Ostatnimi czasy mysle nad podlogowkami i sobie wymyslilem zeby zrobic jednak konstrukcje 2D lub moze 2,5D ale raczej to pierwsze, wysoki Tonsil GDWK 11/100 a reszte dorabial by ARN 188-03-4 tylko czy w takiej konfiguracji da sie to zgrac tnac wysokotonowke na okolo 3,5kHz?? Czy nie bedzie brakowalo srodka?? W przyszlosci maja to byc fronty do mojego zestawu 5.1, troche sie pobawilem z bassboxie, kolumny bym robil kolo 100cm wysokosci i wydzielil w nich dla ARN'a komore 25 litrow netto strojona na okolo 45Hz, w takim ukladzie F3~43Hz a GD~12ms przy okolo 32Hz czy moze jednak za duzy impuls??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
podlogówki...........
Collapse
X
-
Czy planujesz dać dwa basowe na kolumnę? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale planujesz wydzielić oddzielną komorę 25l dla basu? A co w takim razie będzie w pozostałej sekcji kolumny? Moim zdaniem nie ma sensu bawić się w oddzielne komory jeśli robisz kolumny dwudrożne - pakuj wszystko do jednego i będzie dobrze.
Uważaj na tę wysokotonówkę, oryginał nie jest zły, ale jego kupno graniczy z niemożliwością, wszędzie tylko podróby i odpady wyniesione z fabryki. Z podziałem nie powinno być problemu, możesz dać nawet koło 4 kHz.
Impuls przy 32 Hz jest w normie, ale raczej i tak go nie usłyszysz ze względu na spadek efektywności w tym paśmie.
-
Raczej bedzie tylko jeden niski w wydzielonej komorze 25 litrow bo cala kolumna bedzie mial zdecydoanie wiecej w tej konstrukcji, wiecej w sumie mi nie trzeba, pokoj ma 15m2 wiec jak na przody wystarczy az nadto ;] jesli juz bym sie zdecydowal na dwa niskie to jeden ciagnal by cale pasmo az do czestotliwosci podzialu z kopolka a drugi bylby ciety maks na 150Hz czyli klasyczne 2,5d, co do kopolek to wiem ze ciezko kupic orginaly ale z moimi na 99% jest wszytko ok, brane od zaufanego czlowieka, na odwrotach orginalne naklejki Tonsila, rozkrecalem ferrofluid jest wiec mysle ze sa ok, graja spoczko pui co w monitorkach ;]
Skomentuj
Skomentuj