Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze foty niskobudżetowego suba na 18 :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze foty niskobudżetowego suba na 18 :)

Witam,
    oto pierwsze foty mojego najnowszego suba:)
    świeżo po oszpachlowaniu, wieczorem zaczynam fornirować
    Dodam że sub powstaje na zamówienie, jako uzupełnienie małego stereo,
    generalnie ma służyć do słuchania mp3 w małym pokoiku...
    Wykonałem już pare modyfikacji w stosunku do tego o czym wcześniej mówiłem,
    przede wszystkim zwiększyłem średnice br z (chyba) 55mm do 73mm, oraz zmieniłem
    strojenie z ok 47 na troszkę ponad 50hz. (na zdjęciach br jeszcze bez przedłużenia pcv-ką)
    Jak tylko oforniruje zacznę testować z różnymi wzmakami,
    od tda 7294 do mostka 2050 ...
    W sumie to raczej z czystej ciekawości bo raczej zostanie tda 7294 :)

Ile to ma litrów? Bo coś mi małe to się wydaje ?

Skomentuj

w sumie to nawet fajny minisubik... też będę coś takiego robił, ale do niskobudżetowego kina domowego (na szerokopasmówkach, najprawdopodobniej http://www.visaton.de/english/artikel/art_261_1_3.html )

Skomentuj

około 14l :)
        Bo coś mi małe to się wydaje ?
        takie właśnie miało być :)
        Zygmunt, miałem identyczny pomysł
        tylko zamiast tych visatonów dać moje JVC :)

Skomentuj

Słyszałem ten głośnik, bardzo ładnie gral, bass płynący z niego naprawde był bardzo przyjemny. Sam myślałem o takim czymś ale niestety budżet na to nie pozwala, a szkoda:(

Skomentuj

ja na dniach dam konstrukcje na stx 18 + arv w 18l

Skomentuj

zapodaj fornir do tego i pa300 albo holtona i niech sie buja Nie podoba mi sie glosnik z tym zrytym beretem koszem znaczy sie ale ogolnei to spok A glosnik bym dal na dolnej sciance zeby go nei ogladac. pokombinuj z wytlumieniem i strojeniem br takze moze cos ciekawego bedzie mozna zrobic z tego.

Skomentuj

Ukasz, może dam maskownice :)
                ale z 2 strony głośnik wytrzymuje spore amplitudy więc musze powiedzieć że wygląda to czasami naprawde ciekawie
                ew calego suba mogę obrócić aby i głośnik i br byly skierowane w pogłogę...
                ale powiem tak - faza eksperymentów przede mną :)
                mam tylko nadzieje żę już nie będzie świstów powietrza z br ...
                ale przy takiej śrenicy nie powinno być problemu :)

Skomentuj

Srednica BR wymusila wyzsze strojenie ale czy optymalne?
                  Nawet jesli podbicie nie przeszkadza to glosnik po odciazeniu spowodowanym odbieraniem energii przez uklad rezonansowy, jak dostanie mocne 40Hz to sie wypluje..... bo wtedy jego wytrzymalosc szybko spada ..... chyba ze sygnal poleci nie z PC a z jakiejs plastikowej wiezy ktora i tak ponizej 100Hz juz klepie slabo. CHoc z drugiej strony dobrze ze w tym przypadku kanal jest tak szeroki bo doszlo by jeszcze furkotanie....

Skomentuj

strojenie miałem i tak podwyższyć ,a postanowiłem że przy okazji powiększe średnice br :)
                    był już testowany przy tym samym strojeniu tylko że ze starą rurką o mniejszej średnicy i wyniki były lepsze niż na nizszym strojeniu...

Skomentuj

Super to wyglada, taki mały kompaktowy subik Fajnie ze STX sie nie boi rowingu weglowego jak dla mnie to latwiej zrobic membrane z rowingu niz z papieru pamietam kiedys robilem symulacje w WINISD i wychodziły cycki murzynki moze zle parametry mialem:/

Skomentuj

parametry dobre tylko winisd źle symuluje małe qts :/
                        dzięki :)
                        dawno Cię tu nie było uwe300

Skomentuj

hehehe ten subik mi troche przypomina testowego suba EZO na Tiwie :] Ale jest taki fajny zgrabniutki do plecaczka na podróż

Skomentuj

ja tu czytam ...suba na 18... i juz myslalem ze ktos wreszcie zrobil suba na 18calowcu, a tu mizeria bo 18cm, sub do sluchawek, łeee... :)

no ale male jest piekne, szkoda tylko ze nie zawsze uzyteczne..

Skomentuj

musze powiedzieć że w 10mkw nie jest źle :)
                              tym bardziej dla kogoś kto do tej pory używał komputerowych 2.1

Skomentuj

Jak skonczysz to daj go w dzial konstrukcje...
                                PS. takero jak masz mozliwosc to sprawdz go w wiekszym pomieszczeniu tak 15-20mk2.

Skomentuj

Jak skonczysz to daj go w dzial konstrukcje...
                                  wiadomo
                                  PS. takero jak masz mozliwosc to sprawdz go w wiekszym pomieszczeniu tak 15-20mk2.
                                  ok, nie ma sprawy, ale fajerwerków się nie spodziewaj ...
                                  za to kolumny na 2x 18 + arv zrobiłyby niemałe zamieszanie

Skomentuj

No aj sie fajerwerkow nei spodziewam, poprostu jestem ciekawy jakby sie taki subik sprawdzil w malym kinie domowym - mialaby to byc alternatywa dla subwooferow z media expert itp:P

Skomentuj

ja niebawem wstawie konstrukcje: nowe 2 suby :)

[ Dodano: 2006-01-02, 20:30 ]
                                      mini suby :)

Skomentuj

Maxi, ostatnio u siostry słyszałem takiego pseudosuba z mm w jakiś 12mkw ...
                                        mój go zabija

Skomentuj

Czaruję...
                                        X