Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peerless XLS 10 czy XXLS 10 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Peerless XLS 10 czy XXLS 10 ?

Witam

Chciałem kupic jakis głósnik na subwoofer od dawna przygladam sie peerlesowi i zamierzam takiego nabyc teraz jest tylko pytanie takie którego kupić XLS 10 +MB (830452 + 265g obudowa 25 L symulacja z www.akustyk.com.pl) czy XXLS 10 (830846)(tak jak zaleca producent dac w b-r 48 L) wzmaka będe juz niedługo miał około 400W RMS przy 4 ohm w panelu? Czy moze jeszcze tak jaz zaleca peerles na swojej stronce (xls 10 830842 + MB 830481) Zalezy mi na niskim zejsciu ale nie musi być f3 = 20 Hz tak 30-35 Hz wystarczy jezeli będzie. Czy moze jakos innaczej proponujecie. po prostu ja chce subwoofer taki zeby drugiego przez 3 lata nie robic lepszego i zeby byl zarówno do kina i do muzyki. Pytam bo nie bardzo znam sie na konstrukcjach wykorzystujacych MB (membrane bierna). Za odpowiedzi z góry dziękuje.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Widze ze temat zywcem z lukara hhee.
    Nie bede sie powtazrzal, BSW bierz bo cena/jakosc narazie najlepsza jak narazie spotkalem. Namawialem juz sporo kolegow z forum ale niestety nie mam takich dosc powaznych wplywow. Paramety mierzylem i na dzien dobry co do 5% sie zgadzaja co bardzo dobrze swiadczy o w/w przetworniku. Kontrola, predkocs ponad wszystko. Pamietaj ze wykresy z takiego kalkulatora jak WinIsd to nie wszystko. Polecam ci BSW, nie zawiedziesz sie.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

No ale 15 cali czy nie duzo i jak z kasa tu glosnik za 240zł z promocji z niemiec a tu 117 euro i przesyłka 50 euro i z 50zł za przelew czyli około 720 zł a u nas sami wiecie 900zł bodajze jak zwykle drogo. No i sprawa waniejsza marka peerless czy ravmaste czy to nie czasme hi-end kontra low-end a mi sie widzi hi raczej.

Skomentuj

15" 450zl

http://www.mivoc.pl/?lang=pl&str=1&m...9&pid=36&img=1

Skomentuj

kondrax, http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...024&highlight= poczytaj.Ja mam to 154II.

Skomentuj

240 zł http://www.speakertrade.com/details-...l=BSW%20154-II

Skomentuj

w sumie wspominales cos o tym ze nie znasz sie za bardzo na konstrukcjach z membranami biernymi... jest XXLS ktory przeznaczony jest do obudowy CLOSED i nie trzeba nic kombinowac, do muzyki napewno bedzie sie nadawac a w kinie pewnie tez ma nie male zejscie, moze nie takie jak XLS+MB ale napewno bedzie silnie kopac przy czym cieplo brzmiec co w kinie jest np przezemnie pozadane

Skomentuj

f3=44 odpada na www.tymphany.com jest wykres symulacji

Skomentuj

ale zdajesz sobie sprawe ze jak wezmiesz XLSa + MB jaki otrzymasz wolny bas?? niski bo niski ale wolny

wiec jak chcesz miec zejscie ok 35Hz to kup BSW i po klopocie

XXLS z dobrym wzmakiem po konkretnym wygrzaniu zejdzie napewno sporo nizej.

moze lepiej zainwestowac w lepsze kolumny schodzace do 40Hz i zrobic suba ktory bedzie uzywany do kina tylko, latwiej cos takiego znalezc

wszyscy stawiaja kosmiczne wymagania: sub do kina i muzyki, niskie zejscie, dobry spl i do tego jeszcze wykop i dobry impuls, jednak za cene ponizej 1000zl sie nie da takich cudow robic, zreszta za kazda cene trzeba sie liczyc z kompromisami

Skomentuj

No ale co widzisz lepszego jak tymphany za 1000zł, a ja z XXLS 10 w b-r czy nie bedzie dobry do muzy?

Skomentuj

podobno XLS w BR to nic specjalego i dopiero MB dodaje mu charakteru, zobacz jeszcze jaki dlugi BR wychodzi w symulacjach , bo slyszalem ze wlasnie do XLSa potrzeba bardzo dlugi BR zeby go nisko zestroic ale nie wiem czy to do konca prawda bo nie mam za bardzo czasu zeby to sprawdzac, pamietaj ze stosujac BR dlugosci np 40cm trzeba sie liczyc z rezosansami rury, zawirowaniami powietrza itp

Skomentuj

no walsnie problem z ta rura no ale mam SW (speakerwokschop) jig 3 wersje i mikrofon. Takze poradze sobie chyba mysle z rura w kształcie L. jak myslisz?

[ Dodano: 2005-12-07, 14:18 ]
                        teraz mam 32 cm 10,5 cm tylko ze i z przodu i z tyłu rurki musze miec to ładne profilowane zakonczenie i nic nie swiszczy

Skomentuj

jezeli winISD klamie i SW wyliczy ci niskie strojenie z przyzwoicie krotka rura to bylo by super

rura w ksztalcie L jest jak najbardziej poprawna, ksztalt rury nie ma wiekszego znaczenie wazne tylko zeby nie mial ostrych zalaman w srodku ktore mogly by spowodowac turbulencje powietrza

Peerless wyprodukowal wlasnie miedzy innymi z powodu dlugiego BR membrany bierne do XLSa

Taki BR jest jak najbardziej poprawny, kosztuje 43zl w Greltonie

Skomentuj

Borys, mamy dokladnie takie same poglady. Ja tez "nawracam niewiernych". XLS to zamul bedzie. Jak chcesz sluchac muzy to bierz bsw. Kopie przy 35hz z pelna moca. Nie przeciaga, a jak trzeba rzuca miesem, zauwaz na slowo JAK TRZEBA (czytaj, jak jest tak nagrana piosenka). XLS = kino

pozdro

Skomentuj

No ale to chbya bsw muł spojzcie na wykres a niby parametry nie odbiegaja od podanych od producenta.

[ Dodano: 2005-12-07, 15:32 ]
                              drugi plik
                              Załączone pliki

Skomentuj

OMG nie patrz na symulacje ...
                                winisd to jest dobry do określania długości br-a

Skomentuj

To nie kumam jezeli parametry sa takie jak podaje producent to czemu symulacja ma kłamać. Przecieaz to liczy na podstawie wzrów a nie z kosmosu sobie bierze.

[ Dodano: 2005-12-07, 16:08 ]
                                  No dobra a moze tak kto ma w domu XLS albo XXLS albo BSW i mieszka we wrocławiu i może mnie do siebie zaprosić na pochwalenie się swoim sprzętem.

[ Dodano: 2005-12-07, 16:08 ]
                                  No dobra a moze tak kto ma w domu XLS albo XXLS albo BSW i mieszka we wrocławiu i może mnie do siebie zaprosić na pochwalenie się swoim sprzętem.

Skomentuj

Kurrr.. cze pomysl sobie na zdrowy rozsadek. Jak glosnik ktory ma 18,4 TM i 160g zywej wagi ;p moze miec wiekszy impuls od glosnika 8omowego ktoty ma 17,5BL i 135g swojej wagi + ile tam 250 PR, tak ? Przypomne tez, zeby glosnik byl taki sam w versji 4 i 8om musi miec 41% wiekszy BL (wynika z sqrt2). Czyli nawiasem mowiac gdyby chciec przerobic BSW na 8om mialby 26Tm. Nie sa to moje zadne wymysly, popatrzcie na dobre firmy, np PHL ten sam glosnik a BL rozni sie o 41%. Zauwaz takze ze ten XLS to jest 10" a porownujesz go do 15"!!! I tak bsw bedzie szybszy ;]

pozdro

Skomentuj

Dzieki za wysjasnienie tak az to sie nie znam, ale tak jak ktos na elektrodzie napisał on odpustem zaltuje i za ta cenne gra jak powinien, swego czasu gadali ze LW 800 za ta kaze jest swietny a mam 2 i SW wychodzi Qt-as= 0,8 a w drugim 0,75. Takze juz nie wiem co wybrac mieszane mam uczucia. No na zdrowy rozum cos za 250zł a cos za 900zł, nie denerwuj sie ale ja tak to rzoumuje maluch 200zł a bmw 20000zł i jedno i drugie do przodu jedzie ale jak sie jedzie jednym a drugim, na czym przycieli w głosniku ze jest o tyle tanszy.

[ Dodano: 2005-12-07, 17:29 ]
                                      A i jeszcze jedno jak z tym Tm bo tam sa 2 cewki po 8 ohm w tym XXLS 10.?? i ajk to sie teraz przedstawia bo nie wiem czy wiedziales ze tam sa 2.

Skomentuj

Kondrax ta górka w punkcie strojenia, na wykresie group delay świadczy o tym że głośnik bardzo dobrze będzie pracował w BR, zauważ że poniżej i powyżej impuls szybko opada. W praktyce jest tak że wogole tego nie słychać. Powiem ci tyle że miałem jakies 20cm tesle już nie pamietam dokladnie, ale z symulacji w BR impuls wychodzil lepszy niż w BSW w rzeczywistości to BSW wypadł o niebo lepiej jeżeli chodzi o szybkość i jakośc basu. Zasymuluj sobie beyma power12, Celestion FTR15-4080FD albo jakikolwiek inny dobry glosnik z mocnym napędem i zobaczysz że będzie górka

BL świadczy o mocy napędu, to tak jak konie mechaniczne w silniku. Jeżeli głośnik jest dwucewkowy to przy połączeniu równoległym bl spadnie a przy szeregowym będzie 2x większe. Siła działająca na membramę wynika to ze wzoru F=B*L*I , przy połączeniu równoległym bl jest mniejsze ale prąd płynący przez cewkę jest większy i odwrotnie w szeregu bl będzie większe prąd mniejszy, reszte juz mozna sobie wydedukowac ze wzoru.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X