Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odwrócenie fazy przy wyciszaniu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odwrócenie fazy przy wyciszaniu

Witam wszystkich.
    Ostatnio przeglądałem forum "diy" w internecie i było tam krótki post o tym w jaki sposób można wyciszyć np: wnętrze komputera poprzez zbódowanie sprytnego urządzenia służącego do odwracania fazy. Chodziło tam prawdopodobnie o to, że owe urządzenia wraz z mikrofonem i głośniczkiem umieszcza się we wnętrzu komputera gdzie sygnał po zmianie fazy (chyba o 180 stopni) jest generowany przez głośnik spowrotem do wnętrza komputera, powodując jego wyciszenie. Działo się tak dlatego, że sygnały o przeciwnych fazach znoszą się nawzajem. I tu moje pytanie. Czy ktoś może słyszał coś na ten temat? i czy może dało by się coś takiego zastosować w samochodzie np: do tłumienia odgłosu silnika. Za wszelkie uwagi z góry dzięki. Pozdrawiam.

Była kiedyś dyskusja na ten temat i chyba nikt nic sensownego nie wymyślił. Bo to tak ładnie wygląda tylko w teorii. W praktyce jest cholernie trudne do osiągnięcia

Skomentuj

Wiem ze niektorych moga razic bledy ale proponuje nie zaznaczac ich na czerwono tak ja u Henryka w wypowiedzi.
      Glupota normalnie

Skomentuj

W krórymś czsopiśmie elktronicznym coś było na ten temat - nawet chyba jakiś projekt - ale niestety nie pamiętam namiarów. To był jakiś numer z przed kilku lat na pewno. Ale to działało nieco inaczej bo z tego co pamiętam to na słuchawkach - taki osobisty generator ciszy. Ale zasada działania była analogiczna. Na słuchawkach jest łatwiej bo mikrofon jest blisko miejsca w którym się słucha. Zrobienie urządzenia które wyciszy całe pomieszczenie będzie trudniejsze. Ale umieszczenie go razem w obudowie ze źródłem hałasu może dać całkiem dobre efekty.

[ Dodano: 2006-01-12, 19:46 ]
        Też mi się to zaznaczanie błędów nie podoba. Uważam że powinno się pisać najlepiej jak się potrafi i zwracać uwagę na błędy ale zaznaczanie ich w postach to chyba przesada.

Skomentuj

Takie urzadzenie jest dobre jako eksperyment ale nie sprawdzi się w praktyce. Nie da się zrobić tak zeby uzyskać cisze w każdym miejscu pokoju. Siecdząc przy biurku i nie rusząjac sie uda sie zestroić i bedzie cisza ale np 2 metry dalej zamiast ciszy mozesz mieć hałas x2 bo raz z kompa a drugi na dokładke z urządzenia.

Spróbować zrobić zawsze warto, chociażby z samej ciekawości .

Skomentuj

Ja też to widziałem kiedyś w news'ie na frazpc.pl i to podobno działało, tylko tam nic nie było o fazie chyba, a skoro to było w sprzedaży to znaczy że działa. Co do tych błędów to też mi się to nie podoba.
            Pozdro!!

Skomentuj

ja proponuje zrobić solidną obudowe z blachy 2,5mm dać poządne ciche wentylatory i przyniesie to lepszy efekt niz takie kombinacje.

Skomentuj

zawsze można obudowę wygłuszyć matami albo korkiem. Ja korkiem wygłuszyłem 2mm i trochę to dało, tylko potem buda śmierdziała klejem trochę, bo na butapren kleiłem. Za korek się grosze płaci a jak się da kilka warstw to buda jest stabilna i cicha. Pozdro!!

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                  ...Nie da się zrobić tak zeby uzyskać cisze w każdym miejscu pokoju. Siecdząc przy biurku i nie rusząjac sie uda sie zestroić i bedzie cisza ale np 2 metry dalej zamiast ciszy mozesz mieć hałas x2 bo raz z kompa a drugi na dokładke z urządzenia.
                  Ale Henry napisał że wkłada się to do kompa więc teoretycznie jak źródła były by tak blisko siebie to może by nie było tak tragicznie ze zgraniem tego.

Skomentuj

Można tak to zestroić, żeby była cisza, ale do każdego źródła musisz mieć osobny głośnik i mikrofon. Głośnik powinien grać w fazie w stronę źródła, a tylna strona membrany powinna nie wydawać dźwięków na zewnątrz. Jak głośnik będzie gdzie indziej, to będą miejsca sumowania i wyciszania. Tym samym... będzie źle.
                    To szystko zakładając, że źródła dźwięku są na tyle punktowe co membrana głośnika. Pomijam to, że bardzo często od wiatraka trzęsie się cała obudowa i to ona gra, więc słychać i tak będzie.
                    Aha, głośnik może być jeszcze przy uchu i wtedy też będzie działać.

Pomysł fajny, ale do komputera nie za bardzo. Mógłbyś tak wyciszyć bardzo punktowe źródła dźwięku.

Skomentuj

... można sobie nagrać mikrofonem na kompa, dzwięk wentylatora..... jakiś głośnik + wyjście z karty dzwiękowej i można przetestować czy to coś da. Osobiście nie spodziewał bym się zbyt wiele.... już lepiej zainwestować w ciche wentyle lub WC sobie sprawić i po problemie. Ja tam słucham jakiegoś radia internetowego zawsze także niemam tego problemu :)

Skomentuj

Trochę chyba ten topic w złym kierunku zmierza, bo Henry chce wyciszyć odgłos silnika samochodu, a nie wnętrze komputera, więc co ma WC wspólnego z silnikiem?

Skomentuj

o kompie też było pisane :) a w samochodzie... to bez komentarza... jak tam wszystko wytwarza dzwięk.... opony, paski, engine :) , alternator a nawet powietrze .... To się kabinę wytłumia.

Skomentuj

ee... wyciszac silnik to nei bardzo, nie ma laniejszych dzwiekow;p no chyba ze jakis 1,1 od miksera siedzi i ryczy jak swinka to moze moze...
                            ja tam lubie odglos silnika, zwlaszcza jak sie wysoko kreci;]

Skomentuj

a moze latwiej by bylo sobie zalozyc chlodzenie wodne ? od czego jestesmy DIYowcami. Pompka od akwarium - 50zl. Bloczek firmowy ok 100zl, na forach o komputerach siedzi taki koles, kyniek, robi bloczki, za 60-70 wyrwiemy miedziany a za 50zl aluminiowy. Byly testowane i wypadaly lepiej niz firmowki. Potem wezyki, pare kawalkow plexy na zbiornik i stara nagrzewnica ze zlomu od jakiegos samochodu. Za 150-200zl piekne chlodzonko wodne, ciche i wydajne, a jak ktos sie boi zalania to wlewa sie borygo, czy inny plyn do chlodnicy i nie ma prawa nic sie stac. Juz nie pamietam na ktorym forum, ale widzialem sposob na odczyszczenie ze smaru takiej nagrzewnicy. tez bede musial takie cos zlozyc, bo to co emituja wiatraczki zaglusza wszystko ;/

pozdrawiam

Skomentuj

Ale zauważ że jak założysz w kompie WC to jego mobilność zawiśnie na wosku:) Lan party itp to ciężko będzie, a pomyśl np. co będzie jak pompka nawali ?? tanie pompki są niwydajne i głośne, do tego i tak wiatrak na chłodnicę by się przydał, zeby nie było za ciepło prockowi. Lepiej więc wygłuszyć dobrze kompa niż z WC się męczyć, choć można to zrobić tak aby było fajnie i cicho:)

Skomentuj

probowalem mata korkowa wytlumic, na niepodkreconym bartonie 2,5+, standartowy cooler AMD temp doszla do 60stopni i sie komp wylaczal. IMO jedyne wyjscie na cisze, albo kupowac coolery jakies miedziane z super wentylami po 150zl, tylko ze wtedy juz chyba lepiej WC.

pozdro

Skomentuj

Może mały OT ale myślę że ciekawe.

http://members.home.nl/gis/

Skomentuj

Stary numer Elektroniki praktycznej - bylo

Skomentuj

Marku, mozesz zeskanowac jezeli masz ? chetnie sobie poczytam, bo w sieci jest to niedostepne.

pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X