzajmy ... w każdym przedziale cenowym "coś" da sie złożyć ...

Skomentuj

ok aktywny tak - pasywny odpuść sobie

Skomentuj

Przecież to praktycznie bez znaczenia ! czy sub z mivoc 120W wbudowanym zagra inaczej niż sub podłączony do mivoca w osobnej obudowie ? nie ! więc co to ma za znaczenie ? Może czegoś nie rozumiem

Skomentuj

tak bo to nadal będzie sub aktywny....

Skomentuj

To w takim razie przepraszam za błędne użycie słowa "pasywny" w moim pytaniu

Skomentuj

to czy aktywny czy pasywny tyczy się rodzaju filtra,
                          a nie umiejscowienia wzmaka :)

Skomentuj

Sory oczywiście przed wzmakime będzie filtr aktywny sory za złe użycie pojęć

W takim razie ktoś mi pomoże w wyborze ? Z STX nie miałem kontaktu żadnego, Tesla bardzo mi się podoba jeśli chodzi o brzmienie w grę wchodzi pewnie Alphard ale z nim mam niemiłe doświadczenia (tłusty bas i słaby impuls) ale to mogło być poprostu złe dobranie obudowy ... BSW nie mam zielonego pojęcia z czym to się je

Skomentuj

moze beyma 10br60 albo 12br70 miedzy glosnikami jest niewielka roznica oba oscylja w granicach 250pln..charakteryzuja sie dosyc niskim twardym i bardzo szybkim basem... glosnik z estradowym zacieciem...jednak dla madrego uzytkownika gdyz latwo uszkodzic cewke mozna wcelu zapobieganieciu tego zastosowac filtr subsonic jednak ten podbija impuls... ale glosniczek o przyjemnym brzmieniu z estradowym zacieciem

Skomentuj

Ja polecam BSW (conajmniej 10')
                                tj ravemastera...
                                wg mnie jest to coś na dłuższy czas...
                                tylko że wzmaka pożądnego potrzebuje...:/

Skomentuj

Według win isd Beyma 12BR70 dla spadku 3db osiągne jakieś 35 hz przy impulsie rzędu 18 ms obudowa oczywiście br - nie wydaje mi się to zbyt dobrym rozwiązaniem naomiast 10BR60 odstrasza mnie swoim pasmem przenoszenia

Skomentuj

10br60 schodzi do okolo okolo38-40hz... do muzyki wystarczy i jest bardzo szybka i precyzyjna... 12br70 schodzi nizej i tez jest szybka...nie tak ja mniejsza siotra ale do muzyki sie idealnie nadaje...zreszta pogadaj z Lukaszem on najdluzej ma znimi kontakt i zna je bardzo dobrze... ja je tylko slyszalem ale na zadnej nie robilem pomiarow itd... i nie trzymal bym sie tak kurczowo na twoim miejscu winisd

Skomentuj

Przesłuchaj parę piosenek dnb , tam bas schodzi naprawdę nisko (natyle nisko że nie zauważysz tego na zg60c ) są to częstotliwości rzędu 30 hz

Podstawiłem do winisd Alpharda cw1202c i wyszło coś bardzo interesującego.
                                      f3 wypada przy 27hz jednocześnie group delay jest w granicach 10ms
                                      Pojemność wybrana to 80l obudowa zamknięta
                                      Buda dość duża ale zato świetnie się prezentuje na wykresach

Czy warto ufać wykresom w przypadku tego przetwornika ?

Skomentuj

Raczej nie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X