Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc prrzy kolumnach!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc prrzy kolumnach!!

Witam Wszystkich! Jestem nowym użytkownikiem, nie wiem dokładnie wszystkiego, dopiero łapie podstawy. Sprawa się tyczy moich kolumn domowych. Mam 2 kolumny, które miały wstawione po 2 głośniki Tonsil 40W 20cm, i po jednym gwizdku:P
    Po pewnym czasie użytkowania przyszedł czas na wymiane głośników na mocniejsze.
    Na dzień dzisiejszy mam w kolumnach o wymiarach 60wys/22dł/24szer po 2 głośniczki VoiceKraft:
    http://img494.imageshack.us/img494/2585/831453013mt.jpg
    http://img295.imageshack.us/img295/5...14530115zh.jpg

2x150W, wcześniej było tylko 80W(dawały dość mocno, tak mi się przynajmniej wydawało:p) ale teraz wydaje mi się ze jak mam teraz zamontowane o wiele mocniejsze głośniki to nie grają one swoją pełną mocą ze względu na mały rozmiar kolumny. Mój znajomy powiedział mi że do tych Voice Kraftów potrzebna mi będzie kolumna o obj. około 60l. Mam pytanie, czy kolumna może miec poj. ok. 70l? wymiary: 100wys/28szer/25dł i na dole kolumny jakis bass reflex? W Starych kolumnach był zamontowany od kiedy pamiętam filtr zaraz prz miejsciu podłączenia kabli. Kolumny dają sobie jakoś rade przy takiej mocy głośników ale gdy podgłosze muze bardziej i bass zwiękrze to moje pudła są gotowe do ucieczki:p, to znaczy strasznie drzą. Co robić???[/b]

BoBaN88, Co do tych głośników voice kraft to powiem, że to była najgorsza decyzja w twoim życiu. Dlaczego? bo tonsile mimo małej mocy mają dużą efektywność i pewnie przy odpowiednim wzmacniaczu są w stanie zagrać głośniej, ba lepiej. Zwróc uwage na cene tych głośników tonsile są conajmiej 5 razy droższe od voicówkraftów więc chyba to mówi samo za siebie. Jeżeli zdecydujesz się poczytać artykuły na stronie głównej: dotyczące wybory i obilczeniu obudowy(najlepiej przeczytaj wszystko) to dowiesz się, że do obilczenia=zaprojektowania obudowy potrzebne są paramerty np Qts. Voice kraft jest niestety kiepskim producentem dlatego na paramerty nie masz co liczyć (jedyne co możesz zrobić to np wysłać do SW żeby pomierzył SW). Dlatego z poprawnej obudowy nici. Rada zmień spowrotem na tonsile (jeżeli są zepsute to oddaj do regeneracji)

Skomentuj

zajaranyy, popieram... to jest G.... warte... heh ... pozatym mysle ze nieopłaca sie mierzyć tych głośników, szkoda czasu prądu i wogóle wszystkiego

Skomentuj

Zmiana planów:P

Dzięki wielkie za rady. Mam tylko jeden problem oddałem do regeneracji jeden głośniczek tonsila o gra świetnie, tylko teraz reszty nie moge naprawic bo w moim miescie w sklepach w ktorych powinny byc materiały nie ma ich nigdzie. potrzebuje jeszcze 3 zawieszenia z membranami. i postanowiłem po naprawie tonsilków wtawic w duze kolumny po 2 Tonsile i po jednym voiceKrafcie. Czy to leprzy pomysł? Gdzie moge tanio dostać te materiały??? Z góry dzięki za pomoc!!:)

Skomentuj

BoBaN88, na allegro jest mnóstwo materiałów i najlepiej nie wymieniaj membran(chyba, że orginalne a nie plastikowe od stx'a) tylko same górne zawieszenie.

[ Dodano: 2006-01-24, 12:54 ]
          aha Voice kraft wyrzuć i nie zawracaj sobei nimi głowy, albo oddaj koledze jakiemuś

Skomentuj

Zamieszczone przez zajaranyy
            [ Dodano: 2006-01-24, 12:54 ]
            aha Voice kraft wyrzuć i nie zawracaj sobei nimi głowy, albo oddaj koledze jakiemuś
            Albo wystaw na Allegro znając potęge umysłów klientów allegro szybko sie uich pozbędziesz, wszystko zalezy od opisu

pozdrawiam

Skomentuj

2 już poszły:p

2 już sprzedałem kumplowi:P a 2 sobie zostawie i wmontuje je w te nowe kolumny albo też sprzedam. Wracając do materiałów to mógłby ktoś zapodać linki z allegro do nich??

Skomentuj

Prosze bardzo http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81508405

Skomentuj

:)

Dzieki, ale na zdjęciu jest pokazana sama guma a nie wiecie gdzie dostane całą górę do głośnika? powiedzmy cos takiego jak w voicekrafcie razem z kopułką.

Skomentuj

Chodzi Ci o membrane? Jeżeli membrana nie jest uszkodzona mechanicznie (dziurawa pocięta itp.) to ją zostaw oryginalną!!! Albo wymień na oryginalną tak jak to powieział zajaranyy.

Pozdrawiam

Skomentuj

:)

Cały przód głośnika był rozwalony, kumpel wymienił mi juz wszystko przy jednym ale zabrakło materialów w sklepie i nie ma ich juz ponad 3 miesiące. Membrana w tym nowym głośniku wygląda na czarne włókno. Chodzi mi o to w której aukcji dostane całą góre czyli membrane, zawieszenie górne,kopułke.

Skomentuj

hmmmm ciężko powiedzieć, a ten głośnik juz zreperowany jest na oryginalnych czesciach? Bo jak nie wiesz i kupisz co innego do drugiego głosnika to będą w nich rozbierzności, sztywność, materiał, waga membrany ... wszystko sie liczy...

Skomentuj

...

Jeśli będzie trzeba to zamówie 4sztuki materiałów. Tylko teraz, które będą najleprze. Proszę o rade.

Skomentuj

Które będą najlepsze... dobre pytanie... zasada jest taka - jak najsztywniejsze i jak najlżejsze... zmiana oryginalnych membran na jakiekolwiek inne wpłynie na parametry i ch-ke głosnika, jakie moga być tego skutki nie wiem...

Skomentuj

Czaruję...
                            X