Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co na początek??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co na początek??

Witam wszystkich!!! Chciałbym sam zbudowac subwoofer, ale niewiem za bardzo jaki głośnik kupic (ok.125zł) Mam juz jednego na oku: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    Czytałem troche o nim na tym forum, i wydaje mi sie ze na poczatek byłby dobry
    A wy jak sądzicie??

PS
    Jaką skrzynie bym musial do niego skonstruowac (BassReflex)? jaka grubosc i dlugosc tunelu BR?, czy płyta wiórowa 1,2cm by wystarczyła (wyglada na bardzo solidną)?
    Czym sie rózni wersja 32cm od 27cm (pod wzgledem jakosci grania i wielkosacia skrzyni)
    Moze macie jakies inne propozycje? Głośnik ma słuzyc jako subwofer do kina domowego (w moim wypadku bedzie to kompuer) no i oczywiescie do GIER i słuchania muzyki

[ Dodano: 2005-11-27, 19:56 ]
    Czy do tych STX-ów potzrbne sa zwrotnice??

czesc. jesli chcesz subwoofer to najpeiej zrob aktywny. jak sobie wyobrazasz suba bez filtra?;-p jak cie interesuje syx to zobacz w konstrukcjach jest moj sub na 27mce. jestem tez w trakcie szykowania sie na jego sprzedaz. jak jest ktos chetny to za psie pieniadze mozemy sie dogadac za wszystko;p pozdro

Skomentuj

Moze macie jakies inne propozycje?
      zalezy ile masz kasy? może focal utopia za 5000 zł? może tonsil 20/80/2 (zaraz znów bedzie dyskusja o wadach i zaletach tego tonsila) jeśli idzie o wymiary obudowy i br to tu gdzieś się walała taka konstrukcja uzyj "szukaj" a znajdziej jak nie to jest program win coś tam na syronie STX masz parametry to wstukujesz je do programu i masz obudowę. jeśli idzie o zwrotnicę. tu potrzxebny jest filtr jednodrożny który obetnie pasmo. masz 2 rodzaje pasywy, ktory dajesz między wzmak a głośnik zgodnei ze schematem wzmacniacz->filtr dolnoprzepustowy pasywny->głośnik, lub aktywny
      filtr-> wzmacniacz-> głośnik aktywne wychodza taniej

Skomentuj

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=5548
        jaki pokój?
        czy chcesz to napędzać ?
        bo jeśli pokój ma ~10mkw to zamiast suba radze dobre stereo,
        basu niezabraknie...

Skomentuj

Jak płyta wiórowa 1.2 cm może wyglądac na solidną ? Ja bym całość z wyjątkiem przodu dał minimum 1.8 cm plus 2x1.8 na przód i oczywiscie wzmocnienia wewnętrzne. Nie lubie jak obudowa drga :/

Skomentuj

http://www.visaton.de/english/artikel/art_471_1_19.html - co sądzicie o tym? jak on by sie sprawował na tle STX'a i co sadzicie firmie? czy mial ktos juz doczynienia z głosnikami tej firmy??

Skomentuj

stxa na tle tego visatona po prostu nie ma

Skomentuj

Chybiony pomysł i tyle.To sie na suba nie nadaje,za mikre.

Skomentuj

visaton to znana i dobra firma. ale jakos na suba mi sie nie widzi ten wooferek. za 200stowki mozna miec cos lep0szego. za250 np bsw.

Skomentuj

ciekawe jak jakościowo to zagra, ale pewnie nie będzie zle...
                    ja stawiam na jakość...
                    ma spory spl, moc to tylko niby 100w, ale można by dać coś na tranach ze 150w bez problemu...
                    więc nie powinno być tak znowu źle ...

Skomentuj

sorka za off topic ale sie usmialem
                      Zamieszczone przez takero
                      bo jeśli pokój ma ~10mkw to zamiast suba radze dobre stereo,
                      basu niezabraknie...
                      takero czy ja cos wiem czego inni nie wiedza o twoim pokoju z Hertzem ;] :p

Skomentuj

chwilowo przeprowadzam testy z 18 120 6 sw
                        i musze powiedzieć że stereo z dwoma takimi na kolumne w zupełności by wystarczyło
                        do tego jeszcze wysoki stxa 4R i wzmak Irka na mosach :):)
                        miodzio :)

Skomentuj

czy mozecie mi podac jakies linki internetowych sklepow z głosnikami, i moze powiedzcie jakiej firmy głosników mam szukac w cenie max 200zł

Skomentuj

www.stx.pl
                            www.grelton.mycom.pl
                            www.empire.com.pl/glosnik.htm

www.akustyk.com.pl ----> tu sobie popatrz na głośniki bo w zamówieniu u Gipsy2 możesz mieć o ok 40pare % taniej....

Skomentuj

Witam! Byłem dzisiaj w sklepie, i zobaczylem HECO 25cm za 110PLN, sprzedawca mowil ze ma chyba 120wat, czy to sie oplaca? czy moze jednak lepszy bylby STX 27, 300. Głsnik wygladal mniej wiecej jtak jak ten z tego zestawu: http://www.asbyon.com/images/modelle/4347_2.jpg - tylko tamten mial matowa papierowa membrame

(szukam jakiegos suba do domu o niekoniecznie duzej mocy i srednich rozmiarach 25cm. w granicach ~150PLN

Skomentuj

A masz do tego heco parametry? Symulacje i juz mniej wiecej widzisz jak to bedzie wygladac:)

Skomentuj

no walsnie, niestety nie mam! i probuje sie dowiedziec czy ktos ma moze taki glosnik, i jak to gra. a moze masz inne propozycje?

Skomentuj

kup sobie bsw 10" za 240zl - za ta cene nic lepszego nie kupisz!

Skomentuj

a gdzie mozna kupic taki glosniczek?
                                      prosze o adresy sklepów

Skomentuj

Bleh...

www.mivoc.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                        X