Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

>>> Tania trójdrożna konstrukcja <<<

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

>>> Tania trójdrożna konstrukcja <<<

No więc po zastanowieniu doszedłem do wniosku że zbuduję kolumny trójrożne na przetwornikach: GDN 23-120-8 SC; GDM 15-100-8 SC i ARV 104. Chciałem się jeszcze zapytać czy zwrotnice te z STX'a będą się nadawały (trójdrożne; te najdroższe) ?
    Wielkość obudowy będzie w granicach 30-35L strojenie 42 Hz - dobrze ?
    Wzmacniacz mam taki: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30857248 -fajny ?

Pozdro

fajny

Skomentuj

do tych głośników zainwestował bym w kopółke 11/100 tonsila. bez tłumika i dał w miare niskie cięcie. 3000-3500Hz. podział bass mid dał na jakieś 400Hz (wtedy "sprawdza się zwrotka ze wzorów) bo GDN ma równą charakterystyke do 1500Hz i łagodnie opada bez podbić na końcu pasma. natomiast średniak stx'a to poprostu ich mały GDN ze znienioną nalepką więc spokojnie ciągnie nawet od 100Hz. ale niestety koniec jego mozliwości to 3000-3500Hz. filtry 12dB/okt nie oszukujmy się stx to nie hi-end i tu 6dB się nie sprawdzi. projektowałem zwrotke do ich kolumn (model 225) i mam gdzieś plany. pamiętem że na średniaka dałem pułapke rezonansową, i korektor impedancji. na basie był to typowy filtr bez żadnych kombinacji. wyszła z tego całkiem zgrabna kolumienka niczym nie przypominająca gniota-pierwowzoru....

Skomentuj

Jeśli mam coś dodać to tylko tyle że SW częściowo wyprzedził mnie z postem.Poprostu uważam tak jak On że do tego zestawu bardziej pasuje Tonsil i radzę się SW posłuchać,ma 100% rację.
        PZDR

Skomentuj

Na stronie tonsila nie znalazłem wysokotonowca 11/100 , a na allegro są - po 55 zł za jeden tak więc podobnie jak ARV104. Sound Wave, ta zwrotka STX'a jest 12dB na oktawę tylko nie wiem jaki podział bo w tym momencie mi strona stx'a nie działa

[ Dodano: 2004-09-19, 20:56 ]
          O już działa Zwrotka ma podział 800/5500 Hz zniesie 300W i się nazywa tak: 3D-12/(12/12)/12. Nada się czy nie ?

Skomentuj

SW napisał 400 i 3500Hz (on wie co mówi) tak więc tego powinieneś się trzymać i czegoś takiego szukać i nie patrz na cenę bo droższe nie znaczy lepsze.
            pozdrawaim

Skomentuj

Wiem wiem; że droższe nie lepsze. Tylko gdzie ja znajdę taką zwrotkę ...

[ Dodano: 2004-09-19, 21:14 ]
              Zupełnie nie mam pojęcia na temat zwrotnic 3-drożnych

Skomentuj

heh robie idencztyczna konstrukcje :) narazie jestem w fazie zamawiania glosnikow :) ... co do zwrotniucy planuje Janbo jednak juz widze ze chyba troche za wysoko ma ciecie :/ ale zobaczy sie co z tego wyjdzie :)

Skomentuj

zamówcie w janbo robią na zamówienie. jak się wstrzymacie z tydzień to podam wam dokładne wartości cewek kondów itp :)

Skomentuj

OK Sound Wave tylko o mnie nie zapomnij ;] Jeszcze mam czas

Skomentuj

:/ moje zwrotnice juz do mnie leca :)

Skomentuj

Siedzę w szkole na informatyce i nadal myślę o diyaudio .... No i czekam aż Sound Wave powie mi coś więcej o zwrotnicy ... ;]

Skomentuj

zrobiłem nowe pomiary i zacząłem poprawiać starą zwrotnice.... efekty są bardzo ciekawe :) zwrotka się troche skomplikowała.... niestety tak to bywa przy tanich głośnikach.... zapadłości w charakterystyce w środku pasma mozna zmniejszyć dając leprze wytłumienie komory średniotonowca i zwiększając jej rozmiar. ja dałem około litra i to okazuje się że jest za mao. podział zwrotki troche podniosłem 600/3500Hz. to pozwoli w pełni wykorzystać moc basówek. (testy przeprowadzałem na wzmacniaczu 300wat i przeszło wszystko bez problemów) jedynym ograniczeniem mocy tej kolumny staje się 11/100..... o którego się boje... nie jest on wytłumiony i ma dość niskie cięcie..... ze wzmakiem 100-150wat myśle że niebędzie problemów. ale jak znajde troche czasu to zaprojektuje "zwrotke full power" do tego zestawu z tubą 9/120/5F
                          Załączone pliki

Skomentuj

Wielkie dzięki Sound Wave. Tylko teraz jak to zrobić ... Jak dam te rysunki dla firmy Janbo to mi zrobią taką zwrotnice ?

Skomentuj

Czaruję...
                            X