Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D27 - zwrotka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

D27 - zwrotka

Jak ciąc Vife D27 tg05/06 ?
    Ma ktoś gotowy projekt zwrotki. Sam nie posiadam sprzetu pomiarowego a chcialem tymczasowo posłuchac jak gra. Dzieki za pomoc

DO tego jeszcze drugi glosnik chyba trzeba zeby zwrotke robic

Skomentuj

A prosze bardzo. Ale tylko dla twardzieli podzial 1,8khz!! i dla miekszych 2,8khz!

No i chcialem zalaczyc wykresy ale obraz musi byc mniejszy niz 800x600pikseli :(
      Wiec nie zobaczycie.

Skomentuj

tymczasowo grac bedzie razem z ARN150

Podział myślałem około 3000 hz

Ale czy Butterworth, Linkwitz-Riley, Bessel - tego nie wiem

Co myslicie o L-R na 2800 hz 4,7 kndzior i 0,68 cewka

Ma ktos moze plik do SpeakerWorkshop z pimiarami D27. :)

Skomentuj

Przeciez jak zmienisz glosnik nisko srednio to bedziesz zwrotke budowal od nowa, po co zatem prowizorke optymalizowac.
          Zrob 12dB/okt Burta zeby nie wprowadzac wiele znieksztalcen i juz, po to tylko zeby kopulke zabezpieczyc

Skomentuj

popieram marka w daj jaka kolwiek zwrotke nawet z stxa za 20 zł a dostroisz to jak bedziesz mial juz gotowy projekt

Skomentuj

No to macie, twardziele i mieksiejsi :)

Z drugiej strony to ta kopulka to zadna rewelacja.
              Załączone pliki

Skomentuj

irek, wg. mnie ta vifa to jedna z lepszych propozycji w tym przedziale cenowym.

Skomentuj

jakby ja kupic od razu z transportu z danii za 70-80zl to nie mowie ze nie. Ale na pewno nie wydalbym na nia 150zl.
                  Charakterystyka wcale nie taka piekna o brzmieniowo trudno odroznic od innych glosnikow. ARV104 bardziej ostry ale dla wiekszosci ludzi bez roznicy.
                  Pomiary znieksztalcen nie wykazaly zadnych rewelacji. Jak sie bieze ta vife do reki to wyglada jak zwykla tekstylna kopulka z plasikowym frontem. Bez naklejki vifa pomylilbym ja od lezacej obok chinszczyzny.

Najbardziej zaskoczylo mnie brzmienie TC20SD-05-06, i najladniejsza charakterystyka w zestawieniu z TVM XW165.

Skomentuj

irek a jak tam się ma moje 11-200 ?? udało ci się go ozywić ??

Skomentuj

a prosze bardzo pomiaty GDWK11/200/8AJ
                      W firmie mam jeszcze charakterystyke znieksztalcen ale to po nowym roku, teraz sie urlopuje :)
                      Do porownania reszta swiata czyli TVM i VIFA
                      Załączone pliki

Skomentuj

a powiedz jak wypadły pomiary znieksztauceń - ciekawi mnie jak wypada na tle tej vify i arvki - bo niby potwierdza się że charka ładna, niby wszysko ok a jednak SC-10N TC25 niewspomne juz o seasie którego dzisiaj dostałem na pomiary geją duuzo lepiej mimo że charki niezasze mają tak piękne :P

Skomentuj

Wykresy wykresami ale niestety wykres nie zagra tylko głośnik i tak samo piekna idealnie płaska charakterystyka nie gwarantuje dobrego brzmienia.A jak by tak posłuchać tej arvki na zmiane z tą vifą to trzeba chyba brzuchem słuchać by nie zauważyć różnicy. Vifka gra subtelnie, nie natarczywie i dość szczegółowo a arvka... hmm gra jak dla mnie znacznie za ostro, często daje o sobie znać podbicie i potrafi dać po uszach, ogólnie nie gra za ciekawie. Słuchałem kilku innych kopułek z kilku zakresów cenowych i nadal twierdze, że ta jak za te pieniądze to bardzo przyzwoity głośnik. Oczywiście każdy ma swój gust ale ja zdecydowanie wole vife za 150zł od arv za góra 35zł a jeśli dla kogoś różnica jest niewielka lub pomijalna, no cóż...

Skomentuj

moim zdaniem vifa TC20 jest kiepska - gra za ostro i mało szczegółowo. naprawde jest ona niewiele lepsza od ARVki (zresztą i niewiele drozsza więc niema co oczekiwać kokosów)

Skomentuj

Popieram Vipera - Vifa D27 gra o niebo lepiej niż ARVka (strasznie mnie drażnieła wyostrzona góra). Swojego zdania nie zmienie bo bezposrednio porównywalem, D27 ma cieplejsze i bardziej detaliczne granie niz TVM - jak dla mnie koszt około 90 zł za szt. to przyzwoita cena.

Skomentuj

znieksztalcenia jeszcze pokaze i jak dobrze pamietam vifa wypadla najlepiej choc roznice nie sa duze.
                                Tesla gra ostro co mozna juz z charakterystyki wywnioskowac dlatego charakterystyka bardzo duzo moze powiedziec o glosniku. Samo brzmienie w duzym stropniu zalezy do konkretnej aplikacji. Jak glosnik jest mocno stlumiony to czesto ludzie odbieraja to jako cieple nie natarczywe brzmienie. Podobnie jest z czestotliwoscia podzialu i jak jest dosc wysoka to mamy bardziej matowe ale i cieplejsze brzmienie. Ja sluchalem tej vify w bardzo szerokim pasmie bo podzial byl na 1,8khz. Z ta sama zwrotnica ARV104 laczy sie doskonale z reszta glosnikow w brzmieniu jest nieco ostrzejsza ale to nie jest ogromna roznica. Trzeba bardzo chciec wydac na vife 5razy wiecej. No chyba ze sie kupi ja w dobrej cenie.
                                Mam jeszcze Monacora DT25N ktory z neodymowym magnesem osiaga ok 95dB! W dodatku ma plaska charakterystyke. Zobaczymy jak przy vifie wypadnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                X