Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moje arn226 a teraz drugie dla kolegi?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moje arn226 a teraz drugie dla kolegi?

witam te na zdjeciu to moja konstrukcjia do domowego kina standard:55lzamknieta -zwrotka jambo a-3 podzial na 470/2800 .ale teraz przyszla na druga kostrukcjie tylko dla kumpla dosc bliskiego zawsze podobal mu sie dzwiek jak daja te kolumny a tym bardziej bas ,jego zdaniem jak trzeba to kinowy a przy muzyce estradowy .moim zdaniem go brakuje jak na takie kolumny powinny grac o wiele mocniej ale ze swoja konstrukcjia nie chialem juz kombinowac. a ze uparl sie zebym wykonal jemu to mam inne pole do popisu co sadzicie wszystko juz kupione ARN-226-07-4x2----ARP-150-00-8----ARV-104-04-8----co do zwrotki to tez chyba bedzie janbo a-3 ale moze jeszcze z jakims tlumikiem na wysokiego bo u mnie trosze wychodzi na pierwszy plan .pytanie brzmi czy wogule jest sens bawic sie w br z tymi glosnikami ?kolegi pokoj to podasze o nierownych ksztalatach ok 20-25m^ wczesniej grala tam wieza http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72268894 technics co z dzwiekiem u niej bylo roznie jak dla mnie to strasznie mulila bardzo tylko basss i basss. ze on nie chce tego bledu popelnic chce zeby te tesle byly w zamknietej ale nie wiem czy one tak wystarcza moje graja ze subem kody wiec bas mam ale same jako tako tez .co myslicie jakies propozycjie konstrukcyjne z br i tymi glosnikami .pozdrowka i czekam
    Załączone pliki

Witam,

Najlepiej zrob kolumne jedna na surowo, i wstaw jakis tam BR w taki sposob,zeby latow o bylo go przerobic na closed. Dobrym sposobem jest zachowanie tego wycietego kolka, jezeli mamy okragly br i porownajcie closed z br. Jak bedzie sie podobalo to wstaw porzadny tunel, a jak nie to smarujesz wyciety kawalek klejem i wkladasz tam gdzie byl, jak bylo wycinane wyzynarka to sie ladnie sklei, tylko sporo kleju musisz ddac, potem szpachla i mamy closed. zagmatwalem zdeko

pozdro

Skomentuj

Widziałem ze 3 konstrukcje na tych głośnikach i wszystkie były z br, Ezo kiedy robił swoje kolumny na 226 to najpierw miał te tesle w zamkniętej ale potem przerobił na br, myślę że to jest sposób na zwiększenie ilości basu.

Skomentuj

kurcze troche szkoda ze juz wszytko masz kupione, ale tak na przyszlosc to zamiast sredniaka ARP polecam stosowac szerokopasmowke ARX duzo lepiej brzmi, bardziej naturalna, ARP jest bardziej narzucajacy sie, krzykliwy i bardziej ze tak powiem harczacy, znieksztalcajacy

Skomentuj

55 L close i zapewne bez tlumika na arv i arp = brak basu oczywiscie pozorny poniewaz niskotonowe sa "zakrzyczane"
          Arp moza rowniez zastapic arn150

Skomentuj

no glosniki juz kupione wiec raczej nic nie moge zmienic jedynie zwrotke.a co do przyprubowania br to chyba tak zrobie na golej konstrukcji bedziemy kobinowac co do zestrojenia to moze jakies sugestie??szczeze bedzie to moja pierwsza konstrukcjia br i nie chce sie na paczatku zrazic?a mialem tak jak robilem suba

Skomentuj

Witam,

Do tesli optymalnie bedzie 40-45hz, niektorzy stroja na 35 ale to juz chyba lekka przesada, jak kolega slucha rocka czy czegos podobnego to mozna zestroic na 50hz.

pozdrawiam

Skomentuj

hmmm...
                50hz przy dość dużej budzie zaowocuje dość sporym podbiciem prawdopodobnie,
                ja bym stroił troszkę niżej...
                Pozatym nie bierz nawet pod uwagę zwrotki gotowej - zobacz kto miał podobną konstrukcję i od tej osoby postaraj się wyrwać schemat zwrotki :)
                jeśli samemu nie chce Ci się projektować itp...

Skomentuj

fd1 = 500 Hz / 12 dB
                  fd2 = 550 Hz / 12 dB
                  fd3 = 3.200 Hz / 18 dB
                  fd4 = 4.100 Hz / 12 dB

Skomentuj

Zamieszczone przez Uzytkownik
                    Witam,

Do tesli optymalnie bedzie 40-45hz, niektorzy stroja na 35 ale to juz chyba lekka przesada, jak kolega slucha rocka czy czegos podobnego to mozna zestroic na 50hz.

pozdrawiam
                    45 Hz nie przesadzaj 35Hz w kolumnie jest ok suba na tym samym przetorniku mozna stroic nawet na 30Hz

Skomentuj

Witam,

No moze przesadzilem troszke, 35-45 bedzie ok, wkoncu to maja byc kolumy a nie sub. Nie dosc, ze Tesle sa przymulaste trochiu to jak je sie zestroi na 30hz to juz wogule, zreszta wtedy trzeba kombinowac z tunelami. Wytrzymalosci mocowej to one tez jakiejs extra nie maja. Ja bym zostal przy 40 i juz, takie moje zdanie :)

pozdro

Skomentuj

wielkie dzieki za ten informacjie a co do tej zwrotki od maxdila - bedzie dobra do mojeje konstrukcji bo tam jest arx a ja mam arp bo jesli bedzie to dzieki i chyba wykonam nie bede zamawial.co do strojenia to chyba na 40hzm bedzie ,optymalnie . i jeszcze jedno macie moze te linki do konstrukcji ale prawdzonym i dobrze wykonanych bo cos nie moge znalesc ,i kiedys nawet byl posta dawno temu o czeskiej stronie gdzie byly konstrukcjie?

Skomentuj

Czaruję...
                        X