Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bardzo prosze o porade - subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bardzo prosze o porade - subwoofer

mam glosnki alphard sw 607 i sw 807, zrobiona obudowe w35xs33xd35 gdzies okolo 25l jeszecze bez dziury na glosnik, wg programow do obliczen zaden z nich niepasuje do obudowy i wychodzi mi astronomiczny litraz dlatego mialbym weilka prosbe czy wogole one nadaja sie do tej obudowy, jezeli nie to jaki glosnik polecilibyscie - (obudowa zamknieta, chyba ze jest taki glosniczek do bass-refeksu) zgory wielkie dzieki za kazda cenna info

juz tyle razy byla o tym mowa przeczytaj tutorial do winISD na audiomania.info a bedziesz wiedzial ze winISD to program symulacyjny w ktorym mozna zmienic litraz obudowy i patrzec jednoczesnie na wykresy, sobie zobacz ze zminiejszajac obudowe pewnie w twoim przypadku np z 90L do 15L f3 nie przesunie sie znaczaco

Skomentuj

seria sw raczej do b-r sie nie nadaje (chyba ze te sa inne)

Skomentuj

sa dwie serie SW zdaje sie jedna ta do kolumn i jedna do suba z oznaczeniem koncowym "Z" to ta seria z duzym gumowym zawieszeniem, kiedys popzednia seria SW do subwoofera z troche inna membrana miala na koncu oznaczenie "A"

SW
        http://allegro.pl/show_item.php?item=80614745

SW-Z
        http://allegro.pl/show_item.php?item=80614759

SW-A
        http://allegro.pl/show_item.php?item=80536355

Skomentuj

jezeli chodzi o oznacznie tych glosnikow to sa zwykle SW bez koncowek, natomiast co do programu WinISD symulacje przeprowadzalem z duza iloscia glosnikow, ktore posiadaly dostepne info na necie o parametrach, jednakze prosze o porade dlatego ze napewno znacie te sprawy duzo lepiej z praktyki niz z teorii.
          posiadam rowniez glosnik STX GDN-20/80/8 PP do ktorego niemoge znalezc parametrow.
          Moze zle zaczalem ze najpierw mam obudowe a teraz probuje dopasowac glosnik, ale ja dostalem i to wszystko ma byc napedzane wzm na LM 3886 czyli okolo 60W przy 8ohm.
          jeszcze raz dzieki za wszystkie sugestie i porady nawet te krytyczne :)

Skomentuj

wg mnie weź sprzedaj te wszystkie 3 (lub więcej) głośniki które masz na allegro i kup za tą kase coś normalnego...
            pozatym znając alpharda parametry na stronie nie oddają w pełni rzeczywistości ,a
            te prawdziwe są o niebo gorsze :)

Skomentuj

dlatego prosze o wymiane konkretnego, -tych modelu(i) aby wsadzic do takiej obudowy

Skomentuj

to zależy ile masz kasy na to,
                ew ile będziesz miał...
                no i co to ma być za sub - do czego?

Skomentuj

sub ma byc do kina domowego pokoj ok 22mkw. a co do kasy z tego co widze to 100-200 musialbym przeznaczyc, czy znajde cos takiego? i czy lepsza obudowa zamknieta czy bassrefleks, chociaz wyczytalem ze kazda z nich ma swoje plusy i minusy

Skomentuj

nie dużo masz kasy :/
                    polecam STX 30 300 4 AP,
                    na początek nawet przy dość słabym wzmacniaczu może grać,
                    ale jak dasz mu coś porządnego, nwet 500w wytrzyma, to wtedy pokaże
                    na co go stać.
                    Do tego głośnik potrzebuje nie dużej obudowy.

Skomentuj

glosniczek dobry jednakze za duzy a cos z 20-tek, np TONSIL GDN 20/80/2

Skomentuj

tonsil wg mnie lepszy jest do 3way niż do suba, jednak w swoim czasie powstawało na nim sporo subów...
                        Ale szczerze mówiąc jak miałbym wydać 130zł ponad na 20 80 2 to wolałbym AP za tą kase...
                        ew sls 8 lub 10 jak chcesz do kina...
                        możesz też dołożyć ok 50zł i mieć BSW 104II....

Skomentuj

no tonsil 20/80/2 jest dobrym rozwiązaniem (mam do niego duży sentyment) jednak pewnie ktoś zaraz wyskoczy z W200 visatona

Skomentuj

Czaruję...
                          X