Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana obudowy-Tonsil Excellence 1S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana obudowy-Tonsil Excellence 1S

Witam!
    Jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że zakładam temat we właściwym miejscu.
    Posiadam kolumienki Tonsil Excellence 1S. Jestem z nich zadowolony, ale niedawno wystąpił problem:córka zrzuciła mi kolumienkę i obudowa na dwóch narożnikach uszkodziła się. Dość szpetnie to wygląda, więc pomyślałem sobie, że może zrobiłbym obudowę i tylko przełożyłbym "wnętrznośći". W związku z tym mam takie pytania:
    1. Czy niewielkie odstępstwa w pojemności szkrzynek mogą znacząco wpłynąć na brzmienie?
    2. A może warto któreś z elementów wewnętrznych wymienić na lepsze i jeśli tak to na jakie?
    3. I jeszcze tak przyszłościowo:czy przy zastosowaniu tych samych przetworników i zwrotnic (ewentualnie małe przeróbki) można zbudować kolumny podłogowe?
    A może ktoś słyszał o gotowych już rozwiązaniach do upgrade`u tych kolumienek?
    Tak gładko przeszedłem od wymiany tylko obudowy do upgradu, ale zaczynając już taką zabawę może warto coś zmienić, poprawić, itp..
    Dzięki za wszelkie sugestie i informacje

Niestety masz pecha... zły dział :/
    To powinno być w dziale Akustyka.
    Co do twoich pytań:
    1 - niewielkie odstępstwa nie zaszkodzą (jeżleli masz obudowe br to mask +-2l, w oudowie zamkniętej masz szersze pole dopopisu) jednak staraj się zrobić jak najdokładniejszą kopie.
    2 - możesz wymienić kabelki na grubsze, kondonki na lepszej firmy itp. (oczywiście zachowując orginalne wartościowości elementów). Samych głóośników bym nie wymieniał bo to wiąże się z zaminą zwrotnicy i pojemności obudowy (chyba że trafisz na bardzo podobne podzespoły co śie zdaża szalenie żadko).
    3 - jasne że możesz ale z przegrodą tak umieszczoną żeby głośnik pracował w tej samej pojemności, możesz też dokupić takiego samego niskośrednio i zrobić Tonsil EX 1F http://arton.info/catalog/images/exc...1podlogowe.jpg ale musiał byś poszukać do nich zwrotek i obliczyć pojenmność dla dwóch głośników.
    Koledzy napewno jeszcze coś dopiszą więć się narazie nie martw.
    Pozdro.

Skomentuj

maxdila, w 1S sa GDNy 6Ohm a w wersji 1F 2x12Ohm (tak jak w mojej konstrukcji), wiec raczej mialby problemy zeby zrobic kopie 1F dokupujac jeden glosnik.

Skomentuj

Wymiana obudowy...

Witam!
        Dzięki maxdila i hoosar za szybkie i rzeczowe odpowiedzi :-). Z tego wniosek, że pozostanę przy podstawkach z małym upgradem. Bas powększę sobie z czasem jakimś subwooferkiem. Gdy już uda mi się coś sklecić, nie omieszkam napisać i umieścić zdjęcia. To byłaby moja pierwsza tego typu robótka i trochę boję się o stolarkę, bo brak mi sprzętu..ale od czego zapał!! ;-)...a jeszcze później ta satysfakcja - sam zrobiłem!! Jeszcze raz wielkie dzięki!

Skomentuj

Zamieszczone przez hoosar
          maxdila, w 1S sa GDNy 6Ohm a w wersji 1F 2x12Ohm (tak jak w mojej konstrukcji), wiec raczej mialby problemy zeby zrobic kopie 1F dokupujac jeden glosnik.
          No ba.... niewiedziałem :]
          Ale chodziło mi o pomysł zrobienia na nich czegoś podobnego do tych oklumn, jeśli mają inne głośniki to oczywiście zwrotka do wyciepania :/ trzeba by ją od podstaw wykombinować.

Skomentuj

Wymiana obudowy...

Witam!
            A co myślicie o tym: http://www.webmedia.pl/maciejza/kolumny/diyi.htm Wygląda na to, że przetworniki takie same a i zwrotnica, póki co, tylko modyfikowana.. i z tego kolumna podłogowa.. wygląd jak dla mnie rewelacja!! Może troszkę inny kolor, ale to już rzecz gustu
            Pozdroofka

Skomentuj

Czaruję...
            X