Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory Odsluchowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory Odsluchowe

Witam Was, przeczytalem wiele postow na tym forum ale nie znalazlem nigdzie budowy monitorow odsluchowych. Otuz chcesz z kolega otworzyc takie male studio domowe ale brakuje nam wlasnie odsluchow, a na jakies po 1000zl nas nie stac, konstrukcja zwykla niej wiecej wiem jak powinien wygladac taki odsluch tylko ze nie wiem jakie glosniki sie do tego nadaja, i czy jezeli wloze te glosniki juz do kolumn to wystarczy jak kabelki od razu z glosnika podepne do wzmacniacza i komputera czy musze jeszcze tak cos dawac do tych glosnikow, i z jakiej plyty najlepiej takie odsluchy zrobic.z gory dzieki za odpowiedzi.
    pozdrawiam. aha i jeszcze jakby sie dalo to kosztorys.

I jeszcze może mamy Ci nosek wysmarkać ? :|
    Czytaj czytaj i czytaj, nikt tu nie będzie za Ciebie roboty odwalał ....

Skomentuj

Flawe, ile masz na to kasy? domyślam się że chodzi o odsłuch bliskiego pola... tylko wiesz co... nie wiem czy przypadkiem nie lepiej kupić za tą kasę jakieś dobre słuchawki (np. http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.p...H-M40FS&gid=20) i wspomagać się jakimkolwiek "domowym" zestawem...

a jak koniecznie chcesz coś zrobić, to zastanów się na funduszem i jakim wzmacniaczem to zasilisz i najważniejsze: jak wygląda pomieszczenie na to studyjko
      [ Dodano: 2005-12-26, 23:57 ]
      eXe, aleś go pojechał... zupełnie niepotrzebnie, bo monitory odsłuchowe to nie są audiofilskie kolumienki i na ten temat nic na forum się nie znajdzie. A pozatym sam jesteś w żłobku, więc nie wypada tak robić.

Skomentuj

To co mam pisać 500 glupich postów aby móc komuś powiedzieć aby troche sie rozejrzal po forum ?Bezsensu. Nie zmienia to faktu, że ktoś podal malo konkretów. A jeśli powiesz mi, że nie znajdzie tego czy "czy jezeli wloze te glosniki juz do kolumn to wystarczy jak kabelki od razu z glosnika podepne do wzmacniacza i komputera czy musze jeszcze tak cos dawac do tych glosnikow" nic nie znajdzie to chyba ma okrojoną wersję forum.

Skomentuj

sluchaj eXe jezeli Ci cos nie pasuje to po co wchodzisz? sprawdz swoja range a pozniej pisz do mnie takie rzeczy panie internetowy kozaku.
          a odnosnie pytania, wiesz to zaley z ta kasa, interesuja mnie same glosniki, tanie oczywiscie:p bede one w rezyserce 5m2 wiec przestrzen mala, jesli chodzi o kase to tak z 500zl, wystarczy, czy w ogole z taka kwota sie nie brac za to?
          dzieki za zaintresowanie

Skomentuj

Zamieszczone przez Flawe
            sluchaj eXe jezeli Ci cos nie pasuje to po co wchodzisz? sprawdz swoja range a pozniej pisz do mnie takie rzeczy panie internetowy kozaku.
            Świenie mi nawkładałeś, chcę Ci tylko uświadomić, że na forum jest bardzo dużo konstrukcji, które spełniają twoje warunki, na któryś mógłbyś się wzorować. Chodzi mi o to, że mógłbyś przynajmniej coś od siebie zaproponować. Nikt nie zabrania Ci pytać ale zanim zapytasz poszuakj troche czy o tym juz nie było mowy.

A wracając do pytania, jak poprzęglądasz troche konstrukcje to zobaczysz, że za 500 zł da sie złożyć fajne monitorki, z których będziesz zadowolony.

Za szybko sie człowieku denerwujesz i za szybko zaczynasz wyzywać ludzi, wyluzuj troche.

P.S Zygmunt gdzieś Ci się tam do linka ) doczepił, przez co nie dziala :)

Skomentuj

W takich monitorach chodzi chyba o jak najwierniejszą reprodukcję dzwięku a diy za 500zł i to do tego jak przypuszczam pierwsze raczej tej reprodukcji nie zapewni dlatego zgodzę się z Zygmuntem i przyznam ze słuchawki są dobrą alternatywą.

Skomentuj

eXe, przesadzasz czepiajac sie! ..przeczytaj swoje posty ja zrobilem to z twoimi i jakos nie swiecisz na tym forum!

Zygmunt ma racje! z tymi sluchawkami.
                http://www.allegro.pl/search.php?str...o=500&order=pd

Skomentuj

czyli mam dac sobie spokuj z monitorami w tej cenie i kupic sluchawki tak?
                  p.s. jestes bardzoo wyluzowanym facetem

Skomentuj

bedziesz jak Dj

Skomentuj

W starych radioelektronikach mialem schematy gotowcow.
                      Raczej powinno sie stawiac na 2 drogi bo z malej odleglosci wiadomo jak jest z ogniskowaniem.
                      Co moge polecic z praktryki to na wysokotonowce daj soczewki akustyczne. Jak nie masz to daj znac na maila.Tu takze chodzi o dobry odsluch z malej odleglosci.
                      Załączone pliki

Skomentuj

z soczewkami ja bym nie kombinował... w bliskim polu to raczej nie jest konieczne
                        bardzo ważne jest tutaj to, żeby głośniki były ekranowane (no chyba że masz LCD)
                        proponuję W 130 SC + SC 10 N jak z greltona to by było (104+52)*2=312 [zł] za same głosniki, do tego dojdzie niemały koszt obudów i zwrotnic

aha... obudowy około 10 litrów bassreflex strojone na około 50Hz

Skomentuj

a jaka zwrotnice zastosowac do takich odlsuchow?
                          wiece co spodziewalem sie duzo wikszych kosztow tych glosnikow, ale 312 zl stem w stanie wylozyc na nie same, lcd nie mam wiec skoro tak mowisz to chyba je zamowie, soczewki nie mam ale chyba sie bez nie obejdzie.
                          pozdrawiam

Skomentuj

Fakt ze zastosowanie soczewki zmienia troche zwrotnice dla bliskiego pola, wysokie tony sa mniej atakujace .
                            Wybor masz wolny.

Skomentuj

a gdzie ja moge takie cos zakupic, na allegro nic takiego nie widzialem?

Skomentuj

zwrotnice proponuję zrobić z cięciem około 3kHz 12dB/oktawę
                                tutaj niestety musze Cię odesłać do lektury
                                http://audiomania.info/articles.php?topic=2

Skomentuj

Dzieki wielkie, chetnie poczytam bo nawet nie wiem jak laczyc zwrtonice z glosnikami.
                                  dzieki wielkie jeszcze raz wam

Skomentuj

przelecialem na szybko temat, chodzi o monitory studyjne tak? to moze sprobojesz taki konfig Monacor SPH-165KEP i DT-25N ? glosniki wyjda cie ok 400 zł

Skomentuj

hmmm... głośniki 400zł, do tego koszty przesyłki, obudowa, zwrotnica, kable, terminale i inne duperele... chyba przekroczy budżet 500zł...

Skomentuj

tak tak studyjne monitory, jezeli mialoby przekroczyc to trudno, nie musze miec ich od razu, kupie glosniki a za jakis czas znow cos i znow cos. a powiedzcie mi czy taka zwrotnca moglaby byc w tych monitorach http://allegro.pl/show_item.php?item=78677576 nie znam sie na tym dokladnie ale tam jest jasno napiasne gdzie mam podpiac nisko, wyskoko lub srednio tonowy co mnie bardzo ratuje, i te glosniki jakie sie stosuje w odsluchach to sa nisko i sredniotonowe?

[ Dodano: 2005-12-27, 13:20 ]
                                        ej dragon to co mi podales to same glosniki wyjda okolo 600zl:p czym mam sie kierowac przy wyborze takich odsluchow?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X