Witam, chciałby zbudować subwoofer. Nie otrzymałem wcześniej odpowiedzi na temat jaki wzmak do Tonsil Bolero 200, no i właśnie nie wiem jaki wzmak do nich dać. Jednak chcę mój zestaw uzupełnić w suba, bo w czarnej muzie bez suba się nie obejdzie. Mój pokoik nie jest za duży bo ma 16m2. Jeżeli chodzi o przetwornik na suba to myślałem o GDN 32-150-8 lub 20/80/2, są to raczej bardzo kontrowersyjne głośniki jeżeli chodzi o parametry a nie o cene. bardziej mi zależy na niskim, czystym zejściu niż na natężeniu...Ale czy zgra się ten sub z Bolero 200? Aha i prosiłbym bardzo o propozycję wzmaka do Bolero...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki sub ? 20/80/2 czy GDN 32-150-8 ?
Collapse
X
-
co do STX'a to wybrał bym modele z serii 300 ze względu na lepsze parametry - nizej schodzą i mają lepszą kontrole polecam 27-300
20-80-2 to świetny glośnik - do kolumn 3way.... chociaz w 15m^2 tez moze zagrać ciekawie
wzmacniacze do subwooferów w granicach 150wat do tonsila i 150-400 do STX'a ( przy 150watach zagra tak samo głośno jak tonsil ale zdecydowanie nizej a przy 400 zmiecie tonsila
do bolero 200 (których osobiście nielubie) myśle że wzmacniacz na LM3886 powinien pasować modny ostatnio gain clone powinien sie sprawdzić.
Skomentuj
-
Czy do tego 27-300 wystarczy takie coś : http://allegro.pl/show_item.php?item=72521255, czy Irek coś lepszego w podobnej cenie zrobi ?
Skomentuj
-
Ja akurat miałem suba na 20/80/2 i teraz mam na 32-150-8:
Moim zdaniem stx wypada dużo głośniej można powiedzieć, że przerzuca flaki. Ogólnie potrzebuje minimum mostka tda. Nawet w obudowie zamkniętej niżej schodzi i jest bardzo szybki, jednak nie ma tego mięska teraz stojąc w kącie pokoju potrafi przeciągnąc i szczerze powiem, że jak słucham bardzo głośno to lepiej jak tonsil. Ale stx są raczej do głośnego grania.
Jeżeli nie potrzebujesz wielkiego natężenia to 20/80/2 przy głośnyn (nie bardzo głośnym) i średnim słuchaniu potrafi rzucać mięskiem i mimo, że nie schodzi za nisko(pasmo przenoszenia tonsila zaczyna sie od 50hz i tylko dzieki br schodzi do tych 37-39hz) to pod względem jakościowym (pozatym efektywność) rozkłada stx'a na łopatki. Pozatym wystarcza mu pojedyńczy tda, niektórzy piszą, że przy mostku rozkłada skrzydła jednak ja bym nie ryzykował.
podsumowanie: stx 32-150-8 troche niżej zejdzie i pokaże natężenia, 20/80/2 dużo ładniej gra i mimo nienajlepszego zejscia do średniego słuchania w sam raz, jeżeli nie słuchasz masakrycznie głosno a zależy ci na "miekkim" i przyjemnym basie to lepiej tonsil
oczywiście zawsze możesz szukać wśród innych stx'ów z serii 300 ale jakiego to wzmaka potrzebuje :)
Skomentuj
-
niektórzy piszą, że przy mostku rozkłada skrzydła jednak ja bym nie ryzykował.
120W to nie tak dużo jak na tego tonsila - tj nie tak żeby go samą mocą uszkodzić przy normalnym graniu...
pozatym dzięki większej mocy mamy lepszą kontrolę itp - chyba kazdy wie...
oczywiście zawsze możesz szukać wśród innych stx'ów z serii 300 ale jakiego to wzmaka potrzebuje :)
jeśli się pokombinuje to nie jest to aż takie drogie rozwiązanie
Skomentuj
-
Bolero maja w srodku po 2 glosniki niskotonowe kazdy o srednicy 20cm czyli razem 4glosniki 20cm. Dodawanie do tego suba ktory ma tylko jeden glosnik 20cm jest nieco bez sensu. Subwofer powinien miec potencjalne mozliwosci odtwarzania basu wieksze niz kolumny z ktorymi wspolpracuje. Wiec minimum jest tu glosnik 25cm a najlepiej 30cm.
Najbardziej cenie tu tesle ARN312 ale jest dosc droga. STX jest tani ale moze zagrac z mocnym wzmakiem. To ze ma napisane 150W to tylko pewna konsekwencja nazewnictwa przyjeta w firmie. Tak naprawde ten glosnik ma cewke od modelu 300W wykonana w technologii 20stopni cercjusza. Jedynym ograniczeniem mocowym jest kosz ktory nie pozwala na zbut duze amplitudy wychylen.
Skomentuj
Skomentuj