Jak zwykle banalne pytanie: jaka obudowa do tego oto głośnika =/ ściągnałem baze głośników do WinISD, obudowa bass reflex itd i wyszło 72litry, BR miał mieć długość 19,60cm średnica 10,20cm i taka obudowe zrobiłem. Płyta wiórówka 72L zwrotnica Janbo odciecie 130hz, strojenie 35hz i na wzmacniaczu Pioneer SX-301 (250 W) itd bass jest bo jest (spodziewałem sie czegoś lepszego)ale taki jakiś słaby czy ktoś mógłby mnie oświecić i obliczyć to swoimi sposobami?? bo ja juz wysiadam =/ z góry dzięki za odpowiedzi =)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX 27/300/4/SS jaka obudowa???!!
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Sound Wave72 litry to n dwa takie głośniki.... filtr pasywny to porazka a wzmacniacz to śmiech na sali....
ruthi7 zrobilem tak jak mówles wsadzilem 8 kilo cukru w srodek i od razu poczułem różnice =D jutro biorę się za przebudowe obudowy =)
Skomentuj
-
a ja jak bym nawet miał 100 000zł to i tak zrobił bym wszystko sam :) i tym się właśnie roznimy....
ps z tego co wiem to zrobienie mniejszej budy niewymagało jakiś ogromnych nakładów finansowych.... tak samo aktywny filtr to koszt duzo mniejszy niz pasywny - co do wzmacniacza - jak się niema kasy na wzmacniacz to poco robić subwoofer ?? nielepiej zrobić stereo??
Skomentuj
-
dziwnie że winisd sam na starcie zasugerował ci obudowe 70 litrów, z tego co wiem to głosniczek ma małe qts i dla takic hgłosnikó głownie sugerowane na poczatku sa obudowy o małym litrazu, mi pokazał 11 litrów :)
ale wracajac do twojej obudowy to niebyło by tak źle gdyby nie fakt że group delay masz na tragicznym poziomie ponad 20 ms :) a że gra to jak gra to głownie zasługa pewnie dennego wzmacniacza i pasywnego filtra który tylko pogarsza sprawe dolnego pasma w przeciwienstwie do dobrego filtra aktywnego
jak wiadomo te krówki stxa potrzebują mocnych wzmaków ale sadzeze nawet do 100W można je zaczać pędzić bo dysponują duzym splem, wiadomo, 300W to zupełnie inny efekt niz100W, ale 100w to napewni lepszy efekt niz ten twoj pionier pewnie o mocy paru watów , a tak pozatym to nawet niewiem co to za wzmak ale skoro sw mówi że to padaczka to tak pewnie jest hehe
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Budzikdziwnie że winisd sam na starcie zasugerował ci obudowe 70 litrów, z tego co wiem to głosniczek ma małe qts i dla takic hgłosnikó głownie sugerowane na poczatku sa obudowy o małym litrazu, mi pokazał 11 litrów :)
ale wracajac do twojej obudowy to niebyło by tak źle gdyby nie fakt że group delay masz na tragicznym poziomie ponad 20 ms :) a że gra to jak gra to głownie zasługa pewnie dennego wzmacniacza i pasywnego filtra który tylko pogarsza sprawe dolnego pasma w przeciwienstwie do dobrego filtra aktywnego
jak wiadomo te krówki stxa potrzebują mocnych wzmaków ale sadzeze nawet do 100W można je zaczać pędzić bo dysponują duzym splem, wiadomo, 300W to zupełnie inny efekt niz100W, ale 100w to napewni lepszy efekt niz ten twoj pionier pewnie o mocy paru watów , a tak pozatym to nawet niewiem co to za wzmak ale skoro sw mówi że to padaczka to tak pewnie jest hehe
DO SoundWave: ty już nie jedną kolumnę zrobiłeś i juz wiesz co i jak. Ja dopiero zaczynam jest to moj 1-szy subik z prawdziwego zdarzenia =D Dlatego staram się korzystać z tego co mam lub jak najmniejszym kosztem, bo co by było jakbym wysadził worek pieniędzy a byle szajs z supermarketu był by lepszy ?? =D
Skomentuj
-
"niejednen głośnik został pozbawiony życia", chodziło mi o to że poprostu zawieszenia poszły i membrany pozaginały (zaczął niemiłosiernie charczeć i wkoncu go wymieniałem na STX`a GDN 20/80/8/ i teraz gra przyzwoicie, a co do buby właśnie ide na warsztat bawić się z tym dalej =) ide do sasiada (stolarz) przytnie mi płyty, a z całej budowy będę miał Fotorelacje (fotki z komorki ale zawsze cos, na koniec wezme od brachola cyfrówkę i porządne fotki zrobie ale to juz na koniec)
Skomentuj
-
Przemek
To ja teraz przywalę z grubej rury, bo jestem żywo zainteresowany tym głośnikiem :)
32 litry.
Bo tak na marginesie okazało się że klient nasz pan i chce mieć żółty głośnik w subwooferze. No i zamiast smallmekmusa z działu konstrukcje dostanie middlemekmusa z tym właśnie STXem. Jako że obudowa gotowa, to taka będzie. Zdjęcia w piatek. Czyli znowu w dobre ręce GDN 20/80/2. Komu komu? :)
Skomentuj
-
A więc po długiej przerwie w pisaniu, zdam relacje. Jedni z was mówii 45 litrów inni 35 to ja postanowiłem pójść na kompromis i 40 litrów strojenie w okolicach 40hz, testowałem ten głośniczek na wzmacniaczu u mojego kumpla w fiacie brava ma 4x100 + 1x300watt (a dał za niego grubo ponad 700zł nie pamiętam jakiej firmy) noo i efekt był taki że muzyki nie było słychać bo wszystkie blachy wariowały w Fiacie :) subik testowałem przed moim domem, a sąsiadka mieszkająca dwie ulice dalej miała do mnie pretensję czemu jej na impreze nie zaprosiłem :) (na sylwestra miałem też reklamacje ponieważ jak twierdził mój kumpel, w kiblu nie da się skoncetrować, grało razem z Altonami i moją kolumienką na 20/80/8/sc i to wszystko na starym poczciwym pionierku) jestem teraz w 100% zadowolny z tego głośniczka i za taką kasę wątpie że mógłbym lepiej trafić :) a już niedlugo wyląduje w bagażniku TICO :) tylko trzeba będzie dobrze pomyśleć czym tą krówke zasilić :) może dokupię drugiego takiego hehe będzie bardziej Hardcorowo :) wielkie dzięki za pomoc :) jestem waszym dłużnikiem :)
Skomentuj
-
3) no za ta kase nic lepszego nie ma, to prawda.
ViX, nadmiar miejsca w tico masz?:P
u mnie będzie jeździł 20 120 4 AW,
narazie prowadze testy w domu i będzie ładnie :)
tylko trzeba będzie dobrze pomyśleć czym tą krówke zasilić :)
a i z nim będzie miało problemy :)
Powiem tak - tico staje się jak cabriolet - dobrze się tylko latem jeździ
Spróbuj w zime muze włączyć przy włączonych światłach itp :)
Skomentuj
-
Taaa jakbym poszedł do audiocaru za tą "fachową radę i obsługę" zapłaciłbym więcej niż to TICO jest warte :)
A tak na marginesie, czy ktoś słyszał opinie o wzmacniaczach SOLING ?? np takie jak te:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83444088
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84270918
W komentarzach ma gość same pochwały za te wzmacniacze :)
p.s. A co do miejsca w bagażniku to tak: w TICO jest bagażnik owszem ale tylko z nazwy poza kołem zapasowym, gaśnicą i trójkątem niewiele do niego się zmieści :) to akurat będzie to doskonałe miejsce na fajnego subwoofera :)
Skomentuj
-
Sorki że na nowe konto ale zapomniałem hasła a śpieszy mi się :) dorzucam filmik jak pilot po biórku latachociaż subwoofer stoi na drugim końcu pokoju :)
http://rapidshare.de/files/16552684/...52413.avi.html nciśnij FREE odczekaj ok 40 skeund pojawi ci się okienko przepisz kod i wciśnij download (kiepska jakość nagrywane komórka ale zawsze coś)
Skomentuj
Skomentuj