Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie wzmocnienia do obudowy suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie wzmocnienia do obudowy suba

Chce zbudować suba na dwóch głośnikach alpharda cw 1002c. Obudowa zamknięta 105L.
    Wymiary obudowy 77x42x42 (wys x szer x dł). Nie wiem jakie zastosować wzmocnienia obudowy i czy wogle je stosować.

Napisz jeszcze z czego ma byc obudowa, a wzmocnienia raczej przydadza sie przy tej budzie i to solidne.

Skomentuj

Re: Jakie wzmocnienia do obudowy suba

Zamieszczone przez peikman
      Obudowa zamknięta 105L
      Boshe, nastepny chce pralke w pokoju :|

Zmniejsz ja do 50-70 litrow.

Skomentuj

Jesli chcesz na dwóch to zrób isobarik

Skomentuj

konstrukcja będzie z płyty 18mm. A co do isobarica to wydaje mi się że ta konstrukcja jest za 'cicha' (ale nie jestem pewny) jakby co to mnie wyprowadzcie z błędu. Natomiast zamknięta 105L jest moim zdaniem optymalna i nie ma sensu jej zmniejszać.

Skomentuj

105l na dwa głośniki jest spoko. Co do wzmocnien to rób kątowniki w rogi do tego ze 3 przegrody z dziurami w środku chyba wiesz o co chodzi no i w ogóle do wyboru do koloru wsyzstkiego wsadzaj wklejaj co tam sie ma pod ręką konstrukcja musi byc naprawde sztywna 2cw bedą ostro mieszac

Skomentuj

macie może jakieś zdjęcia? bo chodzi o to aby uzyskać jak największą sztywność bez zbędnych przegród.

Skomentuj

Hm, teraz zauwazylem ze to na dwoch glosnikach ma byc

Sorki :)

to nie zmienia faktu, ze 105l to pralka wyjdzie ;p

Skomentuj

pralka nie pralka można zrobic 40 litrówe i praktycznie różnicy niebedzie w chyba ze wytrzymałośc mocowa bedzie lepsza, co do wzmocnien to najpier zastanów sie nad ty mze ścianki 18 mm to sa ścianki dla satelitek co najwazniejsze to ścianki podwójnej grubości czyli 36mm wtedy dopiero montowac wzmocnienia których niebedzie potrzeba aż tyle a z nimi naprawde trudniej sobie poradzic niż ze zreobieniem podwójnej grubości ścian w obudowie

Skomentuj

jeśli masz już dwa głośniki to przemyśl tego isobarika, bo obudowę mógłbyś zrobić teoretycznie 4 razy mniejszą.

Skomentuj

Głośników jeszcze nie mam. Nad isobaricem dużo się zastanawiałem ale nie moge się na niego zdecydować bo nie mam żródła z którego by coś o tym przeczytać. Jeśli ktoś wie gdzie moge znależć jakieś materiały o tej konstrukcji to niech napisze bo moge jeszcze się na to zdecydować.

Skomentuj

Jak masz dobry wzmak do tego suba to śmiało wal izobaric,zobaczysz ile można wycisnąć z alfredów.Co do technikali to polecam MarkW,on sie najlepiej na tym orientuje.mnie zresztą też nawrócił(SW1203Zx2 izobaric-nawet nieźle zamiata).
                        PZDR

Skomentuj

A co myślicie o niskim SPL w isobaricu. Czy to jest duża wada (o ile wogle jest) jakt to się słyszy.

Skomentuj

w siobaric max spl jest identyczny jak z jednego głośnika. ale musimy mieć 2x mocniejszy wzmacniaczy. czyli jeśli mamy jeden głośnik który ma moc 300wat i wsadzimy go do obudowy zamkniętej to da on nam przy jednym wacie xDb a przy 300 X+24dB gdy mamy 2 głośniki o mocy 300wat w isobaric to przy podaniu tej samej mocy (300wat) mamy (X-3)+24dB ale przeciez mamy jeszcze zapas mocy :) więc mozemy na kazdy głośnik podać 300wat co razem daje 600 i wtedy mamy (X-3)+27. to X-3 to "cecha" iso baric tracimy 3dB z wata.

Skomentuj

isobaric to chyba sie opłaca gdy potrzebna jest mała buda a tak to jako s nie widze sensu poco robic taki układ, prawdopodobnie brzmieniowo moze być lepszy ... niewiem bo nierobiłem kiedyś musze zmajstrowac takie cusik tylko najpier zaopatrzyć sie w jakiś konkretny piec

Skomentuj

prawdopodobnie brzmieniowo będzie lepszy, bojeśli zamontujesz głośniki przeciwsobnie, to nieliniowości zawieszeń się zniosą.

Skomentuj

jezu cw w 105 l dobre bardzo dobre hit wrecz mała pralkla i dlaczego dla 5 hz a wytrzymalosc mocowa nie istnieje
                                  wsadz go w 40 l roznicy nie ma prawie wogole

Skomentuj

LUKASZ on ma DWA cw nie jeden!

Skomentuj

noto 2 cw w isobaricu w 20 litrów i bedzie hit alfredziany

Skomentuj

A kanał pomiędzy dwoma głośnikami może być kwadratowy czy musi być okrągły?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X