Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomoc w porównaniu głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o pomoc w porównaniu głośników

Witam
    Mam pytanie do forumowiczów wykorzystujących różne programy przy projektowaniu kolumn czy w którymś z nich jest możliwość zasymulowania obudowy zastosowanej w Tango 200 http://www.audio.com.pl/archiwum/tes...ango%20200.pdf . Konkretnie to chodzi mi o porównanie charakterystyki tonsila i stx'a po zamontowaniu w tej obudowie.
    Pozdrawiam

Po pierwsze nie mówisz konkretnie o porównaniu jakich głośników tonsila i stx'a?? Możemy się domyślać, ze tonsila oryginalnych ale stx'a?? Jeżeli chodzi o Tango 200 to obudowa (o ile jest w środku zwrotnica to też) jest zaprojektowana i obliczona do głośników tonsila co jest pierwszym oczywistym argumentem, że lepsze będą do tego głośniki tonsila, które moim zdaniem są lepsze od stx'ów.

Skomentuj

Nie wątpie że tonsile są lepsze ale są 5x droższe. Mam dokładne wymiary obudowy i chciałbym porównać charakterystyki innych głośników o podobnych wymiarach z GDN20/80/2.
      Pozdr

Skomentuj

no to ci jeszcze do tego dopisze, ze 20/80/2 tonsila to najlepszy głośnik w tej cenie co prawda konkurenscją jest lepszy SLS8 i tutaj wedle gustu lepszy lub gorszy visaton ws200(niepamietam) ale wracając do tonsila to każdy stx na nawet z 27, 32 z serii 150 jest gorszy

ogólnie jeżeli ci chodzi o chrakterystyki to bierz winISD w dłon na stronie głównej jest napisane jak używać i popracuj sam, jednak często charakterystyka w stx może być ładniejsza i wydawać się lepsza ale najważniejsze jest to co słyszymy to czego nie pokaże nam symulator dlatego polecam tonsile

Skomentuj

popieram uwazam jezeli robic jzu jakas kopie to uzyc glosnikow Tonsial moze drozsze ale bedziesz to czul nei da sie tego opisac to jest tonsil nawet STX albo Tesla nei odzwierciedli ci tego niz tonsil !!
          pozdro

Skomentuj

Tonsile są dobre i niema co porównywać do stxa

Skomentuj

Nie wszystkie tonsile sa dobre... fakt faktem ze 20/80/2 im wyszedl (to juz legenda:)) ale stxy nie sa zle, zobaczcie na cene stxa np 22, a 20/80/2 tonsila. Generalnie to kazda firma produkujaca głosniki ma lepsze i gorsze modele...

Skomentuj

Upss wkradł mi sie mały błąd. Otóż w Tango zastosowany był głośnik gdn20/80. Kilka jego parametrów w wersji 8omowej: FS 44 Hz, Efektywność 87 dB, Objętość ekwiwalentna VAS 0,039 m3
                Dobroć mechaniczna QMS 3,3
                Dobroć elektryczna QES 0,52
                Dobroć całkowita QTS 0,44
                Średnica rdzenia cewki 35 mm
                Wysokość szczeliny 4,6 mm
                Szerokość szczeliny 1,62 mm
                Wysokość cewki 8,8 mm
                Jak widać parametry bardzo sie różnią od gdn20/80/2.

Skomentuj

20-80 to kiepski głośnik - za te kase to juz napewno bym go nie kupił. niezejdzie ponizej 50Hz. zresztą widać to nawet na tych charkach co podałeś. STX zejdzie troche nizej ale z mniejszym SPL i gorszą jakością. niewiem jak AW bo go niemiałem ale moze poprosze takero to się nim pobawie :)

Skomentuj

ale moze poprosze takero to się nim pobawie :)
                    jak chcesz to mogę Ci go w piątek przywieźć :)
                    głośnik jest dobry (AW), nie sprawdzałem go jednak mając 20 80 2 w pobliżu tak więc nie porównam tych 2 głośników bezpośrednio...
                    szkoda że STX nie zacznie produkować 18 120 6 sw z aluminiowym koszem :/
                    nawet okrągłym

Skomentuj

Dark wez nieco tansze od Tonsili W200S Visatonu, nie pozalujesz. Osobiscie zrobilbym jednak normalna 3drozna konstrukcje na tandemie w200s skierowanym np w podloge, a BR w przod.

Skomentuj

Czaruję...
                      X