Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak na dźwiek wpłytwa kopułka??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak na dźwiek wpłytwa kopułka??

Chciałem sie dowiedzięc po co w głośniku jest właściwie kopułka?? I czym sie różnie kopułki wklęsłe i wypukłe??

Mam głosnik 90W miał niewielki wypadek, już jest naprawiony ale wklesła kopułka jest strasznie zmaltretowana i chce wymienic przyklejająć wypukłą z innego głośnika. Czy to wpłynie na jakość słanego dźwieku??

Szukałem tej informacji na forum ale nie znalazłem satystakcjonującej mnie odpowiedzi.

nie ma praktycznie slyszalnej roznicy w glosnikach niskiej klasy, kopolka ma za zadanie chronic cewke przed syfem sama nazwa mowi- kopulka przeciwpylowa, ma jeszcze druga role, poprzez swoj ksztalt dodaje sztywnosci membranie

Skomentuj

Kopułka to tzw nakładka przeciwpyłowa, ma ona za zadanie osłonić cewke. Jeżeli zmienisz kopółke na cięższą to mogą się zmienić parametry głośnika

Skomentuj

No tą co chce przykleć jest bardziej sztywna niż poprzednia i owiele ładniej wyglada. Głośnik pracuje w aucie.

Skomentuj

Dobrze byloby zwazyc stara kopulke i nowa. Moze sie okazac ze ta nowa bedzie sporo ciezsza. Wazylem kiedys kopulki STXa elektroniczna waga laboratoryjna i wyniki mnie zaskoczyly bo byly na tyle ciezkie (nie pamietam teraz jakie byly to wartosci) ze mogly znaczaco wplynac na parametry glosnika.

Skomentuj

Ja nie mam czym zważyć może nie bedzie tak źle. CHyba bedzie cieższa bo ta stara wyglada wyglada ja piórka a ta nowa dość sztywna. Wszsytko okaże sie jak klej wyschnie. Na takiej mocy to ja nie bardzo sie tym przejmuje jakby to było coś wiekszego to mógłbym sie martwić.

Skomentuj

w subwooferowych glosnikach czesto stosuje sie duze kopolki gdzy tlumia one wyzsze czestotliwosci....analogicznie jest chyba przy sredniotonowcach

Skomentuj

Witam,
                Parametr Mms jest praktycznie najważniejszym parametrem przetwornika. Zwiększając nawet nieznacznie czaszę-kopułkę tweeter`a całkowicie zmienisz jego wszystkie parametry.
                Kopułka lub i często osłona przeciwpyłowa niestety nie ma zadania tłumienia wyższych częstotliwości. Kopułka przetwornika wysokotonowego ma być maksymalnie sztywna i ma możliwie najlepiej przetwarzać wyższe lub odpowiednio wysokie częstotliwości. Pod tym kątem dobiera się różne kształty kopułki-czaszy, materiał, technologię itd..
                W głośnikach niskotonowych (średniotonowych) i subniskotonowych nie należy dopuszczać do podawania sygnału o długości fali równej lub mniejszej od 2/3 wartości średnicy powierzchni promieniującej głośnika.
                Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Zamieszczone przez Piotr01
                  W głośnikach niskotonowych (średniotonowych) i subniskotonowych nie należy dopuszczać do podawania sygnału o długości fali równej lub mniejszej od 2/3 wartości średnicy powierzchni promieniującej głośnika.
                  mógłbym poprosić o szersze opisanie tej sprawy??

Skomentuj

chodzi oto że głośnik przestaje produkować takie fale dookulnie. generalnie jest to jakaś zasada ale niezawsze trzeba się jej trzymać (np jest ona nagminnie łamana na estradzie)

Skomentuj

ja wiem o co chodzi, tylko nie lubię jak ktoś wypisuje teorię bez wyjaśnienia o co chodzi... ja zawsze staram się pisać uzasadnienie głoszonych przezemnie tez...

a sformułowanie "równej lub mniejszej" to juz wogóle mnie dobija to nie matematyka tylko fizyka

Skomentuj

Witam,
                        Spokojnie. Przetwornik możemy opisać pewnymi charakterystycznymi częstotliwościami. Każda kolejna jest wyższa od poprzedzającej. Fr, bądź fs. Następnie f skupiania, a dalej fm lub fmax. Największą jest fg, inaczej f górna. Każdą opisują pewne wzory lub i zależności, a wyniki czasem mają swoje odwzorowanie na ch-ce zniekształceń liniowych, a inaczej na ch-ce przenoszenia Spl. To wszystko, nie są moje tezy, tylko praktycznie powtarzam pewne informacje i nie tylko teoretyczne.
                        Na specyficznej zasadzie "domyślnej" podałem może pewne "hasła", aby może komuś innemu zwrócić na coś uwagę. Dalej, albo zapyta, albo może sam poszuka czegoś w literaturze lub nawet w innym źródle. Tu raczej nie ma miejsca na wielkie uzasadnienia lub rozprawy, jeśli "drzwi" są gdzieś indziej "otwarte".
                        Ty Zygmunt, wiesz dużo, to dobrze, a ktoś inny niekoniecznie. Ktoś inny, zawsze może zapytać. Denerwują Ciebie pewne sformułowania, to czasem tylko nawet opis tekstem jakiegoś wzoru, równania. Drażni Ciebie konieczna, wskazana wówczas precyzja. Po co te nerwy. Fizyka raczej nie mogłaby istnieć bez matematyki, prawda. Czy muszę, to też uzasadnić. Nie bardzo tu miejsce, a i może nie muszę zbyt tego udowadniać. Może, to niekonieczne aż.
                        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Zamieszczone przez wisnia
                          nie ma praktycznie slyszalnej roznicy w glosnikach niskiej klasy,
                          Nie zgodze sie z tym twierdzeniem...
                          Kiedys bylem u znanego "audiofila" ktory ma sklep w Szczecinie gdy sie go zapytałem co mysli o JBL Balboa10, Tannoy f1 i KEF cresta to sie rozesmial i powiedzial ze o takim "gównie" nie bedzie nic mówił bo gra identyko. Poszedłem do innego sklepu na odsłuch.. roznica kolosalna pod kazdym wzgledem... chociazby bas z balboa jak z suba creatica <lol> a z KEF do przyjecia. Wielki audiofil a nie slyszy tak wielkiej roznicy... To przy glosnikach wysokiej klasy gdzie dopracowuje sie detale są małe różnice... Natomiast te tańsze w podobnej cenie trzeba starannie dobierać bo różnice są spore...
                          Moje zdanie :)

Skomentuj

Kopolka ma jeszcze za zadanie "trzymac" cisnienie, bo jezeli szczelina jest wentylowana to bedzie tedy ucuiekalo powietrze, nie wiem czy tez tak czasem nie bedzie bez wentylacji, resor dolny przeciez przepuszcza poweitrze. W glosniku niskotonowym +-2 czu 3 g nie robi roznicy, w serii moga byc takie roznice, zaleznie od ilosci kleju. Natomiast juz przy mniejszych srednicach moze byc juz to bardziej zauwazalne.

pozdrawiam

Skomentuj

kopułka zaczyna odgrywać role od 1-3kHz zaleznie od głośnika. zmieniając jej ksztauct mozna wpływać na charakterystyke amplitudową i fazową głośnika. np zwiększając kopułke mozna pozbyć się końca pasma albo zmniejszając wyciągnąć go o kilkaset Hz.

Skomentuj

Czaruję...
                              X