Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica JANBO A-188 + TVM pomocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica JANBO A-188 + TVM pomocy

Witam szanownych członków forum
    Proszę o pomoc czy to ma sens
    Zwrotnica JANBO A-188 (którą posiadam) + głośniki ARV 104 04 08 + ARN-188-03-8 w obudowie zamkniętej o pojemności około 28-30 litrów środek wyklejony korkiem i włożona gąbka
    Planuję umieścić wysokotonowy w oddzielnej komorze (czy jej wielkość ma jakieś znaczenie i czy trzeba ja wytłumiać)
    Zwrotnica także w oddzielnej komorze
    A może są jakieś inne głośniki do tej zwrotnicy w rozsądnej cenie ( do 500 PLN za komplet)
    Z góry dziękuje
    pozdrawiam Michał

Po co osobna komora dla zwrotnicy ???
    Komora dla wysokotonowca jak najmniejsza , grunt zeby była szczelna. Silikon do okoła nie zaszkodzi.

Skomentuj

szkoda glosnikow za 500zl do tej badziewnej zwrotnicy. Wogule nie slyszalem zeby ktokolwiek mierzyl charakterystyki kolumna wykonanych na tych zwrotnicach.

Skomentuj

Irek jestes Specjalista...skoro nie mierzyles to nie mow "badziew" ...

Skomentuj

ale to jest badziew. równie dobrze mozna kupić zwrotke z STX'a czy z allegro przy uniwersalnym robi to i tak jako zabezpieczenie sopranówki a nie element ksztautujący dźwięk....

Skomentuj

Już chyba lepsze to,tyle że pod 4 ohmy,koszt to jakieś 20zł za sztuke:
            Załączone pliki

Skomentuj

a wlasnie kozystajac z tematy:) zainteresowany bylby ktos zaprojektowanie zwrotki pod zestaw ARV 8 ohm + Visaton WS130S 8 ohm??

ja jestem zielony tak w elektronice jak i zwrotkach:) chociaz czytalem juz sporo to jednak ta wiedza jest jakos slabo przeze mnie przyswajana:]

Skomentuj

jak mi podeślesz zestaw na pomiary to niema sprawy.
                ps chyba W130S a nie WS130S :) miałem tego Visatona w wersji 4 ohmowej ale jakoś nieprzekonał mnie - dobra średnica ale praktycznie zero basu....

Skomentuj

dzięki
                  to lepiej się pozbyć zwrotnic czy na początek mogą być
                  a co do obietości kolunny

Skomentuj

sam napis zwrotnica uniwersalna czy do glosnikow produkcji TESLA jest podejzana.
                    Zwrotnice mozna zaprojektowac tylko do jednego zestawu glosnikow. Zmiana glosnika na inny model na pewno zmieni charakterystyki.
                    Mam chyba jeszcze z jedna zwrotnice JANBO i sporo glosnikow Tesli wiec w wolnym czasie pomierze i zobaczymy czy chociaz czestotliwosc podzialu sie zgodzi.

Skomentuj

będę wdzięczny za wszelką pomoc jest to mój pierwszy raz
                      skrzynie chcę wykonac z MDF front 38 mm a reszta 19 mm
                      Mam następne pytanie czy pochylenie przednię ścianki o około 10% pomoże w uzyskaniu lepszego dzwięku.

Skomentuj

przy prawidłowo zaprojektowanej zwronicy i prawidłowym koncie nachylenia (tak żeby zrównały się centra akustyczne) pomoze. przypadkowe wpłynie jedynie na efekt wizualny

Skomentuj

a gdzie mógł poczytac o projektowaniu zwrotnic najlepiej po polsku

Skomentuj

www.audiomania.info

Skomentuj

Czaruję...
                            X