Witam wszystkich po świętach, poszukuję schematu zwrotnicy do w/w kolumienek.Jeśli ktoś ma to będę bardzo wdzięczny. Najlepszego Sprzęciku Wszystkim życzę w Nowym Roczku.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Audio Academy Mimas
Collapse
X
-
ja siedze na forum lezac na lozku wiec takich problemow na szczescie nie mam
moja rada jest taka zebys pozwiedzal inne fora poswiecone audio, moze tak ktos je bedzie mialnp. www.audiostereo.pl , www.akkus.com.pl
Skomentuj
-
Schematy zwrotki do tych kolumn napewno nie znajdziesz w necie. Za to moze skontaktuj sie z tworca tych kolumn, czesto wypowiada sie na lukarze (www.audiostereo.pl).
Skomentuj
-
To nizebyt stara konstrukcja ktora jest w sprzedazy i AA pewnie ma swoje zastrzezenia. Kto z ludzi ktorzy potrafia utrzymac srubokret kupil by Mimasy? Konstrukcja na ARV104 i dwoch ARN188 produkowanych dla Westry.Zwrotnica optymalizowana to fakt ale cena 2200 zl to juz przesada.
Pisalem o tym kiedys.
Skomentuj
-
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...111&l=2&catg=1
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...=92&l=1&catg=1
m12, nieznaczna różnica parametrów, ale przypuszczam, że parametry dwóch egzemplaży tego samego modelu tesli mogą mieć większe różnice...
Skomentuj
-
Heh... sam szukałem dawno temu wzrotki do AA Phoebe ...nawet napisałem do wytwórcy, który to odpowiedział mi bardzo negatywnie, czego tez zresztą mogłem się spodziewac po kontakcie z nim na AS. Ogólnie zrób sobie zwrotke sam ... masz na forach pełno zwrotnic tego typu, Visaton udostępnia wiele zwrotnic ...wywalasz z nich tylko takie śmieci jak tłumiki i korektory impedancji , zostawiasz sam podział i siębawisz. Jak znajdziesz coś ciekawego to zakładasz liczone tłumiki i gra...albo nie to bawisz siedalej. Wszystko masz na Audiomanii
Skomentuj
-
m12, na twoim miejscu nie nastawiałbym się , że kolnując mimasy będziesz miał jakąś super konstrukcje. Wielu użwytkowników forum ma lub miało XW165 , jeszcze więcej arv 104 i mogą ci powiedzieć co te głośniki potrafią.
Wymieniajac arv na jakaś sensowniejszą kopułke, juz kasujesz mimasy a dołożysz do interesu raptem ze 100-150zł.
Oczywiście mimasy same w sobie nie są złe, możnaby je sklonować i mieć satysfakcję że za 500 zł ma się to, co sprzedaja za 2k , jednak to nie odzwierciedla faktycznego stanu rzeczy, że mimasy jak na swój pułap cenowy są po prostu kiepskie. Tak więc graala nie odkryłeś.
Skomentuj
-
Dobrze powiedziany Yoshi :) Proponuje kolejny raz pogadanie z kolegą eshO... on zrobił swoje DiaboloFloorStand`y na XW165 + TC20 Vifki (te 3/4 cala jest nieporozumieniem) ale zawsze można to zmienić na TC26 która to już sobie poradzi znakomicie z podziałem na powiedzmy 3200Hz a XW165 do 2kHz pociągnie bez problemu więc można coś ciekawego wymyślec na tej konfiguracji.
Proponowałbym rózniwrz parke W170S + G20 Visatona... stara, sprawdzona i dobra konstrukcja. Natomiast ... TC18 Vify wystrzegaj sięjak ognia... to poprostu nieporozumienie a nie głośnik. Możesz tez wymyśleć coś na HECO 17stce ... fajne i tanie ... pod warunkiem że je dostaniesz :) Pozdrawiam
Skomentuj
-
No to na dobry poczatek w nowym roku, warto sprawdzic tutaj http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm
Czesi na swoim forum mają gotowe schematy takich konstrukcji - a nawet chyba lepszych od Audio Academy. Można się pobawić za niewielkie pieniądze.
Znajdziesz także wersje na dwóch głośnikach basowych w układzie symetrycznym.
Chyba jednak pewne ograniczenia pozostaną - te paskudne piki rezonansowe przy 5kHz.
Skomentuj
-
Podział ARN raczej mają za wysoki - widać piki rezonansowe przy 5000 Hz. Wykresy ukazują podział w okolicach 3000-5000 Hz co nie odpowiada deklarowanej częstotliwości podziału dla wysokotonówek (podanej jako 1900 Hz). Albo w opisie zapisano granice przenoszenia albo są to wartości graniczne zwrotnic obliczone dla obciążenia rezystancyjnego.
Poza tym nie trzeba stosować AVR. Są pokazane wersje z wysokotonówką Tonsila lub Beymy.
PS. Czy napis przy twoim nicku - "super-specjalista", upoważnia do dokonywania tak powierzchownych wpisów ?
Skomentuj
-
znam te zwrotnice bo wielokrotnie była mowa onich na forum i symulowałem je w SW bo myślałem nawet nad tym czy jednej z nich nie zastosować - niestety dawanie jej to porazka - najgorsze są wersje dla ARN 150 ale dla 188 tez niejest ciekawie.... http://amplion.wz.cz/obr/188-104_8.png tu doskonale widać jak ARV nagle "zatrzymuje się" na -15dB i zaczyna dopiero spowrotem spadać od 1500Hz. dawanie do ARVki 4,7u konda to za duzo - ja się mocno zastanawiałem przy 3,3 i tak w końcu zadecydowałem - a żeby go odfiltrować musiałem dać tak mała cewke że impedancja zaczęła spadać z czym poradziłem sobie dają rezystor tłumika przed zwrotke - ARVka to bardzo niewdzięczny głośnik bo na końcu pasma ma pik impedancji połączony z podbiciem na charce - i jest lipa bo z jednej strony zwrotka słabiej filtruje jak rośnie impedancja głośnika z drugiej głośnik ma tam jeszcze podbicie na charce.... de facto przy tych zwrotkach słyszalny był by zakres nawet do 1500Hz co jest o oktawe za nisko!!
co do zbyt niskiego podziału to zgodze się - pomyłka miałem na myśli zbyt małą dobroć filtracji ale o 5 rano w sylwestra taka pomyłka moze się zdazyć nieprawdaż ??
Skomentuj
Skomentuj