Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt HyperCube...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt HyperCube...

No to czas na kolejny projekcik do poddania waszej ocenie. Tym razem (zreszta to juz norma) cos malo standardowego. Wielka na prawie 175cm kolumna dipolowa chociaz moze nie do konca. Zreszta zdjecia i szkice wszystko wyjasnia.

Sekcja wysokotyonowa:
    Głosnik: 1x Tonsil GTWK 110 /GTC 110 (89dB)
    Zwrotnica: 1 rzedu ciecie na 4-4,5KHz

Sekcja sredniotonowa:
    Glosnik: 2x Tesla ARN 150-03/8 (84dB)
    Zwrotnica: ciecie gora - na 4-4,5Khz, od dolu - wielkosc obudowy powoduje tlumienie ponizej 160Hz.
    Wytlumienie: 10cm warstwa (waty/anilany) ktora powinna oblizyc odrobinke czestotliwosc dolna.

Sekcja basowa:
    Glosnik: 2x Alphard DW100K /8 (84/85dB)
    Zwrotnica: aktywna regulowana (50-180Hz) lub aktywny korektor basu + wzmacniacz na TDA (z wejsciem wysokonapieciowym). Jeden wzmacniacz zasila 2 glosniki polaczone rownolegle - pol aktywna kolumna.
    W przypadku sekcji basowej zjawisko wyrownania cisnienia bedzie zachodzilo juz przy 100Hz ale chce dac jako wytlumienie wate mineralna 10cm i 10cm piasku. Wydaje mi sie ze takie wytlumienie powinno dosc znacznie ograniczyc wyrownywanie sie cisnien.
    W razie pytania.... ..Dlaczego alphard? odp. Bo jezeli on ma chociaz odrobinke tak zle parametry jak dw120k ktory mierzyl SW to to oznacza ze idealnie on pasuje do kolumn dipolowych moze poza slabym SPl. Po drugie glosnik ten jest tani a do obu kolumn sa potrzebne az 4.

Kolumny w poszczegolnych sekcjach sa prawie niezalezne. Dzieki czemu mzna latwo skorygowac przesuniecia fazy pomiedzy glosnikami.
    A teraz wasza kolej na "zjechanie" projektu :) do dziela.

Projekt stylistycznie ciekawy jednak ..
    Po pierwsze przetworniki, aż szkoda roboty zeby w to montować poźniej alfreda. Zresztą reszta nie lepsza. arn 150 jako edniotonowy , niebardzo są lepsze głośniki dla tego pasma np szerokopasmowy arx.

Po drugie wywnoskowałem ze całość będzie spięta tymy śróbami wzdłuż a stykać będzie sie kolcami. Ogólnie pieknie tylko cała siła bedzie spoczywać na maleńkiej obydowie wysoko tonowego. Raczej kiepski pomysł.

Podsumuje to tak : dużo głosników , dużo roboty a pewnie za te poieniadze konstrukcją 2 drozną uzyskałbym lepszy rezultat bo głośniki byłby o dwie klasy lepsze .

Skomentuj

Jak dla mnie takie dlugie prety scalajace skrzynie nie daja dobrej stabilnosci, drgania itd.Przerost formy nad trescia, choc jesli chodzi o pomysl stylistyczny bardzo mnie sie podoba.

Skomentuj

hmmm wygląda to ciekawie, przyznam :)
        Moze troche za wysokie... ale to szczegół. Jak zwrócił uwagę MarekW, te pręty mogą troche psuć ... ale nie wiem... jedyne co mnie przeraża to przetworniki... bój się Boga i nie wsadzaj tam tesli i alpierdów!! to będzie profanacja...

pozdrawiam

Skomentuj

Gdybyś może pomiedzy prętami dał kratownice jakieś ...
          stylistycznie pomysł fajny, tylko ciekawe jakby to grało :)
          A co do głośników zastosowanych - wymieniłbym wszystkie

Skomentuj

1. prety maja po 12 i 6 albo 8 mm srednicy. Jeden taki pret o dlugosci 1m jest nie do zgiecia.... ...predzej peknie. Tutaj odleglosc miedzy obciazeniami jest zdecydowanie mniejsza (okolo 65cm) i sa zastosowane takie 4 prety. Takie cos spokojnie by wytrzymalo 10 razy wiekszy ciezar.
            2. kostki basowe nie sciskaja sekjcji sredniotonowej... ....podobnie kostki z sekcji sredniej nie sciskaja wysokotonowki. Na kazdym precie sa 4 sruby ktore utrzymuja kostki na odpowiednim poziomie. Praktycznie poszczegolne sekcje mozna dowolnie wyjmowac zmieniac ich polozenie. Kolce i podkladki sluza tylko to zablokowania danej sekcji w jednym miejscu.
            3 Tego typu obudowa jest w stanie przyjac kazde glosniki.... ....wazna jest tylko srednica, SPL i w miare rowna charkterystyka w danym przedziale. Dlatego moge je zawsze wymienic. Moze jakies propozycje? Granica cenowa to 100zl max 150zl na glosnik.

Yoshi: w sprawie basowej sekcji... ..Czy myslisz ze to wytlumienie welna mineralna + piach moze zadzialac tak jak tego oczekuje? Czy to obnizy f dolna ponizej 100Hz?

Skomentuj

wysokotonówka - SC10N - tania i dobra, lepsza napewno od tonsila...
              średniotonowy - ARX
              niskotonowy - musi mieć koniecznie te 10 cali ?

Skomentuj

takero, 10" ewentualnie wiecej (minimum to 226mm tesli) Kostki basowe moga miec wymiar maks 336x336mm inaczej wchodze na wyzszy pulap cenowy jezeli chodzi o wykozystane materialy na obudowe.
                Tego ARX-a jakos przeoczylem... ...myslalem ze tesla ma tylko sredniotonowe z wlasna komora... ...a tu taka niespodzianka.... sekcja sredniotonowa czyli ARX.

Skomentuj

A ja powiem tak daj innego wysoktonowca tesli arn unikaj albo taj arz albo arx a najlepiej tonsila gdn 16-50-6 ma bdb srednie tony i na bass hmm podoba mi się coś w moim stylu ale ja brałbym visatona mozę dwie po 20cm:) to juz było by cos:)

Skomentuj

oki troche poszukalem i trafily sie dwa glosniczki ktore by wedlug parametrow (i cenowo) w miare pasowaly do sekcji basowych. Dexon DRB 25/40/02,8 lub wiekszy DRB 30/60/01,6. Co sadzicie o tych glosnikach?

http://www.dexon.pl/sklep/?d=produkt&id=440
                    http://www.dexon.pl/sklep/?d=produkt&id=439

Skomentuj

Dexon w 95 % to chiny,bardzo wątpie czy sa godne uwagi.
                      wektor, będziesz bardzo zły jak Ci projekcik z lekka podwędze?

Skomentuj

wektor, będziesz bardzo zły jak Ci projekcik z lekka podwędze?
                        TAK ale tylko wtedy jak go wykonasz przede mna :)

Skomentuj

jakby wyglądały osiągi takiego zestawu jeśli chodzi o dolne pasmo ?

Skomentuj

takero, bez wytlumienia w sekcji basowej bas udlawi sie juz przy 100Hz.

Skomentuj

wektor, to trudno okreslić,mam troszke inne założenia.Przyznam szczerze że pomysł maiłem już ze dwa lata temu ale jakoś na wstępnych rysunkach się skończyło.Teraz dopiero jak zerknąłem na Twoje rysunki coś mi w głowie błysnęło.
                              Na pewno nie wyjde ponad 8 cali,to jest pewne,całość chciałbym już skompletować na czymś lepszym niż tvm.No i raczej zestaw aktywny.Takie sa moje plany.Z elektroniką nie będzie większych problemów,ze stolarką też.Najgorsze skompletowanie przetworników,tu dużą przeszkodą są ceny bo wybór jest spory.
                              Troszke sie boje żeby nie wpakowac sie w koszty rzędu zakupu X-1 Grand Slamm ;]

Skomentuj

Te segmenty basowe nie są dużych rozmiarów. Ile tam bedzie litrów 30-40 ? Nie wsadzałbym wiecej jak 20 cm głośnika. po pierwsze mozna z takiego litrażu wyciągnąć z 20 cm ładne pasmo w dół. PO drugie masz 2 głosniki na kolumne , 4 ogólnie , tu nie bedzie potrzeba super wytrzymałosć mocowa. Jak każdy z nich osiągnie Xmax przy 30-50W to i tak bedzie super. Pomyśl jaki jest SPL z 4 takich basów jak ludzie robia suby na jednej 20 i są zadowoleni z rezulatatu. Tu kosztem wytrzmyałosci mocowej mozna śmiało obniżyć pasmo czy też zastosować obudowę zamkniętą. Całkiem fajny w tej roli mógłby być tonsil 20/60 .

Skomentuj

Yoshi_80, hmmm ale te obudowy nie maja tylnej scianki... ...jest praktycznie tylko wytlumienie. Z tego co wiem (bez wytlumienia) to przy nizszym basie ciesnienia zostana wyrownane i bas bedzie wytlumiony.

Skomentuj

Yoshi_80, to jest dipol (taka mala odgroda :P).

[ Dodano: 2006-01-20, 22:01 ]
                                    Ups, Wektor uprzedziles mnie :).

Skomentuj

Aaa to ma być open baffle to trzeba było od razu mi tak pisać

Z takiego rozmiaru to moze i 100Hz uzyskasz ale to z wielkim trudem.

Nie rozumiem toku twojego rozumowania. Chcesz zroibic open baffle ale niednocześnie go nie robiąc bo konstrukcja ma zasadniczo klasyczna koncepcje obudowy (pomijajac fakt rozbicia wszystkiego na mniejsze skrzyneczki). Jak ma być open baffle to ma być wielkie, szerokie , zajmować poł pokoju i odtwarzać jak najniższe pasmo sie tylko da a nie do jakiś marnych 100Hz. A co poniżej sub ? To po co ci ten cały cyrk z odgrodami jak nie wykorzystasz tego co można wykorzystać ?

Skomentuj

no wlasnie dlatego chce zastosowac wytlumienie w postaci welny mineralnej i piasku.... ...tylko nie jestem pewny jak to zadziala.

PS. scianki boczne dzialaja tak samo jak wielka scianka przednia a przynajmniej da sie to wstawic do pokoju :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X