Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pare pytań początkującego odnosnie projektowania obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pare pytań początkującego odnosnie projektowania obudowy

Zakupiłem sobie głośnik Peerless SLS10 i teraz chciałbym zaprojektować i wykonać skrzynke bass-reflex. Bedzoe top moja pierwsza konstrukcja. Oczywiście przeczytałem już troszku o głośnikach i obudowach. Mam teraz pare pytań, które mnie męczą.
    1. Chodzi mi o strojenie. Jak należy ją dobierać. Wyczytałem, gdzieś żę powinna niby być troche wyższa od fs, ale przeglądają niektóre projekty wcale tak nie jest. Mam z tym duży problem. W prgramie BassBoxx zasumulowalem sobie jakis głośnik i zmieniajac czestopliość strojenia zauważyłem oczywiście różnice w charakterystykach, im wieksze strojenie tym (wieksze podbicie, dłuższy impuls). Wychodzi więć, że należałoby wybierać jak najniższe strojenie, ale znowu jak niskie może być one.

2. Jaka powinna być odpowiedż impulsowa (najlepsza)

3. Czy ktoś mogłby wytłumaczyć mi jak to jest z tymi podbiciami. Niby powinno się dożyć do jak najbardziej płaskiej charakterystyki, ale niezawsze się to udaje. Więc jakie maksymalne powinno być te podbicie.

4. Jak zaczynac obliczać objętośc skrzynki najpierw szukać jak najlepszej objętości a pózniej częstopliwości strojenia, czy na odwrót.

Z góry dzieki za pomoc.

najapierw musisz okreslic czego wymagasz od suba. gdzie bedzie jego miejsce a potem trzeba kombinowac wybrac cos co sprosta naszym wymaganieom i oczekiwaniom. muzyka inne regoly kino inne wymagania. to chyba przedewszystkim jak powiesz nam co i jak wszystko po koleji sie wyjasni.

Skomentuj

Sub miałby mieć uniwersalne zastosowanie do kina i muzyki.

Skomentuj

Ogolnie przyjmuje sie ze schodzi sie na tyle ile da w danej objetosci i w zwiazku z parametrami glosnika przy najnizszym impulsie. Jednak jesli nie koniecznie chcesz slyszec 30Hz mozesz dac wyzsze strojenie i zyskac podbicie np 2dB dla czestotliwosci 40Hz ktore i tak czlowiek slyszy juz slabiej, zatem subiektywnie bedzie rowniej. Jesli nawet przy podwyzszeniu strojenia uzyskasz lepszy impuls to tym lepiej, a uzyskac taki (nie zawsze) mozna np zmniejszajac wymiary skrzyni.
        Matod jest wiele.
        Strojenie uniwersalne mozesz wybrac szukajac na tym forum postu 'fropu delay" i np kierujac sie wzorami jakie zamiescilem wlasnie przy tej okazji.

Dawno temu uwazano ze najlepiej jest stroic w poblizu fs ale to juz historia, zaleznie od parametrow TS i obudowy wychodzi roznie jesli chodzi o optimum, a od tego jeszcze sa odstepstwa.
        Jesli w symulacji zmiescisz sie w granicach np 14-16ms to bedzie dobrze.
        Wielu ludzi dazy do jak najnizszego strojenia i plaskieh ch-ki choc nie zawsze subiektywnie daje to najlepsze rezultaty.
        Prosty przyklad. Altusy przenosza ze spadkiem -3dB przy 50Hz albo i gorzej, ale maja podbicie 2dB przy 70Hz czyli dokladnie tam gdzie lezy wiekszosc rezonansow standardowych pomieszczen. Twierdza ze ilosc basu to wlasnie potezny bas i zejscie, choc naprawde tak nie jest.

Skomentuj

Impuls nalezy sprawdzac w czestopliwosci 50hz czy w czestopliwosci strojenia??

Mam jeszcze pytanie odnosnie wytrzymalosci mocowej przy ilu Hz charakkterystyka moze juz opadac?

Skomentuj

1.impuls powinien być jak najniższy w całym paśmie odtwarzanyym przez suba,tak jak Marek pisał jeśli będzie max 14-16ms. będzie bardzo dobrze
            2.zależnie od głośnika,ale powinna jak najdłużej nie opadać(choć czasem o to ciężko)

Skomentuj

Zaczelem obliczać obudowe dla Sls10, ale juz się pogubiłem. Naczytałem się pełno postów o projektowaniu, strojeniu i mam jeden wielki metlik w głowie.
              Przyjmijmy, że chce mięć suba na tym głośniku który bedzie mógł zejśc bardzo nisko i bedzie miał dobrą odpowiedż impulsową chcę aby bass nie był przytłaczający. sub będzie wykorzystywany wyłącznie do słuchania muzyki (nie głośno). Poniżej zamieściłem pare charakterystyk z różnym litarzem skrzynki i z różnymi strojeniami. Moglibyście mi mniej więcej opisać te wykresy, np dlaczego ten jest zły do takiego zastosowania suba, a dlaczego ten jest dobry. Wtedy na pewno jakoś mi się poukładaja moje informacje w głowie :)

Może macie jakieś inne propozycje co do obudowy.
              Głośnik bedzie na razie napędzany 2xTDA7294 w mostku

czerwony: 60L strojenie- 30Hz
              żółty: 80L strojenie- 24Hz
              zielony: 50L strojenie 34Hz

Skomentuj

Przyjmijmy, że chce mięć suba na tym głośniku który bedzie mógł zejśc bardzo nisko i bedzie miał dobrą odpowiedż impulsową
                każdy by tego chciał :)
                ale audio to kompromisy, tutaj w szczególności...
                sub będzie wykorzystywany wyłącznie do słuchania muzyki (nie głośno).
                z tego co wiem to ten głośnik się średnio w muzie sprawdza... :/
                pozatym do muzy nie potrzeba aż tak niskiego zejścia,
                raczej dynamika jest potrzebna, a wiadomo coś kosztem czegoś ...
                Głośnik bedzie na razie napędzany 2xTDA7294 w mostku
                dośc dobre rozwiązanie, trany były by lepsze ,no ale cóz :)
                Może macie jakieś inne propozycje co do obudowy.
                popytaj ludzi /pooglądaj konstrukcje no forum.
                Bo symulacje symulacjami,ale najwazniejsza jest praktyka ...

Skomentuj

Czaruję...
                X