Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio Academy Mimas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audio Academy Mimas

Witam wszystkich po świętach, poszukuję schematu zwrotnicy do w/w kolumienek.Jeśli ktoś ma to będę bardzo wdzięczny. Najlepszego Sprzęciku Wszystkim życzę w Nowym Roczku.

Wierz każdy tylko czeka na gotowe trzeba czasem się wysilić i poszukać na google :) najpierw poszukaj !!!

Skomentuj

Dzięki , szukałem ale jakoś nie mogę znaleźć, jeśli masz jakiegoś linka to pomóż.

Skomentuj

Cięszko będzie znaleśc :P ale ktoś może ma :P

Skomentuj

Wierz każdy tylko czeka na gotowe trzeba czasem się wysilić i poszukać na google :) najpierw poszukaj !!!
          Tesla, czsami potrafisz takim tekstem rzucić że o mało nie spadam z krzesła...

Skomentuj

dlatego ja juz podmienilem krzeslo na fotel z oparciami... sadze ze jesli masz przetworniki to mozesz znajdziesz chentego ktoremu je przeslesz i on ci zrobi projekt zwrotki na podstawie pomiarow chyba ze sam sobie poskladasz zestaw...to chyba najlepsza propozycja...

Skomentuj

ja siedze na forum lezac na lozku wiec takich problemow na szczescie nie mam

moja rada jest taka zebys pozwiedzal inne fora poswiecone audio, moze tak ktos je bedzie mial np. www.audiostereo.pl , www.akkus.com.pl

Skomentuj

Schematy zwrotki do tych kolumn napewno nie znajdziesz w necie. Za to moze skontaktuj sie z tworca tych kolumn, czesto wypowiada sie na lukarze (www.audiostereo.pl).

Skomentuj

To nizebyt stara konstrukcja ktora jest w sprzedazy i AA pewnie ma swoje zastrzezenia. Kto z ludzi ktorzy potrafia utrzymac srubokret kupil by Mimasy? Konstrukcja na ARV104 i dwoch ARN188 produkowanych dla Westry.Zwrotnica optymalizowana to fakt ale cena 2200 zl to juz przesada.
                  Pisalem o tym kiedys.

Skomentuj

MarekW, z tego co się orientuję to w Mimas'ach Jest ARV i 2* XW165 (dla Westry), ale mogę się mylić.

Skomentuj

niema znaczenia ARN188 i XW to te same glośniki jeśli chodzi o strone akustyczną roznica jedynie w profilu kosza

Skomentuj

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...111&l=2&catg=1
                        http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...=92&l=1&catg=1

m12, nieznaczna różnica parametrów, ale przypuszczam, że parametry dwóch egzemplaży tego samego modelu tesli mogą mieć większe różnice...

Skomentuj

W jakims miesieczniku AV powiedzieli ogolnie Wetsry 17cm , wiec pasuje i ten i ten:)

Skomentuj

Heh... sam szukałem dawno temu wzrotki do AA Phoebe ...nawet napisałem do wytwórcy, który to odpowiedział mi bardzo negatywnie, czego tez zresztą mogłem się spodziewac po kontakcie z nim na AS. Ogólnie zrób sobie zwrotke sam ... masz na forach pełno zwrotnic tego typu, Visaton udostępnia wiele zwrotnic ...wywalasz z nich tylko takie śmieci jak tłumiki i korektory impedancji , zostawiasz sam podział i siębawisz. Jak znajdziesz coś ciekawego to zakładasz liczone tłumiki i gra...albo nie to bawisz siedalej. Wszystko masz na Audiomanii

Skomentuj

m12, na twoim miejscu nie nastawiałbym się , że kolnując mimasy będziesz miał jakąś super konstrukcje. Wielu użwytkowników forum ma lub miało XW165 , jeszcze więcej arv 104 i mogą ci powiedzieć co te głośniki potrafią.
                              Wymieniajac arv na jakaś sensowniejszą kopułke, juz kasujesz mimasy a dołożysz do interesu raptem ze 100-150zł .

Oczywiście mimasy same w sobie nie są złe, możnaby je sklonować i mieć satysfakcję że za 500 zł ma się to, co sprzedaja za 2k , jednak to nie odzwierciedla faktycznego stanu rzeczy, że mimasy jak na swój pułap cenowy są po prostu kiepskie . Tak więc graala nie odkryłeś.

Skomentuj

Dobrze powiedziany Yoshi :) Proponuje kolejny raz pogadanie z kolegą eshO... on zrobił swoje DiaboloFloorStand`y na XW165 + TC20 Vifki (te 3/4 cala jest nieporozumieniem) ale zawsze można to zmienić na TC26 która to już sobie poradzi znakomicie z podziałem na powiedzmy 3200Hz a XW165 do 2kHz pociągnie bez problemu więc można coś ciekawego wymyślec na tej konfiguracji.
                                Proponowałbym rózniwrz parke W170S + G20 Visatona... stara, sprawdzona i dobra konstrukcja. Natomiast ... TC18 Vify wystrzegaj sięjak ognia... to poprostu nieporozumienie a nie głośnik. Możesz tez wymyśleć coś na HECO 17stce ... fajne i tanie ... pod warunkiem że je dostaniesz :) Pozdrawiam

Skomentuj

No to na dobry poczatek w nowym roku, warto sprawdzic tutaj http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm
                                  Czesi na swoim forum mają gotowe schematy takich konstrukcji - a nawet chyba lepszych od Audio Academy. Można się pobawić za niewielkie pieniądze.
                                  Znajdziesz także wersje na dwóch głośnikach basowych w układzie symetrycznym.
                                  Chyba jednak pewne ograniczenia pozostaną - te paskudne piki rezonansowe przy 5kHz.

Skomentuj

te czeskie zwrotki są kiepskie - mają zbyt niski podział i bardzo słabą filtracje. w najlepszym wypadku ARVka będzie siała charmonicznymi w najgorszym się spali....

Skomentuj

Podział ARN raczej mają za wysoki - widać piki rezonansowe przy 5000 Hz. Wykresy ukazują podział w okolicach 3000-5000 Hz co nie odpowiada deklarowanej częstotliwości podziału dla wysokotonówek (podanej jako 1900 Hz). Albo w opisie zapisano granice przenoszenia albo są to wartości graniczne zwrotnic obliczone dla obciążenia rezystancyjnego.

Poza tym nie trzeba stosować AVR. Są pokazane wersje z wysokotonówką Tonsila lub Beymy.

PS. Czy napis przy twoim nicku - "super-specjalista", upoważnia do dokonywania tak powierzchownych wpisów ?

Skomentuj

znam te zwrotnice bo wielokrotnie była mowa onich na forum i symulowałem je w SW bo myślałem nawet nad tym czy jednej z nich nie zastosować - niestety dawanie jej to porazka - najgorsze są wersje dla ARN 150 ale dla 188 tez niejest ciekawie.... http://amplion.wz.cz/obr/188-104_8.png tu doskonale widać jak ARV nagle "zatrzymuje się" na -15dB i zaczyna dopiero spowrotem spadać od 1500Hz. dawanie do ARVki 4,7u konda to za duzo - ja się mocno zastanawiałem przy 3,3 i tak w końcu zadecydowałem - a żeby go odfiltrować musiałem dać tak mała cewke że impedancja zaczęła spadać z czym poradziłem sobie dają rezystor tłumika przed zwrotke - ARVka to bardzo niewdzięczny głośnik bo na końcu pasma ma pik impedancji połączony z podbiciem na charce - i jest lipa bo z jednej strony zwrotka słabiej filtruje jak rośnie impedancja głośnika z drugiej głośnik ma tam jeszcze podbicie na charce.... de facto przy tych zwrotkach słyszalny był by zakres nawet do 1500Hz co jest o oktawe za nisko!!

co do zbyt niskiego podziału to zgodze się - pomyłka miałem na myśli zbyt małą dobroć filtracji ale o 5 rano w sylwestra taka pomyłka moze się zdazyć nieprawdaż ??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X