Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 niskotonowe glosniki w kolumnie pomocy :( :(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 niskotonowe glosniki w kolumnie pomocy :( :(

Witam wszystkich mam wielka prosbe o rade , zamierzam zrobic dwie kolumny trojdrozne ,na dwoch glosnikach niskotonowych , czy to wogole ma sens ??? jezeli mam ich parametry T-S to jak obliczyc pudla i BR dla dwoch roznych glosnikow niskotonowych .Są to dwa rozne glosniki , nr. 1 8ohm Fs=45 Qms=3,7 Qes=0,55 Qts=0,47 Vas=25 srednica 20 ;nr. 2 Qts=0,750 ,Vas=78 ,Fs=26 Qms=3,920 Qes=0,930 8ohm srednica 25 ,Robic na dwoch niskich czy nie ?? i drugie pytanko jezli zrobic na 2 niskich , to jak dla tych dwoch obliczyc zwrotnnice , ??? Jak obliczyc dla jedego to wiem tylko ze tu juz sprawa sie komplikuje , Prosze o jakies konkretne informacje na zadane pytanka , z gory dziekoweczka !!!

po pierwsze nie zrobisz na tych glosnikach kolumny trojdroznej tylko jak juz to 2,5D, czyli ten wiekszy bas powiedzmy przetwazal by do 150Hz, drugi powiedzmy szedl duuzo wyzej (jak wysko zalezy od kopolki wysokotonej jaka zastosujesz, np dla Tonsila gdwk11/100 drugi podzial na okolo 3.5kHz jest jak najbardziej na miejscu) ale znowu bedzie problem ze srodkiem, przy tej powierzchni i masie membrany jaka dysponuje ten drugi 20cm glosnik nie bedzie on sobie dobrze radzil ze srednimi, wiec pomysl z tymi dwoma niskimi jest troche nie na miejscu, za duze sa poprostu, zreszta jesli chodzi o zwrotnice do 2,5D wyjdzie cholernie droga przy pierwszym podziale okolo 150Hz, nie ma sie co uszukiwac cewka bedzie musiala byc juz konkretna a to sa koszty ;/
    Jesli nie kupiles jeszcze tychglosnikow to radze zastanowic sie nad konstrukcja dwu drozna bo widze ze masz raczej niewielkie jak narazie pojecie o konstruowaniu zestawów glosnikowych

Skomentuj

Musisz miec dwie osobne komory.

Skomentuj

Ja wiem, pojecia duzego az tak nie mam , z tym ze ja posiadsam odzielnie jeszcze glosnik wysokotonowy i sredniotonowy , a te pozostale dwa pracowaly by jako niskie tylko i wylacznie :) , wiec nie ma sensu robic tego ?????

Skomentuj

Wiec dostajesz uklad 3,5 drozny tak naprawde.
          Nawet jest te niskotonowce beda filtrowane z jednej galezi (czego nie polecam ze wzgledy na prady zwrotne, rozne dla kazdego z glosnikow) to ich ch-ki beda rozne.

Skomentuj

Widze ze sie zainteresowałes moim postem za co wielkie dzieki !!!!, Czyli tak sprawe pudel mam zalatwioną , zrobie to poprostu na dwoch odzielnych komorach Br, a teraz sprawa zwrotnicy jak ją obliczyc przy dwoch glosnikach niskotonowych ,??? Zobacze jak poprostu wpdanie mi wiecej kaski to moze kupie po jednym niskim na kolumne i oleje te kombinacje . Tylko jestem milosniekiem basu , a nie stac mnie na kolumny za 1000 Zł i chce znalezc jakies rozwiazanie tanszym kosztem :) Czy zrobic jeszcze inny motyw np. kolumny zrobic na dwoch tych dwudziestkach piatkach , a do tego zrobic sobie subofferka jeszcze na tych dwoch 20 ??? co o tym sadzicie ??? Ale narazie dreczy mnie to pyytanko z tymi zwrotnicami , czy jest ktos kto moze mi powiedziec co i jak ??

Skomentuj

moje zdanie jest taki że skoro masz problemy już na tym etapie to zrób sobie 2 drogi zamiast 3.5 :)
              to non sens przecie to co Ty piszesz...
              i jeszcze wyskoczysz zaraz że masz na wszystko 200zł ...
              zrób jakieś monitorki 2 way ...
              ew jakiś klon konstrukcji z działu "konstrukcje"...

Skomentuj

odpuść sobie - ja mając stanowisko pomiarowe bym się na coś takiego nieporwał....

ty z lukami w wiedzy i brakiem mozliwości pomiarów jesteś z góry na straconej pozycji....

Skomentuj

Mam do dyspozycji , Oscyloskop , mierniki wskazowkowe i elektroniczne i cala potrzebna aprature pomiarową wraza ze zwmacniaczami i okablowniem , gadalem z nauczycielem odemnie z budy i powiedzial ze moge bez poroblemu zmierzyc co mi sie tylko podoba u nas na pracowni elektornicznej . Myslałem ze forum jest do tego aby rozmwiac na tematy problemowe, a jednak sie myliłem troszeczeczke , Z gory odrazu zniechecacie mnie do dalszej zabawy :/ , spoko jak nie tu to gdzie indziej poszukam odpowiedzi i pomocy :(

Skomentuj

Re: 2 niskotonowe glosniki w kolumnie pomocy :( :(

do tego potrzeba doświadczenia,
                    a jak widać tu:
                    Zamieszczone przez bartekdg86
                    Witam wszystkich mam wielka prosbe o rade , zamierzam zrobic dwie kolumny trojdrozne ,na dwoch glosnikach niskotonowych , czy to wogole ma sens ??? jezeli mam ich parametry T-S to jak obliczyc pudla i BR dla dwoch roznych glosnikow niskotonowych .Są to dwa rozne glosniki , nr. 1 8ohm Fs=45 Qms=3,7 Qes=0,55 Qts=0,47 Vas=25 srednica 20 ;nr. 2 Qts=0,750 ,Vas=78 ,Fs=26 Qms=3,920 Qes=0,930 8ohm srednica 25 ,Robic na dwoch niskich czy nie ?? i drugie pytanko jezli zrobic na 2 niskich , to jak dla tych dwoch obliczyc zwrotnnice , ??? Jak obliczyc dla jedego to wiem tylko ze tu juz sprawa sie komplikuje , Prosze o jakies konkretne informacje na zadane pytanka , z gory dziekoweczka !!!
                    Ty go nie masz ...
                    Jasne że można zrobić 3 way , nawet bez zwtotek :)
                    tylko jaki to będzie poziom konstrukcyjny ?
                    bo jeśli chodzi o to aby zrobić coś na siłe to jasne,
                    nie sprawy ani problemu, ba możesz zrobić i 10 way :)
                    pozatym zadałeś pytanie:
                    Zamieszczone przez bartekdg86
                    ... czy to wogole ma sens ???
                    odpowiedź brzmi NIE
                    więc o co Ci chodzi skoro usyskałeś odpowiedź na nurtujące Cię pytanie?
                    pozatym po co zadawałeś pytanie skoro znałeś już odpowiedz ? :)
                    (wnioskuje to po tym że inna odpowiedź niż założona do Ciebie nie dociera)

Skomentuj

a masz analizator znieksztauceń charmonicznych albo chociaz mikrofon pomiarowy ??

mierniki to sobie mozesz wsadzić w kieszeń.... są potrzebne jak niepowiem co....

oscyloskop tez raczej ci się do niczego nie przyda

ps -jeśli nawet niewiesz jaki sprzet do pomiarów jest ci potrzebny to oczym my mówimy??
                      ty pewnie nawet niewiesz co musisz zmierzyć :P

Skomentuj

Mniejsza juz o to , zniszczyliscie mnie moja nie wiedzą, doksztalce na temat glosnikow i rzeczy zwiaznych z nimi i sam odpowiem sobie na te pytania z gory wszytkim dzeki !!!! ;[

Skomentuj

jesli bedzie tak jak mowi to mozecie byc dumni;]

Skomentuj

doksztalce na temat glosnikow i rzeczy zwiaznych z nimi
                            prawidłowo :)

ale tak BTW takie obrażanie się nie ma większego sensu ...
                            ale rób jak chcesz :P

Skomentuj

Nie no spokojnie nie obrazilem sie, nie mam o co , nie mam do tego powodów , a tak pozatym co to znaczy BTW ??

Skomentuj

By
                                The
                                Way

po przełożeniu "przy okazji" :)

teraz poczytaj troche artów na tej stronie
                                oraz np na www.audiomania.info
                                :)
                                na naukę przyszedł czas :)
                                pozatym zacznij czytać forum

Skomentuj

Oki , napewno poczytam. bede mial zajecie na jakis czas :P:P, pozdro !!

Skomentuj

aha, ns tronie w dziale Car Audio masz CA FAQ więc też go poczytaj,
                                    a jak podasz maila to też Ci przyślę pare ciekawych rzeczy żebyś się mógł
                                    poduczyć troche :)

Skomentuj

Bartekdg@poczta.onet.pl z gory wielkie dzieki

Skomentuj

takero, slij mi tez;p wszystko sie przyda miqolaj@o2.pl
                                        ps. wiesz ocb;p

Skomentuj

Czaruję...
                                        X