Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory odsłuchowe - jakie głośniki z proponowanych?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory odsłuchowe - jakie głośniki z proponowanych?

Witam, ma zamiar zrobić sobie jakieś monitory odsłuchowe będzie to na razie grało z amplitunerem Tosca 303 w przyszłości z jakąś Yamahą stereofoniczną. Muzyka jaką słucham to głównie pop i dance. Pytanie tylko jakie zastosować głośniki z firmy TVM z poniższych:
    ARN 188-08-8 + ARV 104-63/8
    ARN 150-05/8 + ARV 104-63/8
    albo
    2xARN 150-05/8 + ARV 104-63/8 (tylko nie wiem czy to wtedy będą monitory)?

najlepiej użyć do monitorów ARN-188-05-8 i ARV-104-04-8

Ale niech inni się wypowiedzą podaj ile pieniędzy możesz na to przeznaczyć bo jak dużo to kup coś z tonsila

Skomentuj

W jakim pokoju to bedzie grało? Ile masz kasy na głosniki, na calosc?
      Moze pomysl nad stx 18:)tylko tosca nie wytrzyma oporu. Chociaz u mnie za dawnych lat ciagnela 4ohm;] tylko trzeba bylo wymieniac bezpieczniki co jakis czas;] az w koncu padla na amen;]

Skomentuj

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=5360

może coś takiego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
          W jakim pokoju to bedzie grało? Ile masz kasy na głosniki, na calosc?
          Moze pomysl nad stx 18:)tylko tosca nie wytrzyma oporu. Chociaz u mnie za dawnych lat ciagnela 4ohm;] tylko trzeba bylo wymieniac bezpieczniki co jakis czas;] az w koncu padla na amen;]
          Pokój ma 20m^2, na całość mam 300zł.

[ Dodano: 2005-12-27, 13:21 ]
          Zamieszczone przez Zygmunt
          http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=5360

może coś takiego?
          Hmm, ten gość żałuje że włożył ARN 188 bo jest mało basu a przy muzyce pop a szczególne dance bas jest wymagany a jak będzie przy 2xARN 150?

Skomentuj

raczej nie za dużo :/ lepiej użyć 188-05-8

Skomentuj

moitorki z dobrym basem za 300zł... tożto jakiś oksymoron...

Skomentuj

markus to Cie musze zmartwic za 300zł nie masz wyboru. Jak chesz miec troche basu to bierz stxa 18 do tego arv, prota zwrotka i jakos sie moze zmiescisz w 300zł.
                Chociaz do 20mk2 to juz by sie cos wiekszego przydało.

Skomentuj

nie mam problemu 16/50/1 glosnik nie jest ladny jest wrecz paskudny ale za to moze zagrac w malej obudowie do tego warto by zadbac o gore 11/100 jezeli lubisz milej lub arv jezeli ma byc ostrzej

masz pokoik 20 m kw wiec tu w zasadzie bardziej podlogowka by sie przydalal bo mozesz miec problemy z osiagnieciem wystarczajacego cisnienia niskich tonow

zawsze jak rozpoczynasz taki topic powinienes napisac co chcesz osiagnac czy brzmienie dyskotekowe glosne bez jakosci czy chcesz delektowac sie namiastak hi endu jaki rodzaj muzyki sluchasz

przy okazji pozwole sobie napisac pewna uwage dotyczaca kolegi tesli ja roumiem ze dopiero wchodzisz w swiatek audio lub nawet masz juz jakies doswadczenie ale zanim zaproponujesz cos przemysl proponujesz arna 188glosnik posiada qtrs na poziomie jak pamietam 0,62 wiec obudowa closed w pokoju w ktorym walczy sie o kazdy decybel raczej nie zda ona egzaminu
                  kolejan sprawa jak cos dorzadzasz i nie jest to "oczywiste" uzasadnij swoja wypowiedz

Skomentuj

Panowie dzięki za wszelkie uwagi jeszcze się nad tym zastanowię, może nazbieram więcej kasy i spróbuję zrobić coś droższego a wogóle może warto coś kupić gotowego, będzie bez stresów że coś nie wyjdzie, skrzynki źle poskładam itp. Wczoraj przeglądając net zauważyłem całkiem fajne kolumienki Tonsil Premium efektowe z pasmem przenoszenia od 45Hz, nawet w ostatnim Audio Video był test i wypadły jak na taką cenę rewelacynie (koszt 1999zł za 5 głośników do kina domowego bez suba).

Skomentuj

najperw mówisz że masz 300zł, potem dajesz za przykład zestaw za 2kpln :)
                      same efektówki Ci nie starczą w 20m pokoju :/
                      nie ma szans , do tego te 45hz to ciekawe przy jakim spadku :)

Skomentuj

tonsil standardowo podaje przy -12dB....... a jak kiedyś pomierzyłem new mildtony 80 to F3 wyszło mi na 90Hz :P deklarowane 50Hz było przy -18dB!!!

niezmienia to faktu że kolumny grały ładnie tyle że bez basu :) to jedyne kolumny przy których uzywałem korekcji we wzmacniaczu - inaczej nieszło słuchać na tym muzyki....

Skomentuj

tonsil podaje pasmo według jakiejś tam starej polskiej normy, czyli do -10dB w stosunku do... no właśnie nie mam pojęcia jak oni wyznaczają punkt odniesienia... chyba dla 1kHz...

dlatego zawsze zwracam uwagę na wykres charakterystyki częstotliwościowej jeśli jest dostępna

Skomentuj

moze i -10dB ale od punktu który im pasuje :)

Skomentuj

Nie zmienia to faktu , że 16/50/1 jest całkiem fajny. Tylko ten wygląd jak odpad nuklearny ... :/

Skomentuj

Tonsil podaje pasmo przenoszenia ze spadkiem -10db względem 1000 Hz. Kiedy dla takiej częstotliwości większość głośników ma już podniesioną charakterystykę, to zakres przy -10db jest całkiem sensowny.

Wśród Tesli najbardziej sensownie wygląda ARN 5614. Ma na tyle niskie QTS i FS, że powinien dobrze funkcjonować w BR. Obudowa to 26dm3 - nie wiem jak w niej gra, takie symulacje robiłem dla obudowy od starej unitry na dwóch GDNach16/15 z zamiarem jej wykorzystania. Ale możliwe że już w 18dm3 będzie dosyć dołu

Słowacka Voba Acoustic produkuje duże monitory zamknięte na ARN 188.

Ciekawe może także być zastosowanie ARN 188-08. Polipropylen, mimo parametrów nie klasyfikujących go do pracy w BR jest stosowany w czeskich monitorach Authentic Voice.

Skomentuj

zapominasz że zwrotnica redukuje wzrost efektywności....

Skomentuj

Ale zazwyczaj przy 1000 Hz w zestawach głośnikowych Tonsila było już/jeszcze dość głośno. Np. perfect 150 miały podniesioną charakterystykę w całym paśmie. Była gładka ale wzniesiona ku górze. Łącznie różnica pomiedzy 50 a 1000 Hz wynosiła około 6 db. Więc jesli podawali pasmo przenoszenia do 40 Hz przy spadku -10 db to jeszcze te 40 Hz dało się usłyszeć.

Późniejsze konstrukcje miały bardziej poziomy przebieg charakterystyki. Spłaszczenie charakterystyki przenoszenia od razu powodowało że wg tej samej normy zestawy na małych głośnikach mogły osiągnąć 35 Hz - tylko jaka była jakość tak wyciągniętego na siłę basu ?

[ Dodano: 2006-01-01, 21:47 ]
                                    Tonsil Premium to zupełnie inna bajka. Głosniki z Cz@t i Excellence opracowane od nowa. Siedzą w nich trzynastki po 175 zł. za sztukę.
                                    Przy takiej cenie warto zastanowić się nad Visatonem. Np. za 125zł. jest W170SC głośnik bardzo ciekawy jesli jego parametry są prawdziwe. W objętości 25dm3 ma teoretycznie -3 db przy 45 Hz. I są na nim jakieś projekty.

Skomentuj

arn 188 na srednice odradzam... tzn zalezy jakie kto ma wymagania... wg mnie nadaje sie on do 3drog... chociaz firma XXX z Polski (nie pamietam jaka:/ ) zrobila podlogowki na arn188-8 (drozsze, ladniejsze, nie slyszalem) i chyba Vifie DX25, nabywca bardzo je zachwalał. na monitorki moze lepiej cos mniejszego 15cm np visaton W130 bedzie ladniejsza srednica, ale z basem lipa. Z drugiej strony 20m2 to sporo jak na monitorki do tego ta kwota:( Trudno o kompromis

[ Dodano: 2006-01-06, 00:08 ]
                                      juz pamietam... Opus Audio

Skomentuj

Czaruję...
                                      X