Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kabel głośnikowy DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kabel głośnikowy DIY

Może mi ktoś napisać jak zrobić kabel głośnikowy z kabla którym łączy się sieci internetowe??
    Wiem że ktoś to już robił ale nigdzie tego nie umiem znaleźć.
    A przypadkiem jest tak ze mam ok 50m takiego kabla w domu i tak dla próby chciałbym sobie zrobić taki kabelek i porównać z tym co mam teraz.

Z góry wielkie dzięki.

kabel jak kabel , jest cienki jak igiełka ten do sieci , wiec musiałbys dla każdego sygnału po kilka sztuk tego kabelka co jest głupotą bo na co komu taki pęk kabli do glosnika skoro można za grosze kupic zwykły kabel głośnikowy z miedzi beztlenowej, róznicy i tak niebedzie, nawet jak kupisz hi endowy kabel za 1000 to róznicy i tak niebędzie, jesli to bedzie kabel za 10000 ... itp itd, biorącp od uwage zwykłe przewody a nie jakieś kosmiczne technologie bo zaraz ktos wyskczy ze znikomo małą rezystancja kabla

Skomentuj

Budzik, no właśnie ten kabel się robi w ten sposób, że splata się po kilka(naście żył).

Polecam poszukać po forum, bo był ten temat wałkowany na pewno i były podane linki do stron, na których był wyjaśniony sposób montarzu takiego kabla.

Skomentuj

tutaj znajdziesz http://www.tnt-audio.com/clinica/triple_t_e.html
        radze jednak zrobić taki sam ale z trzech z nie z sześciu przewodników. Splot wychodzi mniejszy i podobno pojemność elektryczna też jest wtedy mniejsza. Możesz nawet pobawić się w wywleczenie tych przewodników z koszulki z zapleść z nich jakiś ładny warkoczyk ;-)

Skomentuj

avw, Jak widac na zdjeciu jest tam uzytych 6 przewodow dlatego ze sa nimi przesylane 2 kanaly. Co do zdjecia izolacji... ...to raczej nie ma wiekszego sensu bo przewody w oryginalne izolacji sa specjalnie skrecone w dodatku zdejmiesz rowniez ekran ze skretki.
          Dla mniejszych mocy spokojnie wystarczy jeden kabel a nie 3 :)

Skomentuj

1. Kazda miedz jest beztlenowa...
            2. kto kupuje ekranowana skretke po to aby robic z niej kabel sygnalowy do kolumn,
            a tym bardziej do sieci w domu (moze do robienia sieci pomiedzy blokami/domami)

Skomentuj

piotr_bak, A skad wiesz jaki Muflon ma kabel? Nigdzie nie napisal czy ekranowany czy nie.

Skomentuj

pozatym ekran nie zaszkodzi mieć
                Dla mniejszych mocy spokojnie wystarczy jeden kabel a nie 3 :)
                jeden "drucik" może być mało...
                skoro jest 6 to czemu nie korzystać ?:)

Skomentuj

tak ale nalezy je odpowiednio łączyć - inaczej tracimy cały zysk.

niepamiętam w tej chwili jak to szło ale jest tylko jedna "prawidłowa opcja"

Skomentuj

Nie ten kabel który ja mam nie jest ekranowany.
                    zastanawiam się czy nie wyjąć wszystkich żył z głównej osłony i zrobić warkocz z 4 żył w których skłądało by się po 8 drucików w izolacji no i zrobić z tego warkocz z 4 żył.
                    Czyli na + i - przypadało by po 16 cieńkich drócików.

Wiem że ktoś to już tu robił na tym forum tylko nie potrafie tego znaleść .

Najlepiej by było jakby ktoś kto to robił opisał co i jak. :):):)

Skomentuj

Zamieszczone przez Muflon
                      Nie ten kabel który ja mam nie jest ekranowany.
                      zastanawiam się czy nie wyjąć wszystkich żył z głównej osłony i zrobić warkocz z 4 żył w których skłądało by się po 8 drucików w izolacji no i zrobić z tego warkocz z 4 żył.
                      Czyli na + i - przypadało by po 16 cieńkich drócików.

Wiem że ktoś to już tu robił na tym forum tylko nie potrafie tego znaleść .

Najlepiej by było jakby ktoś kto to robił opisał co i jak. :):):)
                      Mi by sie nie chciało bawić z tym.. Nie lepiej już kupić jakiś "lepszy" uzywany kabel :) ?

Skomentuj

no ok nie napisal ze ma takowy,

a tak w ogule, to powodzenia z uzywanym kablem, jezeli taki kupisz, to ciekawe jak bedzie dzaial, np mnie zostalo po budowie sieci jakies 2*60 metrow wiec dlaczego by mial lezec...

a co wy na to gdyby go jako pradowy zwykly zastosowac? przedluzacz cz co...

Skomentuj

No i znowu sie zaczyna plecenie warkoczy ;]
                          Dajta se spokój i tyle.

Skomentuj

Mnie ten kabel został po sieci co kiedyś miałem z paroma kumplami, teraz zrobili nam sieć osiedlową i kabel mi leży.
                            A chciałem spróbować jak gra taki kabelek to jest tak dla czystego hobby :P:P:P:P
                            Po co ma leżeć i sie marnować skoro można go jakoś wykorzystać.

Skomentuj

wiem że z elektrody Uwe300 tak sobie plótł :)
                              cośto podobno daje ,ale wątpie żeby efekt powalił mnie na kolana :)

Skomentuj

Umberto ... popieram hehe popieram może dredy ktos sobie zrobi :P

Skomentuj

Igod ma taki kabelek

Skomentuj

Słuchajcie,to ma sens,jak nabardziej.
                                    Ale tylko w przypadku dość wyrafinowanego sprzętu wrażliwego na byle zmiane w systemie.
                                    Wiem że w systemach lampowych taki kabel czyni cuda.Zresztą można pokombinować,ja sam używałem par ze skrętki na sygnałowke i nic złego sie nie działo.

Skomentuj

jeden kabel.... ...polowki razem cale razem i koniec zabawy... ...takie cos spokojnie wystarczy do polaczenia kolumn.

Skomentuj

no caly jak bys splotl to 8 zyl to chyba ze 10A by wytrzymalo... tylko ciekawe czy sie zagrzeje taki kabelek wtedy

Skomentuj

Czaruję...
                                        X