Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o weryfikację projektu zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę o weryfikację projektu zwrotnicy

Co zmienić, częściu już mam takie jak na załaczonym obrazku więc wielkiego pola do manewrów nie ma, licze na konstruktywne wypowiedzi :)

Te filtry troche za słabo filtrują. Ja bym zastosował dla wysokiego taki rozwiązanie układowe jak masz ale wartosci 3,3 ohm 3,3uF , 330 uH , wysoki w odwrotnej polaryzacji. Dla niskiego cewka 600uH , kond 10u , wiec bez zmian.
    Problemami z fazą sie zbytio nie przejmuj bo te moje pomiary są z lekka zwalone . Wygładziłęm je bez urzycia wczesniej delaya wiec w sumie nie wiadomo jak ta faza w zasadzie idzie.

Skomentuj

cewki kupione i 4,7 to jantzeny tez juz kupione, więc niebardzo jest pole do zmian, a czy w takim zestawieniu jest ok? a przynajmniej czy zagra to wmiare przyzwoicie

odnośnie 10u które lepsze?

Skomentuj

ARVka praktycznie wogóle niejest filtrowana. moim zdaniem jedyna filtracja jaką mozna dać dla ARVki to kond 3,3u i jak najmniejsza cewka. ja dałem 200uH i dołozyłem szeregowo przed zwrotką rezystor żeby inpedancja nie spadała ponizej znamionowej (dodatkowo wyrównało to SPL głośników)

tak samo cewka do ARN'a jest za mała. ja bym dał jakieś 500-600uH (oczywiście zakładam że to dwa arny 8 ohmowe połączone równolegle)

Skomentuj

dla arv mogę odwinąć ale do arn nie dowine cewki a czy ma sens dawać kondensator(zwykły) szeregowo z janzenem 4,7

moja jest na niebiesko "wasza" jest na czarno

różnicy wielkiej nie ma, powiedziałbym że w mojej propozycji są mniejsze "karpaty" :) czy się mylę ?

Skomentuj

Jak odwrócisz polaryzację arv'ki bedzie lepiej. Przynajmniej powinno byc . Ten schemat może zostać.

Skomentuj

tu tego nie widać ale "w realu" będzie lepiej.

Yoshi troche powaliłeś tą faze :P generalnie powinno być przy którejś polaryzacji ok - pamiętam że umnie przy podobnej zwrotce tak było :)

Skomentuj

No fakt powaliłem, zresztą to było mierzone na kompie kolegi w jego mieszkaniu (bo jego kolumny) a ten jego komp to szkoda gadać... Karta muzyczna SB "wynaazek" nie szło skalibrować, pomieszczenie do bani bo słabo wytłumione , odbicia potężne.

Skomentuj

jak tylko powiecie gdzie dostane tanio kapsółki i podrzucicie projekt przedwzmacniacza do niej to zdam relacje z dobrymi pomiarami(audigy 2, pomieszczenie mogę wytłumić naprawde nieźle)

[ Dodano: 2005-12-04, 18:52 ]
                  Zamieszczone przez Yoshi_80
                  Jak odwrócisz polaryzację arv'ki bedzie lepiej. Przynajmniej powinno byc . Ten schemat może zostać.
                  który "ten" ?

Skomentuj

ten sotatni co podałeś
                    daj normalne elementy kond 3,3u cewka 220uH jedna kolejny kond 10u i ostatnia cewka 560uH i rezystor 3,9 ohma trzeba sobie ułatwiać zycie a nie utrudniać :)

Skomentuj

widze że muszę się powtarzać

Mam kupione:

cewka 0.33 dla arv
                      kond 4,7(jantzen) dla arv
                      cewka 0.39 dla arn

0.33 mogę odwinąc i zmierzyć na SW tak zeby było 0.2,

z 0.39 0.56 nie zrobie bo nie mam jak dodać drutu ale może dopasować jakiś rdzeń(stal?feryt?)??

a co z kondem 4,7?

, kupowanie nowych częsci nie wchodzi w gre ponieważ nie jest to zestaw stero a kino i wszystkie części są po 5 szt!

Prosiłbym jeszcze o odpowiedz odnośnie 10uF

Skomentuj

Czaruję...
                      X