Niezgodze się z opinia kolegi wyzej ze sls zamula podłaczając go pod odpowiedni wzmak mozna naprawde fajny efekt uzyskać. Dla mnie osobiście BSw jest zaje.... a powera hmmm chciałbym miec ale cena tez duza.
dj_zibi, jednak czytajac forum wiekszosc ludzi mowi ze sls to jednak nic specjalnego do muzyki. chyba zaryzykuje teraz postawic na bsw jesli nie bedzie to czego oczekuje wrzuce go do bryki a do domu nadal bede szukal. chociaz licze ze nie przejade sie na ravemasterze;p
Mozliwe by bylo takie cos, ale zeby membrana bierna nisko "stroila" musi miec duza mase. Napewno bas bedzie o wiele wolniejszy, a buda i tak wiele mniejsza nie wyjdzie.
W tym watku http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=5631
poruszalismy podobny temat choc jakoś umarł śmiercią naturalną.
Jak widac co użytkownik to inna szkoła kazdy zachwala swoje, choc tak na prawde obiektywizmu brak.
Ja miałem sls10 i powiem że do muzyki sie nie nadaje. Na forum doczytałem ze faktycznie nawet xls nie radzi sobie z szybkim basem bo po prostu nie jste do tego stworzony. Filmy to zupełnie co innego.
Sam również poszukuję 10 cali w które dobrze moge zainwestować:)
Musicie jeszcze Panowie uwzglednic prace glosnika w samochodzie... ZADNYCH konstrukcji nie stroi sie tak nisko jak do domu - bo w aucie zaistnieja podbicia samego dolu i to spore... To co pokazuje symulator jest picem w porownaniu z rzeczywista char. odpowiedzi.. Stad moze warto dac 15 cali w 60 litrow i stroic najnizej jak sie da przyzwoitym tunelem - za efekt recze... Z membrana bierna zginiesz, nim to bedzie dobrze gralo, tym bardziej, ze musialbys miec membrane o podobnej "mechanice" co sam glosnik - a z tym ciezko...
Do domu trzeba liczyc najoptymalniej - podbic tak duzych nie ma, tym bardziej, ze jesli sa to w wyzszych zakresach daja sie we znaki znacznie bardziej.
Jesli komus wystarcza "bas" z 10 cm przetwornika - no to faktycznie... Przeciez nie trzeba koniecznie maksymalnie obciazac wiekszego glosnika - ale kwestia jakosci motywuje do stosowania wiekszych...
tomaszo, potrzebuje czegos najpierw do domu... wiesz moze jak 12" calowka wypada w miejszej budzie? albo najepiej closed? i jaka jest relacja 10/12 cali? bez porownania?
Z porownaniem - ale to, co oferuje 10 cali to taki wstep mozna powiedziec.. Zaznaczony jest charakter serii, ale nie ma jeszcze calego potencjalu - to tylko 10 cali!
12 cali zagra przyzwoicie od 35 litrow netto w domu, bedzie tylko klopot ze strojeniem odpowiednio niskim przy tunelu minimum 8 cm srednicy... Ale moze jakies kolanko i dasz rade, profil konieczny. Stroj w zakres 37 - 40, nie nizej.
Ja mam mojego BSW 124II w 45l netto strojenie na 37 hz. I w zasadzie czy bedzue to 30 czy 42 to nie ma duzej roznicy, tylko bedzie conajwyzej troche ciszej przy nizszym basie. Ale optymalnie jest 40-50l (50l podane na stronce) strojone na 35-40hz.Aha BR mniejszego niz 8cm niewarto ;p
A tak wracając do tematu podanego w tytule :)
jeśli chodzi o 10' BSW i Hertz to do świąt postaram się przetestować oba
Po szeregu testów rozwieje wszystkie wątpliwości :)
co prawda będzie to subiektywna ocena , ale mimo to mam
nadzieje że będzie w jakiś sposób miarodajna ...
Skomentuj