Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolejny topic o subach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolejny topic o subach

Witam,szanownych forumowiczów.Kolejny z rzedu topik sie powtarzajacy ale cóz zadne mnie nie "zadowalaja".Zachorowałem na kolumny szeroko-pasmowe zbudowalem juz kolumienki oparte o glosnik Monacor`a SPH-60X a teraz sie szykuje do budowy malenstw opartych o glosnik Visaton`a FRS 8,i tu moje pytanko z racji tego iz te glosniki nie graja zbyt nisko "szukam" suba pod kolumny szroko pasmowe,chce zaznaczycz ze lubie "małe" rzeczy wiec sie na monitorach opieream narazie.Pokój ok 20 m,mocno wytłumiony/ błazeria,rolety w oknach,desty dywan/ kasa nie wiem kilka stówek napewno 500 moze troche wiecej ;], rodzaj muzyki strasznie rozległy
    od filcharmonicznej przez jazz pop house po mocne uderzenie Ramsthein`a.
    Pzdr

Może coś z głośników przeznaczonych do car audio? np Hertz ES200 i ES250 grają w bardzo kompaktowych obudowach, można sie też zastanowić nad SLS213 w budzie ok 25l gra całkiem nieźle, ale jego charakter pasuje niestety bardziej do kina niż do muzyki. Jeśli jednak lubisz troche przeciągający sie bas to moze Ci sie spodobać.

Skomentuj

Witam,

Beyma POWER 10 buda ok 30-40litrow. www.elmuz.com.pl szukaj w dziale Car Audio. Kosztuje z tego co pamietam ok 600zl, ale chyba warto

pozdro

Skomentuj

poszukam zobaczymy.
        dziki

Skomentuj

Aż dziwne czemu nikt jeszcze nie napisał o Ravemaster'ach http://www.mivoc.pl/?lang=pl&str=1&mka=3&his=1&kat=189 PONOĆ są dobre...

Osobiście mogę wypowiwedzieć się co do SLS 10'' bo takowy posiadam, mam mały pokój 9mkw wiec obudowa jak najmniejsza chyba 15L Closed napędzany mostkiem na tadeuszu 7294 trzęsie wszystkim w closed nadaje sie do muzyki, jak najbardziej, fakt faktem 20-25L to TOTALNE minimum przynajmnije dla mnie. W większych obudowach BR podobno ten głośnik zabija niech inni sie wypowiedzą jeszcze

Pozdro

Skomentuj

jedni mowia ze SLS jest taki super a za to EZO mowi ze 8" TIW zjada na sniadanko 12"SLS'a i wynika z tego ze wcale nie jest taki dobry jak 8"daje mu rade :(

tak to jest ze kazdy ma inny gust i dla jednego to co trzesie pokojem to dla drugiego moze byc totalna padaka... oczywisnie nie mam tutaj na mysli zadnej konkretnej osoby... i nie chce nikogo urazic chociaz na to wskazuje czesciowo wypowiedz

Skomentuj

Prawda jest taka, że SLS to straszna padlina. Sam mam SLS213 który gra niemal identycznie jak wszystkie stx ale bas jest jeszcze bardziej przeciągnięty ale ma nieznacznie ciekawszą barwe. Gdybym kupił ten głośnik za tyle ile chcą za niego w akustyku to bym sobie chyba nie wybaczył. Tak naprawde ktoś może powiedzec ze np pomiędzy stx a SLS jest przepaść i jest rzeczywiście ma z 10cm głębokości. SLS213 wcale nie gra inaczej od wiekszego 263 tyle że ten drugi ma niższe zejście i lepszą wytrzymałość mocową, oba zamulają i brak im potrzebnego w muzyce wykopu za to do kina jak znalazł.

Skomentuj

Wiatm,żeś cie sie uwzileli na tego sls :] nie wiem nie mialem nie slyszałem wiec nic na temat jego powiedziec nie moge. A TL ktos robił http://www.lautsprechershop.de/hifi/...hifi/ct198.htm.

Skomentuj

Jeśli myślisz że zrobienie TL to taka prosta zabawa to się mylisz :)

Skomentuj

Viper pierdoły gadasz porównanie sls do stx swiadczy że nieumiesz wykozystac jak on ci ciągnie to ty mu pociągnij:)

Jak zrobiłeś zxa dużo bude to tak jest sam posiadam dwa sls 12' i wg wszystkich i akustyka to trezba go wsadzić w bude 100l ale jak dasz mniejsza stracisz na zejści ale zyskadsZ n szybkosci i znnowu jak sie sls zasila mostkiem tda to tak jest ten głosnik ma200W i on tej mocy potrzebuje:)

Skomentuj

dj_zibi, gdybyś posłuchał z zawiązanymi oczami obu moich subów miał byś problem z dokładnym stwierdzeniem czy gra stx czy sls.. Oczywiście wiem ze sls gra subiektywnie lepiej, ale nie są to różnice na tyle duże by warto było wydawać tyle pieniędzy na SLSa. Powiem Ci szczerze, że nie jednego suba już zrobiłem i jeszcze na żadnym tak sie nie zawiodłem jak na tym na SLS213 bo sub gra bułowato i mało ciekawie, dźwięk zbliżony jest bardziej do stx niz do innych lepszych głośników. Prawdopodobnie przyczyną złego stanu rzeczy jest fakt ze głośnik nie trzyma parametrów jak sie okazuje głośnik ma Fs 39Hz, Qts 0,67, Qes 0,741, Qms 6,994, Vas 28l. Parametry tak diametralnie różnią sie od tych podawanych przez producenta, że gdybym je znal wcześniej nie kupiłbym tego głośnika nigdy nawet za pół darmo. Dodam tylko, że testowałem wiele aplikacji tego głośnika i stanęło ostatecznie na 25L closed bo tutaj jeszcze jakoś to gra, choć wytrzymałość mocowa stoi na niskim poziomie.

Skomentuj

moze ty mas podrobe

Skomentuj

Kudłaty,ten sls jest z audiocomponents, jeśli tam sprzedają podróby to ja dziękuje. Glośnik napewno na podróbe nie wygląda a i gra bardzo podobnie do SLS10 z którym też miałem styczność niedawno.

Skomentuj

Viper owszem SLS niejest szczytem techniki ale patrzac na jego cenę jak placiłem 200Zł za 12' to znjdż głośnik w tekj ecenie lepszy niemówie o BSW. Jak ci on ciągnie to swiadczy że dałeś za dużą budę i za słaby wzmak własnie o to chodzi że miłem suba na STX i była kompletna padaka.

Skomentuj

dj_zibi, jak miał bym możliwość zakupu 12' za 200zł to sam bym sie skusił ALE ja za 200zł kupiłem 8' wiec chyba mam racje ze za te pieniądze po prostu nie warto, lepiej juz legendę tonsila albo dołożyć do jakiegoś BSW albo Hertza

PS. Nie mów mi ze za dużą budę mu dałem bo chyba sobie żarty robisz, 25l closed to duża buda? testowałem jeszcze w 30L ale była juz zdecydowanie za dużą a 20L nieco jednak studziła zapędy głośnika do dużych wychyleń ale zdecydowanie brakowało zejścia wiec stanęło na 25l z czego bardziej spodobało mi sie jak głośnik gra w closed bo w BR nieco za bardzo mulił(trudno by z QTS 0,67 nie mulił)
                              Zasilam to wzmakiem z Altrona na mosach 200W wiec chyba poweru ma pod dostatkiem...

Skomentuj

Viper to może naprawde ten SLS jest do baniu. ja powiem tak jak kupowałem mojego to w cenie 200zł chyba nic innego nie mam (wtedy bsw niebyły popularne). Mogłem brać tesle arn312 revelanda tw300 albo jakiegos visatona ale myslę że jednak ten SLS jest lepszy. Co do mulenia to ja zastosowałem u siebie mala bude i niemuli. Ale ten glośnik to jak ktoś powiedział jest stworzony do pomownaia powietrza wiec on najbardziej i najlepiej sie czuje muląc.

Skomentuj

Niestety SLS taki już ma charakter brzmienia, bardziej kinowy i co prawda niesłuchałem 12' ale podejrzewam, że nie różni sie zbytnio od 8' czy 10'. Fakt, że masz je za 200zł działą na ich korzyść ale zadaj sobie pytanie czy są warte tyle na ile ceni je przedstawiciel na polske i czy naprawde tak dobrze grają by dawać za jednego 390zł.

Skomentuj

viper a kto kupuje głosniki w akustyku chyba tylko de..... .

Nie są warte tych 400zł. Ale 200zł owszem,.

Skomentuj

heh skoro 12' jest warta 200zł to cena za 8' powinna oscylować w okolicach tych "droższych" stx :P

Skomentuj

Viper tak własnie myślę:)))

100zł moze i by była dobra cena ale jak ktos luubi kino to ten glosniczek sprawdzi się BDB.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X