ja gdzies kiedys czytalem ze infradzwieki moga wprowdzic w stan przygnebienia;]
a nawet doprowadzic do naglego zgonu
chcialbym miec takiego suba bo moje kolumny jescze nikogo nie zabily:)
[ Dodano: 2004-09-19, 20:27 ]
ale najlepsze jest to: moga powodowac tez rozwolnienie;]
[ Dodano: 2004-09-19, 20:28 ]
infradzwieki nie moje kolumny;p
Taaa wiec infradzwiekami o duzej mocy mozna zabic to zbadano i myszy padaly. Czlowieka tez da sie mocno zponiewwierac bo np. czestoliwosc rezonansowa serca doroslego mezczyzny to okolo 6Hz. To ze powoduja sraczke i mdlosci to tez prawda zdaza sie to czesto na zle naglosnionych koncertach kiedy ludzie staja w kolejce do Toi Toi bo cos im bebechy przetrzepalo.
Niskie czestotliwosci bywaja bardzo niebespieczne dla sluchu poniewaz bardzo ciezko je tlumic i nawet najlepsze stopery nie pomagaja.
Ale miedzy Bogiem a prawde mowimy to o mocach tak ogromnych i natezeniu dzwieku tak wielkim ze jest to niebespieczne tylko dla muzykow realizatorow a przedewszstkim ochoniazy pod scena.
A jeszcze tak aby pocieszyc towazystwo to np. czesto sie zdaza ze stojac na swiatlach szyby autobusu wpadaja w rezonans spowodowany harmonicznymi infra dzwiekow silnika na niskich obrotach. Kierowca takiego autobusu moze miec duze problemy ze zdrowiem po paru latach.
7 Hz to okolice częstotliwości rezonansowej ludzkich wnętrzności, stąd mdłości. Nie ma się czego bać bo ze swoich subów nie wyciśniecie tak niskiego zejścia :P
co do dźwięków - wiem co mówię tak się składa ze prawie posiadam dyplom lekarza -
infra bądź ultra dźwięki mogą być m.in przyczyną chorów zawodowych (należą do czynników szkodliwych uciążliwych i niebezpiecznych)
kazdy dzwiek w duzym natezeniu , lub przy stałej ekspozycji jest potencjalnie niebezpieczny !
pozdrawiam
Ale nie zapominajmy o kinie.
Nowoczesne kina THXowe także mają pewien problem. Dla przeciętnego człowieka jest tam ... za głośno.
Inny "temat kinowy" to czy wiecie jak bez pomocy obrazu wywołać efekt grozy???
Odpowiednio dobrany "basik" załatwi to bez problemu:)
Skomentuj