Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik no name na sub

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik no name na sub

Posiadam głośnik do którego nie mam żadnych parametrów:

Tonsil GDS 30/30 30W 4ohm

Jest on z odzysku, tzn. z sypiących się kolumn Unitry tylko ten nadawał się jeszcze do eksploatacji. Kolumny ładne, ale na estradę. Za duże do pokoju (500x800x400) straszne bydle!! I chciałem przerobić to na jeden sub. Nie będzie to cudo, ale zawsze coś. Nie mam parametrów głośnika, więc się was pytam. Jaką obudowę do niego zrobić?? Jaki typ obudowy?? Jaki najprostrzy filtr dolnoprzepustowy??

Fizyczne wymiary głośnika:
    Średnica: 310 mm
    Wysokość 13 mm

Patrzyłem na stronę Tonsil`a, ale nie znalazłem do niego parametrów. Nie dziwię się, wszakże głośnik jest nieco przedpotopowy. Prosze więc o pomoc w doborze litrarzu i typu obudowy, oraz prostego filtra dolnoprzepustowego do niego.
    Zdaję sobie sprawę, że jest to głośnik szerokopasmowy (przeglądałem strony), ale dla chcącego nic trudnego... Poza tym teraz gra w tej dużej kolumbrynie i ma naprawdę ładne brzmienie, które mi się podoba. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
    Pozdrawiam...

PS. I jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś miał do czynienia z STX`em GDN 20-80-4-SC ?? Jakie ma brzmienie??
    Czy w miarę dużo basu z niego uzyskam stosując po jednym w dwóch podłogówkach i zakładając prosty filtr dolnoprzepustowy na niego??
    Jaka obudowa do niego najlepsza?? Bo liczyłem w WinISD i wyszło mi że najlepsza jest zamknięta, ale o V=67l To chyba lekka przesada!! Jak w takim razie z tego wybrnąć??

ten głośnik jest szerokopasmowy - suba z niego nie zrobisz...
    wogóle odradzam te tanie stxy,
    jeśli chcesz żebyśmy pomogli Ci w doborze głośnika do suba to napisz coś więcej:
    -pomieszczenie w którym ma grać
    -ile masz kasy na głośnik i na wzmacniacz
    -do czego ma służyć,czego lubisz słuchać

pozatym tonsil to nie no name ;]

Skomentuj

Żle mnie zrozumiałeś. Głośnik STX GDN-20-80-4-SC to nie na SUB!! Jego chciałem wykożystać do budowy podłogówek. To zupełnie inna sprawa. Pytam się jakie ma brzmienie. Bo chcę by kolumny dawały spro basu, bez potrzeby osobnego suba...

A Tonsil to też inna sprawa. Mam go i chcę go na coś wykożystać. Wiem, że pożądny sub z niego nie będzie, ale jakieś niskie tony będzie dawał. Problem w tym, że nie będę wstawiał do pokoju 20 m2 takiego wielkiego pudła, gdzie tylko ten jeden Tonsil chodzi. Chcę zmniejszyć skrzynie, bo głośnik (jak na swój stan) gra bardzo przyjemnie. Dlatego myślałem, czy nie wystarczy zmniejszyć pojemność podła o połowę?? Chcę się togo od Was dowiedzieć, bo nie wiem. Jedynie trochę czasami trzeszczy (z wiadomego powodu) i chciałem dlatego odciąć wysokie tony, by grał w miarę czysto. Najprostrzy standartowy filtr pasywny dolnoprzepustowy. Napisałem, że głośnik no name, bo nie znalazłem do niego żadnych paramertów.

Napewno coś da się z tego zrobić. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Skomentuj

to glosnik z eltronow 100 pewnie... mam takie 4 ;p dodomu ich nie polecam sa bardzo efektywne ale nic poza tym... moga ci sie przydac jak bys naprzyklad krzyczla do mamy przez mikrofon zeby ci sniadanie podala

Skomentuj

Cornelius, ten stx jest do ... kitu :)
          zapomnij o nim , to najtańsza wersja stxa , kompletnie beznadziejna...
          Jeśli chcesz coś na podłogówki, efektywnego i z dobrym basem to kup 18 120 6 SW.
          W dodatku nie potrzeba średniaka do tego.
          A z tego tonsila coś zrobić się da, z tym że to i tak nie zagra...

Skomentuj

No i teraz dylemat... Widziałem projekt właśnie z tym STX`em i gość go sobie chwalił, że dobrze gra... a 24 czy 39 to różnica!! Zresztą mój typ jest większy... Czy naprawdę ten STX 20 jest g... wart??

Skomentuj

ja go mam i za tą kasę nic złego nie zarzucam... spoko jest nawet subika małego na nim zrobiłem :P (20-80-4-SC)

Skomentuj

Cornelius, różnica 15zł ,
                bez przesady, to nie tak dużo. Pozatym stx 20 80 jest kijowy...
                Gra bo grać musi, ale 18 go zabija pod każdym względem...

Skomentuj

no to faktycznie roznica15 zl.... hmm tyle to ty wydasz na rurki br i jeden terminal... faktycznie majatek...a tak naprawde to jeden dobry terminal tyle kosztuje

Skomentuj

Przychodzę z gotowym projektem (jeszcze nie zrobiony, to projekt)

Cel projektu: Zrobić pudło, które będzie grało niskie tony, coś a`la SUB. Wszystko z materiałów które posiadam z powodu bardzo niskiego budrzetu.

Wykożystam głośnik, który posiadam Tonsil GDS 30/30

Obudowa: 400x400x400 mm czyli około 64L z BR o średnicy 70mm i długości dobranej tak "na ucho"

Obcięcie tonów wysokich za pomocą cewki 2,2mH

Mam kilka kostek TDA 2003. Więc też je można wykożystać. Znalazłem schemat wzmacniacza na nich: http://www.elektroda.net/audio/schem...wzmtda2003.gif

Potrzebuję by wzmacniacz miał 30-40W do napędzania tego pudełka. Jak przerobić ten układ, bo jedna kostka TDA 2003 to 10W więc trzeba zmostkować 3,4 kostki. Jak?? Proszę o schemat lub szczegółowy opis. Proszę o pomoc. Zasilanie +12V powinno wystarczyć z racji tego, że kości są przystosowanie do napięcia od +8V do +16V.

Proszę o poradę co do tego wzmacniacza, ale różne od "lepiej wykożystaj..." lub "daj sobie spokój...". To jak i czy będzie grało to jest moje zmartwienie. Ja chcę tylko wiedzieć jak to zrobić, by to osiągnąć, bo nie będę tego przecierz wywalał i kupował nowe elementy.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Skomentuj

Po 1 jeśli sądzisz że to będzie sub to się mylisz.
                      Wzmak jest słaby, wręcz tragicznie słaby, jak go zmostkujesz nawet to będzie możę z 10w, głośnik ma xmax pewnie ok 1mm, do tego wysokie qts i fs i pewnie nie mały vas,
                      co oznacza podbicie przy jakiś 100hz na oko.
                      Głośnik będzie miał na tyle małą wytrzymałość mocową że mimo wysokiego spl głośno nie zagra, i głównie będzie charczał i trzaskał...
                      W dodatku te 12v dasz pewnie z jakiejś ładowarki do komórki czy cos.... :/

bo nie będę tego przecierz wywalał i kupował nowe elementy.
                      to mnie zabiło...
                      wybacz ale to totalnie bez sensu...
                      to co masz jest kompletnie nic nie warte , jeśli nie wierzysz to postaraj się to sprzedać
                      na allegro...
                      Stary głośnik wart z 10zł i jakieś tda 2003 po 2zł sztuka za nowe...
                      Tylko szkoda wiórówki na bude...
                      Ale jak sam powiedziałeś -
                      To jak i czy będzie grało to jest moje zmartwienie.
                      więc rób jak chcesz , tylko potem nie miej pretensji...
                      Pozdrawiam i życzę sukcesu

Skomentuj

Narazie ten Tonsil chodzi w tej budzie orginalnej i zdziwisz się, bo jak dla mnie gra bardzo przyjemnie. Jedynie czasem zagra nieczysto jak wysowie tony same są bardzo głośne. Przez co chcę je wyciąć. A wzmak taki,bo tanio wyjdzie, bo mam części. Poza tym to nie ma być sub który będzie powietrzem zabijał, ale by czasem ładnie bas grał...
                        Liczę się z waszymi opiniami, ale (bez urazy) chcę tylko prosić o schemat przeróbki wzmacniacza, który znalazłem.

Skomentuj

Cornelius, z calym szacunkiem ale moze ty poprostu nie slyszales nic lepszego (mam na mysli suba). Ten glosnik jest stworzony aby dawal duzo (glosno) srednich tonow i zaledwie namiastke niskich oraz wysokich. Pod wzgledem basu to nawet ten nienajlepszy STX ktorego przytoczyles zabije GDS'a.

Skomentuj

Moim zdaniem nie rób bo będziesz żałował pózniej , ja tez z początku nie słuchałem tego co piszą na forum i przekonałem się że oni mają racje posłuchaj ludzi którzy się znają

Skomentuj

jeśli podałeś wymiary zewnętrzne to się mylisz

4dm x 4dm x 4dm = 64L ale bez odjęcia płyt wiórowych

po odjęciu 3,64 x 3,64 x 3,64 ~~ 48,2L

Skomentuj

nie da sie z tego zrobic niczego co zagra basem... poprostu... z gowna bata nie ukrecisz...z glosnika sreniotonowego nie wyciagniesz basu...

Skomentuj

A cz y przynajmniej możecie mi powiedzieć jak ten wzmacniacz na układzie TDA 2003 zrobić?? Bo ten schemat do którego zamieściłem link jest na jeden układ, a mi potrzeba by dawał 40W... jak to zrobić??

Skomentuj

cornelius przeczytałem cały temat i powiem tak to co chcesz zrobić to jest głupota. Ty chcesz zrobic coś co siest nimozliwe.

Skomentuj

Cornelius,sprzedaj co masz do sprzedania,wszystk oco niepotrzebne razem z tym tonsilem i kostkami(chyba ze zostaw zeby poeksperymentowac,lepiej spalic kilka groszy niz cos droszego) i kup odpowiedni glosnik,i odpowiedni wzmacniacz.niedasz rady zlozyc zeby to jakos grało... zagra bo musi ale do kitu...

Skomentuj

Kup stx-a 22-120 i do tego jakiś wzmak i będziesz zadowolony a jak zrobisz na tym średnim to do bani będzie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X