Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw do malego pokoiku ......

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw do malego pokoiku ......

Witam
    Mam zamiar w najblizszym czasie zbudowac sobie zestaw do mojego niestety malego pokoju ok.11-12m^2. Zacznijmy od monitorow calkowity dopuszczalny koszt przetwornikow to 500zl. Na przetwornik do subwoofer'a moge wydac 300-400zl. Slucham najczesciej "black music" ale nie ograniczam sie tylko na tym. Zdecydowalem sie na monitory, a nie zadne podlogowe kolumny z prostego powodu a mianowicie nie mam gdzie takowych postawic a monitorki to ladnie mozna na szafie umiescic lub jakies poleczki zrobic. Wykluczam juz na poczatku tematu wszystkie konstrukcje BR zalezy mi tylko na konstrukcjach CLOSED monitorow jak i subwoofer'a. Amplituner ( byc moze tylko wzmacniacz stereo) jak i wzmacniacz do subwoofer'a kupie po zrobieniu obydwu konstrukcji (no moze po zrobieniu monitorow zalezy jak fundusze beda pozwalac). Tak wiec co proponujecie na przetworniki ??
    Pozdrawiam, Michał.

wale w ciemno- na monitory monacory/beymy+visatony/vify bez problemu chyba zmieścisz się w 500zł na przetworniki. Na subwoofer hertza.
    To był post absolutnego newbie, prosze nie bić.

Skomentuj

Spacestar, nie bedziemy bić, mimo że nie podałeś żadnych konkretów... samymi markami to każdy umie sypnąć...

Skomentuj

Cóż, kapke sie pomyliłem w cenie tych monacorów o które mi chodziło.
        Chodziło mianowicie o MONACOR SPH-165KEP, no ale 2 takie to już 500zł więc musiałbys dołożyć jeszcze 3 stówy na kopółki. W takim wypadku doradzam 13/60 tonsila (te za 150zł sztuka) lub 15cm visatona, ale z seri z membranami z... polip... no z papieru . 199zł sztuka. Do tego kopułki visatona za 150zł i będzie dobrze... Sic nadal się nie zgadza... Kurcze, nie ma chyba takich głośników które by się wpakowały w tę granice cenową. Chyba że ARN150 i kopólka seasa, może się podobać (na diyaudio.tk jest gdzieś na forum taka konstrukcja.)

Skomentuj

Witam,
          Wisnia, może weźmiesz pod uwagę: monitory z Monacor SPH135KEP + Monacor DT99; sub z Peerless SLS213/SWR213. Powinieneś zmieścić się w 900pln. Opcja z raczej lekkim przekroczeniem tej kwoty to sub z Peerless SLS263/SWR263.
          To tylko propozycja. Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Myslelem ze bedzie wiecej propozycji poczekam jeszcze troszke ....

Skomentuj

mozesz opisac czego oczekujesz od dzwieku to zaraz cos wymyslimy:)
              jaki ma byc jego charakter?

Skomentuj

za ta kaske juz mozna cos fajnego zlorzyc........powiec cos wiecej aby pieniazki sie nie zmarnowaly

Skomentuj

Łukasz ma racje, przedstaw swoje wymogi co do głosnika a raczej jego brzmenia, bo inne firmy = inne brzmienie, wolisz głosniej, czy niżej czy miekko a moze twardo wiecej wysokich lub mnie itp itd ... wszystkim będzie łatwiej

Skomentuj

Ok z gory sorki za powstale niejasnosci. Lubie mieciutki gleboki niski bass oraz przejzyste stereo przyczym wysokie tony nie maja byc zbyt ostre... Konstrukcja nie musi byc glosna bo nie chce naglasniac pol osiedla ale nie moze byc za cicha wszystkiego z umiarem ;]
                    Pozdrawiam, Michał

Skomentuj

sls 213 + Monacor SPH135KEP + perles dt100

Skomentuj

Sory LUKASZ ale twój wybór jest beznadziejny. 135KEP nie nadaje sie na średniotonowego bo to rasowy nisko-średniotonowy i niech tak chodzi. Ma cieżką membrane , konkretny napęd i niskie fs. Mozna na nim zrobić niezłe monitory ,ktore bez suba dadzą rade. Nie wiem czy DT 100 bedzie pasować do niego ale niech pozostanie. KEP ma sztywna membrane wiec mozna mu jakaś jasno brzmiącą kopułe dobrać. Ten sls to nie wiem po co.
                        Miękki i ghęboki bas można uzyskać odpowiednim dostrojeniem obudowy i nie trzeba od razu kupować subwooferowego sprzętu. Tu chodzi o konkretny typ brzmienia a nie o f3 na 30Hz.

Skomentuj

Yoshi poczytaj wyzej posta pierwsego , tu zapewne chodziło o monitorki na monacorach + DT100 a ma sls pełnić role subwofera

Skomentuj

No to coś sie zamotałem :) , sorki Lukasz.

W każdym razie rezygnowałbym z suba na rzecz lepszych monitorów bo 500 zł na same przetworniki to niepasująca kwota , więcej niż na low end a za mało na coś w średniej klasie. Za 800 zł to można powybierać.

Skomentuj

zgadzam sie z Yoshim zamiast wydawac na zestaw 2.1 najleiej wydac pienizki na lepsze satelitki które i tak dadza spoko basu w takim pomieszczeniu bo wkocnu to nie 83 decybelowe alfredy beda prawda ... subwofer moze poczekać bo jest to opcja która można zawsze dorobic

Skomentuj

Ok moge wydac nawet 800zl na satelity ktore dadza rade bez subwoofera. Rezygnujac z subwoofera mam nadzieje ze dawka basu nie bedzie nikła ;] Chyba nie przeszkadza to ze beda one staly na szafie (moze jakies poleczki zrobie) ??
                                Pozdrawiam, Michał

Skomentuj

Na kopułki musisz liczyć 240-300 zł reszta na woofery wiec do wyboru masz monacora lub peerlessa z serii csc/scsx .
                                  Informacje o peerlessach podawane przez producenta wygladają wiarygodnie to jest ich plus.
                                  Te monacoroskie są mało wiarygodne , ch-ka przenoszenia nie pasuje do membrany kevlarowej ,chyba ,ze monacor stosuje jakieś cudowne wytłumienia rezonansów w co n ie wierze. Rzeczywiste parametry też są inne bo ktoś mierzył ten głośnik (wymaga długiego wygrzania). Nie umniejsza to faktu ,że głośnik ten jest wart uwagi chociażby ze względu na technologię wykonania - kevlarowa mebrana , solidny kosz , dobry napęd. Np. 35 mm cewka robi wrażenie , ten głosnik na pewno wytrzyma bardzo wiele. Napęd peerlessów wygląda przy monacorze jak zabawka.

Dlatego to co wybierzesz bedzie zależeć od twojego zaawansowania. Peerless to jest pewniak dla początkujacych , ch-ki i parametry bedą sie zgadzać z tym co podaje producent a zwrotnice mozna prawie wg. wzorków ksiazkowych wyliczać majac takie dane.
                                  Monacor wprowadza element ryzyka i wymaga więcej pracy ale moze dać lepszy efekt.

Jak ma robić bez suba to najlepiej zrób większy monitor na 6,5" głośniku tak jak np. słynne tannoy m2.

Skomentuj

DZieki Yoshi za konkretna odpowiedz jednak mam prosbe mozesz mi przyblizyc jakos monitory "słynne tannoy m2" moze jakis link??
                                    Pozdrawiam i czekam na dalsze propozycje

Skomentuj

Myśle ,ze w google na pewno znajdziesz. Dużo osób je ma i sobie chwali bo jak za swoją cene oferowały bardzo wiele. Już ich nie produkują , zastąpiły je nowsze modele. M2 są dosyć duże , maja 6,5" midbas i dysponują ponodź dobrym basem , nie maiłem okazji słuchać.
                                      Ogólnie chodziło mi własnie mniej wiecej o taką koncepcję bo jak sie mówi monitor to każdy chce tam wstawiać 13 cm głośnik a mozna przecież wiekszy , po co sie katować brakiem basu .

Skomentuj

Wszystko by bylo super z tymi monitorami ale jakos nie moge sobie wyobrazic basu z glosnika 16cm moze sie myle ale dla mnie to conajmniej jest dziwne...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X