Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ZG-15-C jakie głośniki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ZG-15-C jakie głośniki?

Witam
    Mam dwie obudowy od głośników Unitra Tonsil. Mają coś koło 11 litrów. Chciałem zbudować monitorki i teraz najważniejsze.. Mam do wydania 160 zł na obie kolumny czyli koło 80 zł na jedną. Muszę kupić za tą cenę głośnik niskotonowy, wysokotonowy i sklecić zwrotnicę (lub kupić gotową). Czy do tych kolumienek opłaca się wrzucać bass reflex? Moj brat ma B&W 303 własnie o podobnej pojemności i tam są tunele długości 11 cm i szerokości 3 cm. I wlasnie Unitry chciałem przerobić dokładnie na podstawie tamtych. Pewnie wszystko co piszę jest głupie, ale... to dopiero moje początki. Wielkości głośników jakie się tam zmieszczą to dla niskotonowego 175 mm (dziura 145, ale mogę powiększyć), a wysokotonowy jakieś 90 (dziura 70 też mogę powiększyć). Myślałem o:
    2 x STX GDN-17-80-8-SC + 2 x STX GDWK-9-150-8-PJ + zwrotnice o cięciu 3500 Hz, brałem jeszcze pod uwagę TVM arn-165-05-8 + arv-104-03-8...
    pomocy :( wzmacniacz mam Sony 2 x 80 W, a oryginalne kolumny Sony, które są strasznie męczące już mi się znudziły.

1. do jakiego rodzaju muzyki
    2. jaki pokoj
    3. za ta kase to ciezko poszukaj na allegro glosnikow
    4. BR (dasz albo nie) zalezy jaki bedzie niskotonowy
    5. poczytaj strone i forum

Skomentuj

1) progr-rock, rock, trochę muzyki elektronicznej, trochę klasyki, hard rocka i gotyku...
      2) 15m^2
      3) poszukałbym jakbym wiedział, które by były dobre, a które nie bardzo
      4) No wlasnie na poczatku czekam chciałbym wybrać niskotonówkę i z BR-em czekam na ostateczną decyzję
      5) Trochę już czytałem i właśnie po przeczytaniu wszystkiego i natłoku tylu danych wybrałem tamte STX-y, ale potem zaczałem czytać o nich to pomyślałem o TVM, a teraz już się zgubiłem całkowicie :)

OK Wybrałem głośniki niskotonowe i obliczyłem dla nich obudowe. Użyję STX GDN-18-120-6-SW bass reflex srednica 3 cm długość 12 cm co daje strojenie obudowy koło 40 Hz. Teraz pozostaje mi tylko dobrać wysokotonówki i zwrotnice. Co zagra dobrze z tymi STX-ami?

Skomentuj

hmm pomyslal bym raczej o tonsilu model 16/50/6 jest dosyc ciekawy ale idrozszy sam musisz wybrac co chcesz

Skomentuj

na nisko-sredni jest oki tonsil gdn 16/30/4 tyle ze wtedy robisz 4 omowe albo laczysz 2 szeregowo i masz 8 ohm . ten glosnik jest elastyczny sam mam i nie narzekam, gra dobrze

Skomentuj

Czaruję...
          X