Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sprzeczne informacje, prosze o porade

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sprzeczne informacje, prosze o porade

Witam,
    to jest moj pierwszy post na tym forum.
    Bardzo prosze o porade w sprawie wyboru pojemnosci obudowy do subwoofera do domu.
    Glosnik to JBL GT3-12, czyli 30cm, VAS 100,45,
    Wedlug wzoru ze strony obudowa zamknieta (a taka mnie interesuje)
    powinna miec okolo 149litrow.
    W instrukcji glosnika nie ma nic na ten temat podane sa tylko parametry.
    Natomiast na opakowaniu jest napisane ze zamknieta obudowa ma miec 40 litrow,
    prosze poradzic mi czym mam sie sugerowac. Wzorem czy tym co jest napiane na orginalnym opakowaniu.
    Moze dane na opakowaniu sa zanizone ze wzgledu na to ze glosnik jest do uzytku w samochodach?
    Prosze o pomoc.
    Pozdrawiam Bartosz

[ Dodano: 2005-12-02, 17:51 ]
    Vas (liters) 100,45
    Qts 0,54
    Fs(Hz) 28,2

dodaje jeszcze parametry

Nie ma idealnego wzoru ktory dobierze idealna objetosc obudowy. Zawsze jest jakis przedzial wielkosci obudow a konstruktom musi sobie zdawac sprawe z tego co daje mala obudowa a co duza.
    Duza obudowa to nisko siegajacy bas kosztem wytrzymalosci mocowej i efektywnosci.
    Mala obudowa to efektywniejszy bas czesto z podbiciem i niestety nie siegajacy tak nisko, za to dobra wytrzymalosc mocowa.
    W samochodach liczy sie zajmowana wielkosci wiec suby robi sie male pozatym sub w samochodzie nie musi bardzo nisko schodzic bo warunki samochodowe i tak podbijaja najnizszy bas. Jednak w domu to calkiem inna sprawa i trzeba pomyslec raczej o jakosci dzwieku.
    Jak juz wziales sie za wzory to pewnie wiesz co to jest dobroc glosnika w obudowie zamknietej oznaczana Qtc. Czym mniejsza obudowa tym Qtc wyzsze. Teoretycznie idealna charakterystyka wystepuje dla Qtc=0,71 ale jak wychodzi za duza obudowa to dobre parametry ma glosnik z Qtc=1, dopuszczalne jest Qtc=1,5 a wiec zakres wielkosci obudow z Qtc miedzy 0,7 a 1,5 jest bardzo duzy wiec masz spory wybor.
    Na pewno nie powinno sie robic obudowy wiekszej niz Vas glosnika. A typowo dla glosnika 30cm stosuje sie obudowe ok 50litrow.
    Same obliczenia nie wiele mowia o brzmieniu glosnika wiec dobrze jest posluchac go w kilku wariantach obudowy.
    W zasadzie przy Qtc do 0,7 jest jeszcze mozliwe zastosowanie bass-reflexu maksymalnie mozna go stosowac do Qtc=1 ale polepszy to efektywnosc choc pogorszy jakosc.

Skomentuj

dziekuje za odpowiedź,
      głosnik u mnie gral wpierw w aucie w obudowie 40 litrow,
      wlasnie wydawalo mi sie ze 150 litrow to za duza roznica,
      wiec zastanowie sie nad 50 litrami,
      jezeli ktos jeszcze ma inne propozycje to prosze pytac.
      pozdrawiam
      Bartosz

[ Dodano: 2005-12-04, 18:52 ]
      jeszcze mam jedno pytanie, co sadzicie w ogole o tym glosniku warto zrobic do niego obudowe, czy lepiej sprzedac i kupic cos innego w podobnej cenie?

Skomentuj

Czaruję...
      X