KWAS FYC daj sobie spokoj z konstrukcja 3d, to naprawde wymaga juz duzej wiedzy i duzego nakladu pieniedzy aby efekt byl dobry, posluchaj sie nas tutaj troche bardziej obeznanych i zrob dobre 2d, ale najpierw to poczytaj sobie tutoriale na audiomanii bo widze ze nawet nie wiesz co to strojenie bassreflex'u i dopiero potem bierz sie za projektowanie kolumn, nikt za ciebie nie sklepie gotowego projektu bo nie o to tu chodzi (chociaz i tak dla xw165 podalem ci niemal wszytko oprocz wymiarow kolumny ;] ), musisz sam dojsc do pewnych stwierdzen, i broń boze nie kupuj zadnnych wynalazków z allegro bo sie wwalisz w niezle bagno i tylko wyrzucisz pieniadze w bloto, radze zachowac troche zdrowego rozsadku, zima dluga wiec sie zdazysz douczyc i zrobic porzadne podlogowki......
michone dobrze pisze. Jak jest chłopak napalony to niech wyda pare stówek na jakieś badziewie. Przynajmniej będzie wiedział co to znaczy "dobry" dźwięk A następne kolumny napewno będą lepsze.
Ja wydałem 600 zł na zwykłe 2-drożne kolumny, tak że nie wiem jak Ty się chcesz zmieścić w kwocie 200zł za przetworniki na dobrze grające kolumny.
Przejdzie się może do jakiś sklepów ze sprzętem i posłuchaj troche.
Jak sie przejedzie na własnej kasie to zacznie poważniej podchodzić do tematu. "Polak mądry po szkodzie" głosi przysłowie .
A jest takie przyslowie? podpowiedz drugiemu jak juz sie sam sie przejchales albo wiesz o co biega? Niechce sie przejchac, dlatego pytalem jakie glosniki proponujecie najlepiej i tylko jedna osoba mogla konkretnie odpowiedziec. Ps. Mieliscie racja zostalem przy swoim projkecie ale go zmodyfikowalem na podstawie waszych propozycji...
[ Dodano: 2005-12-15, 23:08 ]
Oto nowe projekciki... obudowa (dolna) strojona wedlug wskazan kolegi, 40 litrow objetosci, strojona na ok. 43Hz... Poprawcie bledy :)
Tak, kolego, kiedyś jak jeszcze nie było tego forum to się przejechałem (tylko raz) :) i dlatego nie chcę abyś Ty i inni początkujący popełniali tego typu błędy. Robisz bardzo dobrze: pytasz, proponujesz projekty do weryfikacji. Uwierz, że nie warto robić niewielkich oszczędności na przetwornikach bo naprawdę nie warto. Pozdrawiam i życzę powodzenia. ps. Jeśli Cię w jakiś sposób uraziłem to serdecznie przepraszam.
Tak, kolego, kiedyś jak jeszcze nie było tego forum to się przejechałem (tylko raz) :) i dlatego nie chcę abyś Ty i inni początkujący popełniali tego typu błędy. Robisz bardzo dobrze: pytasz, proponujesz projekty do weryfikacji. Uwierz, że nie warto robić niewielkich oszczędności na przetwornikach bo naprawdę nie warto. Pozdrawiam i życzę powodzenia. ps. Jeśli Cię w jakiś sposób uraziłem to serdecznie przepraszam.
nieuraziles mnie, ale fajnie by bylo jakbys powiedzial jakie najlepsze by mi sie przydaly prztworniki... jakie proponujesz ...
Kwas_fyc, podobają Ci się te kolumny ?
Po co ten głośnik na boku ,skoro się na przedzie zmieści ?
za duży odstęp między niskośrednio a wysokotonowym...
i proporcje brzydkie jak cholera, rodem z allegro
(bez obrazy,ale bardzo mi się nie podobają...)
Pozatym nie możesz zrobić tej kolumny wyższej i płytszej ?
Właśnie wszyscy Ci mówią, żebyś zrobił dobre 2-drożne kolumny, a Ty się upierasz przy 3-drożnych? Co Ci daje ten basowy?! Myślisz, że więcej znaczy lepiej? Chyba, że chcesz przed kumplami zaszpanować jakie to masz wielkie kolumny.
Wsadź wszystkie głośniki na przednią ściankę. Zbliż je możliwie blisko siebie, ja daję odstępy 2.5-3 cm między głośnikami + wzmocnienie wewnętrzne. Dbaj najbardziej o dobry impuls a nie o zejście. Szerokość ustal sobie tak: średnica nisko-średniotonowego + 2xgrubość ścianki + 1 cm - moim zdaniem tak najładniej będzie wyglądać :). Głębokość ustal na 25-30 cm max a objętość reguluj wysokością lub ustal wysokość ustal a reguluj głębokością. Po co pół metra głębokości ???
czemu tak sie uparlem na basowy? Bo mialem koncept na zrobienie kolumn dwa w jednym... czyli monitorki i soobwoofer w jednym ;] ale jak tak mowicie to pomysle nad koleinym projektem...
lepiej zrób oddzielnie ,ale jakiś porządny sub...
bo to szit jest nie sub ...
jak juz koniecznie chcesz mieć coś fajnego w te gusta to ktoś zrobił kolumny 3way na 27 300 w sekcji niskotonowej...
Zwrotka jest gotowa więc nie ma problemu...
lepiej zrób oddzielnie ,ale jakiś porządny sub...
bo to szit jest nie sub ...
jak juz koniecznie chcesz mieć coś fajnego w te gusta to ktoś zrobił kolumny 3way na 27 300 w sekcji niskotonowej...
Zwrotka jest gotowa więc nie ma problemu...
Skomentuj