Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peerless XLS 10 czy XXLS 10 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

panowie wszystko co tu mowicie jest niewatpliwie prawda, wykresy wykresami, parametry parametrami ale jak ma sie to do rzeczywistosci, jest jeszcze takie cos jak charakter brzmienia i jakosc ktora oferuje przetwornik.

mozna sobie przytoczyc proste porownania:
    jak zagra stx przy 35Hz a jak BSW odpowiedz oczywista ze BSW zagra lepiej

dlatego nie warto mowic ze jakis tam glosnik nie nadaje sie do muzyki bo parametry wskazuja ze ma slaby np BL itp ale parametry nie pokaza nam jak glosnik bedzie gral w rzeczywistosci

do niedawna mialem JL Audio 10W0 ktory kosztowal 500zl teraz ok 450zl, parametry bardzo slabe mozna by powiedziec ze kazdy stx zjadl by go na sniadanko a jak jest naprawde o tym juz chyba kazdy moze sie domyslec...

Jezeli przykladowo STX GDN32-300... schodzi w jakiejs tam budzie do 30Hz to po co kupic XLS'a ktory tez bedzie gral te 30Hz przy f3

Panowie nie tylko parametry i wykresy ale jeszcze jakosc i charakter brzmienia

PS mam nadzieje ze zrozumieliscie o co mi chodzi

Skomentuj

Wisnia ja o tym doskonale wiem, ale analiza parametrow moge zrobic i napisac co o tym mysle, jak bedzie tak naprawde nikt nie jest w stanie przewidziec. Kondrax przynjajmniej bedzie lepiej wiedzial jak patrzyc na T/S. Powiem jeszcze tylko ze jak tam sa dwie cewki to naprawde ma slaby uklad magnetyczny. Na jedna cewke przypada ok 8,7Tm a w "przeliczeniu" na 4om bedzie to 6,2 TM. Teraz dokladnie widac jak potezny uklad ma BSW. Nie denerwuje sie ale w pierwszym momecie troche mna wstrzzasnelo, jak zaczeles porownywac tylko w winisd. Tutaj wisnia ma racje jakiby nie byl piekny wykres w winisd (alphardy) to i tak nigdy nam nie powiem o brzmieniu. I rzeczywiscie moze byc to fajny glosniczek, ale po popatrzeniu na BL moze wydawac sie mulowaty. Wisnia i tak go kupi, dajcie mu ten zaszczyt i niech jako pierwszy kupi jak bedzie ocenka pozytywna to sie wiecej osob zlozy. Bo gdyby 3 osoby w ciemno kupily glosnik i nie byly zadowolone ... sagon ;p

pozdro

Skomentuj

ja kupie XXLSa jak dobrze pojdzie za jakies 2-3miesiace bo mam troche wydatkow, jak bede zamiawial to i tak 2 x 12" XXLS prawdopodobnie, bo mam fajny projekt w glowie.

wtedy sie okaze jak to zagra, mam cicha nadzieje ze mnie zaskoczy pozytywnie za ta kase

Skomentuj

...jest jeszcze kwestia estetyki ten BSW dla mnie wygląda tragicznie :) ...jednakże nie twierdze że nie potrafi "zabić" dźwiękiem. Ja osobiście jednak wybrałbym xls'a :)

Skomentuj

Widzicie... bo sprawa nie jest taka banalna, jak sie wydaje po wykresach - tu wiecej, o to gra lepiej... No nie zawsze... Pozostaje jeszcze kupa innych czynnikow - zawieszenia, jak one pracuja - jak zalamuje sie wykres wychylenia / moc dostarczona - czy szybko, czy powoli po przekroczeniu Xlim..., dalej - jak wykonana jest sama membrana, na ile sztywna, na ile ma dobre tlumienie wewn. i czy nie ma jakichs rezonansow wlasnych..
            Stx tez ma w wiekszosci wypadkow resor gumowy (gorny) - a jak myslicie, jak wyglada porownanie do jakosci gumy (i stratnosci) w BSW?

Odnosnie impulsu Coolombo sie przekonal do tej teorii widze, slusznie bardzo i zacnie - bo taka jest prawda. Mocny glosnik, szczegolnie z niewielka dobrocia calkowita lubi miec nagly wzrost (symulator) w obrebie cz. strojenia - ale ponizej (szczegolnie istotne i swiadczace o napedzie) i powyzej szybko spada i przyjmuje niezle wartosci - to juz kaze sie domyslac jaki jest naped.

Kwestia samej kompresji - tutaj z uwagi na duza wytrzymalosc cieplna ukladu karkas-cewka jak i materialow, chlodzenia ukladu nie wystepuje sporo kompresji - to tez ma znaczenie... Prawda jest taka, ze im wiekszy Bl - juz nie patrzac na parammetr masy membrany nawet (jak ktos chce, niech sobie wyznacza wspolczynnik Bl/Mms i juz...) tym prawdopodobienstwo oddania detali i duzej szybkosci wieksze... Wystarczy sobie policzyc : dostarczjac BSW154II przy jego maksymalnym poborze mocy okolo 8 A mamy sile napedzajaca membrane wynoszaca:

F=18,4N/A * 8A = 147,2 N zyli 14,7 kg!

Prawda jest taka, ze przy wspolpracy z mocnym wzmacniaczem nieraz beda pobierane prady (chwilowo) rzedu i 15 A - takze sobie przeliczcie jaka sila napedza uklad drgajacy...

Jak zauwazono - dla wersjo 8mio omowych Bl przewaznie jest wyzszy o ten pierwiastek z 2 - czyli o jakies liczmy 40 procent... Tylko wtedy przy tej samej mocy glosnik nie pobiera tak duzych pradow - stad te sily sa (przewaznie) podobne.

Skomentuj

wygląd można zmienić :)
              kopułkę wymienić , piankę też ...
              ew dać pierścień...

Skomentuj

Zanim napisalem juz widze sie pospalo - a co za klopot wziac farby, pedzelek i przemalowac kosz? Jaki problem stanowi wymiana nakladki? Godzina roboty i macie wyglad jai chcecie...

Skomentuj

u mnie wyglad glosnika tez pelni jakas role ale nie najwazniejsza, gdy robie jakas konstrukcje wysztsko musi byc rowniutko na przyslowiowy tip top, napewno robiac suba na BSW w 101% zrobil bym do niego maskownice

Skomentuj

No i mi namieszaliscia napalony byłem na XXLS-a a teraz BSW mi sie wtrąciło i mam kłopot. No ale jeszcze jedno pytnaie czemu ten BSW jest taki super i sonusfabery czy , naim inni na nim nic nie raobia tylko na XLS, prasa na ten temat milczy.

[ Dodano: 2005-12-08, 00:43 ]
                    A i jeszcze jednp czemu jak czytalem na elektrodzie co mają BSW 12 wymieniają na 15 a gadaja ze ta 12 jest superi wogóle sikaja z radosci, czym jest spowodowane ze zakupuja 15 widocznie cos 12 brakuje, chociaz dla noramalnych ludzi to co prezentuje 12 czyli takie duze spl i zejscie chyba styka.
                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Właśnie dobrze to ująłeś, dla normalnych ludzi 12cali styka w zupełności. A jak ktoś lubi wysokie natężenia to 15cali
                      Tak wogole czy czytaleś na forum żeby ktoś pisał negatywnie o BSW? jak już ktos to napewno ten co go nie słyszał

Skomentuj

bo ludzie chcą więcej,wiecej i jeszcze wiecej... cali

Skomentuj

No dobra a do ilu f3 schodzi 12 cali? nie patrzac na winISD?

Skomentuj

No zejdzie do okolo 30 paru Hz w pomieszczeniu efektywnie, jak dobrze ustawisz to i ponizej 30Hz. Z podbiciem okolic 30Hz o 3 dB naturalnie granica sie przesuwa nizej...

To, o czym piszesz, wynika po prostu z niedosytu natezeniowego - sa ludzie, ktorzy po jakims czasie przyzwyczajaja sie do nawet duzych natezen i brakuje im odrobiny wiecej - przesiadaja sie na wieksze srednice albo dokladaja glosnikow...
                            Akurat jesli chodzi o cala ta druga serie Ravemastera - BSW154II jest najlepszym polaczeniem walorow brzmieniowych, wykonania i parametrow - po prostu kurewsko im ten glosnik wyszedl... Kazdy kto go posluchal pod mocnym wzmacniaczem (no to opoczywisty warunek powodzenia) ma takie samo zdanie - to nie jest przypadek, przewaznie cos sie komus zawsze niepodoba... TUTAJ NIE MA niczego, co sie moze niepodobac w kwestii brzmienia - no tylko pomalowanie kosza w kwestii wygladu, ale to pisalem wielokrotnie, kwestia godziny plus schniecie kleju pod nowa nakladka i schniecia farby na koszu - i mamy np. caly czorny.. albo czerwony - jak se ktos ubzdzi...
                            Generalnie nawet ci wymagajacy odnosnie wykopu, zejscia, kontroli i natezen na BSW154II zatrzymaja sie dluzej, albo dokupia sobie jeszcze jeden - ale to dopiero po dosc dlugim czasie... Po prostu glosnik oferuje juz na tyle duze mozliwosci, ze dobija do granic rozsadku...

Skomentuj

Skusze sie chyba ale jak bedzie lipa to którys zwas to odemnie odkupi :) Bo jak nie to nastepny XXLS.

Skomentuj

Lipy nie będzie, daje sobie głowe uciąć

Skomentuj

No ale teraz kwestia mam pokój 3,5 na 4 co wybrac 10 czy 12 cali czy 15.

Skomentuj

to zalezy czy jestes psychopata ;] to wez 15"

ja bym wzial 12" na twoim miejscu jak mial bym miejsce na bude a jak miejsca brak to 10" tez da rade

Skomentuj

idz na calosc, idz na calosc :) hehe bierz 15" cali jak szalec to szalec,chyba ze caly czas ci bedzie gral w tych 14m2 to 12" ale tak to sobie czasem go gdzies przeniesiesz w wiekszy pokuj i pozabijasz :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X