Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Analiza wyników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Analiza wyników

Po paru dniach symulasci doszlem do takiego czegos:
    Głosnik to Sls10. Co sadzicie o tych wykresach zmieniac czestopliwosc strojenia lub litraz czy tak pozostawic?
    Na wykresach: skrzynka 50L strojenie 30Hz

Zależy mi na tym, aby sub schodzil w miare nisko, i był dośc szybki.

Widze, ze temat pojawia sie na kilku forach - odpowiedzialem na elce...

Skomentuj

Duzy impuls nawet na czestotliwosciach podakustycznych bedzie zle wyplywal na calosc, stracisz kontrole, Jedyna metoda to filtrowanie subsoniczne i to skuteczne.

Skomentuj

NIe ma to znaczenia dla odsluchu ZADNEGO, Marku.. Daje natomiast obraz slabej kontroli - taki wzrost opoznienia ponizej cz. strojenia BR.

Skomentuj

Jak niekontrolowane ruchy membrany dluuuugo nie wygasajace ze spora amplituda moga nie wplywac na odsluch.Wprawdzie takich fal nie slychac, ale nakladaja sie na czesc slyszalna pasma i daje to pewne nieprzyjemne efekty.
          W kolumnach trzeba zatem poeksperymentowac z wytlumieniem i odsunieciem tunelu BR od przetwornika zeby do zwarc akustycznych nie dochodzilo, a w subie elektronika i filtrowanie koniecznie.

Skomentuj

niewiem co wam tak zalezy na tych kilku Hz w dol, ja wole stroic wyzej i miec super mega impuls w closed a nie tam jakies buczenie itp,a teraz mi powiedz ze masz super ucho i +/- 5hz w gore ci zrobi duza roznice i w kazdej piosence czy filmie bedzie ci to przeszkadzac i kazda twoja cd i film zejdzie ci do tych 30hz, acha i nieweim jaki masz pokuj ale gdzies juz nie pamiamietam ktos liczyl ze 12m2 nie uslyszysz czestotliwosci ponizej 30hz... takie jest moje zdanie :P

Skomentuj

vip troche ma racji.
              Moj ostatni sub najlepiej w drugim koncu mieszkania dawal.

Skomentuj

vip, 5Hz przy 30 Hz to jest roznica okolo 2-3 poltonow... ..teoretycznie to duza roznica. Praktycznie te 30Hz to bardziej pomruki niz dzwiek.
                Co do tych 12m2 to raczej jest bzdura. W malych pomieszczeniach w ktorych nie miesci sie juz fala (polowa fali) powstaja dosc znaczne cisnienia. Takie cos jak sie nie myle nazywa sie basem cisnieniowym (nazwa z jakiejs stronki o akustyce)... przykladem sa suby w samochodach.

A co do samego sls-a w 50l i strojeniu 30Hz. ...zeby efektem koncowym nie byl glosnik przymocowany do flagi latajacej na wietrze.

Skomentuj

Za rada tomasz zmienilem litrarza, oraz czestopliwosc strojenia i odpowiedz impulsowa jest juz o wiele lepsza.
                  Z tego co wyzytalem na roznych forach to nie am co sie przejmowac czestopliwosciami ponizej 20Hz, nie wiem jak jest 30hz. Mi sie wydaje ze to bardzo zalezy od wielkosci pojemnosci bo w malych pojemnosciach fala sie nie rozejdzie. Po za tym malo jest utworow ktore schodza ponizej 30Hz.

Za rada tomasza zmienilem litrarza, oraz czestopliwosc strojenia i odpowiedz impulsowa jest juz o wiele lepsza. Wyglada to nastepujaco:

Czerwony: 45L strojenie 35Hz
                  Szary: 40L strojenie 40Hz

MI sie wydaje, ze rozwiazanie 45L i strojenie 35 Hz bedzie odpowiednie. Czy moze dac jeszcze wyzsze striojenie.

Skomentuj

ja bym raczej pomyślał nad zmianą głośnika.... albo jak kuz tego masz to dał go do zamkniętej...

Skomentuj

A probowales wybrac strojenie wg wzorow jakie podalem w "droup delay"?
                      Dotycza one wlasciwie kolumn ale jak na suba mozesz drobna korekcje przeprowadzic albo blad wykonania sprawi ze i tak na to samo wyjdzie.Dla 25cm glosnika obudowa 45 litrow jest normalna chyba.Zdarzaja sie np 31 litrow ale z dobra equalizacja wtedy jest elektronika.Jedno jest faktem, przy wyzszym strojeniu po przejsciu rezonansu szybko opada ch-ka wiec glosnik jakby sam sie filtruje, lecz dostarczajac do niego nadal duza moc np przez podciaganie elektroniczne psama, spada jego wytrzymalosc i kontrola az do zniszczenia wlacznie.Dlatego tez nie mozna zbyt ciagnac dowolnie strojenia.

CO do rozchodzenia sie fal w malych pomieszczeniach, hm nie o samo cisnieniie chodzi. Dlugie fale sa w stanie odbic sie choc niskie czestotliwosci rozchodza sie dookolnie, i powstaja i faje stojace i wygaszenia itd.DO tego wibracje przedmiotow. W autach wogole cisnienia sa inaczej wyznaczane, ponadto to specyficzne "pomieszczenie" wiec nie mieszajmy teorii.osobiscie jestem zdania ze pozadny glosnik 20cm dobrze zaaplikowany moze wiecej niz ten 25cm w zalozonym pomieszczeniu.

Jeszcze cos dodam od siebie.
                      Zeby dobrze zgrac suba z zestawami trzeba przyjmowac ze koncza one przenosic np przy 60Hz -6dB i w tym samym miejscu sub powinien miec podobnie -6dB. mozna to wyregulowac filtrami aktywnymi. Jesli zrobisz Twoj glosnik w Twojej obudowie bedzie wykazywal podbicie przy tej czestotliwosci, musialbyc radykalne filtrowanie zastosowac. Jesli zas nie bedzie przenosil skutecznie ponizej 50Hz rowno np do chociaz 40Hz to juz nie jest subwoofer tylko woofer zwiekszajacy dynamike zestawowo podstawowych pod jednym warunkiem, ze beda ona filtrowane od dolu.Jesli Woofer i zestawy podstawowe beda dosc dobrze przenosily kolo 60-70 Hz i do tego dojda rezonanse pomieszczenia to bedzie lomot a nie muzyka.Uzyskuje sie tylko waskopasmowe podbicie i jeszcze jedno zrodlo dzwieku niskich czestotliwosci, a niewiele rozciagniecia pasma (uzupelnienia niedomagan zestawow podst.) Nie wspomne juz o tragicznym w tym przypadku stosowaniu korektorow barwy - to juz calkiem odpada. Czesto gesto ostatnio widuje to Woofery na slabych przetwornikach albo w malenkich obudowach ktore raczej mozna zastosowac do PCta zeby dodac dzwieku plastikowym kolumienkom lub do niewielkiego kinka pokojowego. Szkoda zmarnowac potencjal 10calowego glosniczka, dobrze to zaplanuj

Czasem nie tylko dla impulsu wklada sie glosnik w zamknieta bude, ale np zeby wyrownac to czego strojeniem BR nie da sie zrobic a to po to zeby nie faworyzowac pewnych czestotliwosci i zeby pozwolic sie subiektywnie przebic nizszym, jesli ch-ka danego glosnika w pewnej obudowie dosc powoli opada, do tego jakas elektronika. Wiadomo ze zamknieta nieodciaza glosnika w rezonansie wiec latwo przeciazyc, wiec do zamknietej potrzeba pozadnego systemu .

Skomentuj

Osobisicie wole tez skrzynke zamknieta, bass z niej o wiele bardziej mi sie podoba, ale musze wykonac prace dyplomowa na tym glosniki i musi byc skrzynka bass-reflex (wymogi prowadzacego). Najgorsze jest to ze nia mam za duzego doswiadczenia w obliczaniu skrzynki, a prowadzacy za bardzo mi nie pomoga. Jestescie ostatnia deska ratunku :)

Na stronce www.akustyk.com.pl zalezaja do tego glosnika skrzynke 80L i strojenie na 28 Hz, ale pzeciesz nie bede robil takiego kolosa.

Sub nie bedzie grał z zadnym zestawem, bedzi sluzyl tylko do demonstarcji na wykladach.

MarekW, wyliczajac z twoich wzorow wyszlo mi strojenie skrzynki 45L na 28Hz.

Oto wykresy:

Skomentuj

zasymuluj to jeszcze raz z uwzględnieniem dziłania filtra DP powiedzmy 12dB/ok f3przy 70Hz Q-0,75

Skomentuj

A jak to sie robi??

Skomentuj

win isd przedostatnia zakładka w opcjach projektu EQ/Filter

Skomentuj

Jaki typ filtru wybrac???
                                W miejsce Order wpisac 12, a w cutoff 70Hz???

Skomentuj

tak mozesz tez sprawdzić dla innych wartości

zmienić dobroć (wybrać SOS) albo nachylenie

Skomentuj

Tak wygladaja charakterystyki z filtrem Butterwotha 2 rzedu z parametrami ktorymi mi podales:

Skomentuj

no i chyba doszedles do sedna.Strojenie i tak w granicach bledu wyjdzie CI 30Hz pewnie wiec bedzie dosc efektywnie promieniowal i bedziesz mial suba dobrze kontrolowanego. 10Hz gdzie impuls jest duzy nie bedziesz mysle podawal z pelna moca i glosnik sam z siebie takze nie bedzie na takie cos reagowal.Bedzie dobrze.

Skomentuj

Wielkie dzieki wszystkim za pomoc. Wiec ta czesc projektu mkozna uznac za zamknieta :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X