Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modele matematyczne pomieszczenia odsłuchowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modele matematyczne pomieszczenia odsłuchowego

Potrzebowałbym jakiś materiałów na temat
    "Modele matematyczne pomieszczenia odsłuchowego" szukałem w różnych książkach i nigdzie tego nie ma. Może wy będziecie wiedzieli gdzie to znajdę, albo macie jakieś materiały. proszę bardzo o pomoc.

Potrzebowałbym również coś na temat:
    "Odtwarzanie niskich częstotliwości akustycznych w pomieszczeniach"
    "Wpływ parametrów pomieszczenia odsłuchowego na odtwarzanie niskich tonów"
    Albo chociasz wskazówki co napisac na ten temat.

niema takiego modelu, musiałbys stworzyc model obejmujacy wszystko co sie znajduje na świecie, jeden w pokoj wpakuje kwiatki inny zdechłęgo kota na szafe da i co, jak to uwzględnisz w obliczeniach, lepiej poczytaj o rodzajach obudów a nie pierdołami sie zajmujesz :P tutaj priorytetem sa eksperymenty praktyczne

Skomentuj

Budzik, precież widzisz że Cryzuz ma coś tam na ten temat napisać więc nie proponuj mu zmiany tematu na obudowy :)
      Pozatym modelu uwzględniającego wszystko się nie robi tylko się upraszcza sprawę tak aby była możliwa do analizy. Oczywiście im więcej czynników się uwzględni tym lepiej ale przecież niektóre są kluczowe, inne drugorzędne, a jeszcze inne pomijalne (jak np. zdechły kot na szafie) :)
      Co prawda materiałów nie mam ale gdzieś miałem programik do symulacji rozchodzenia się fal w prostych pomieszczeniach - jak znajdę to podrzucę. A co do wpływu (w zakresie basów bo do tego się ograniczamy) to wytłumienia i inne sprzęty mają mniejszy wpływ. Znacząca jest raczej geometria pomieszczenia. Im bardziej przypomina sześcian tym gorzej bo tym silniejsze są fale stojące dla danej częstotliwości (połowa długości fali pomiędzy ścianami) i jej harmonicznych. Generalnie najlepiej aby poszczególne wymiary pomieszczenia różniły się od siebie znacząco i nie były całkowitymi wielokrotnościami.
      Można jeszcze stosować pułapki dla konkretnych zakresów częstotliwości - rezonatory helmholca.

Skomentuj

Proponuje poszukac cos o Metodzie Elementow Skonczonych (ang. FEM) w akustyce. Sa wysoce specjalistyczne programy do symulowania propagacji fal dzwiekowych ( np. halasu) wlasnie oparte na tej metodzie. (osrodek jest zdyskretyzowany). Do najpopularniejszych programow komercyjnych naleza ANSYS, ABAQUS, MSC MARC - chyba najlepszy, NASTARAN. Tylko trzeba sprawdzic czy w ktoryms jest model akustyczny

Pozdrawiam,

Skomentuj

ale budzik pieprzysz... czy dobre glosniki czy chujowe wstawisz do zle zaadotpowanego pomieszczenia to oba zagraja jednakowo chujowo... inna sprawa ze aplikacja przetwornika jest bardzo wazna ale temat jest o czyms innym

Skomentuj

Mam właśnie problem ze znależieniem materiałów na ten temat.
            Musze napisać na te tematy w pracy dyplomowej. W tych modelach matematycznych prowadzącemu chodzi o schematy zastępcze pomieszczenia odsłuchowego. Nigdzi etego nie ma.

Skomentuj

Na temat akustyki pomieszczeń znajdziesz duzo w książkach Aleksandra Witorta.

Co do modelu matematycznego - tak na chłopski rozum;-) :
              - trzeba wziać pod uwage jeden parametr - tłumienność ośrodków w których sie rozchodzi fala dzwiekowa. Trzeba oszacowac tłumiennosć przedmiotów ktore moga sie znalezc w pomieszczeni - człowiek, kanapa, wykładziny, zasłony itp = te najwazniejsze oczywiscie.

Jak kolega wyzej napisal najlepsza do modelowania tego typu zjawisk jest motoda elementów skończonych - nie jest łatwa:-).

Skomentuj

hmm, jakies symulacje pomieszczen mozna robic w programie CARA http://www.akkus.com.pl/index.php?st...&lang=pl&dh=dt (to jedyny opis jaki po polsku znalazlem, a nie reklama)

Skomentuj

Praca dyplomowa,nigdzie tego nie ma.Ja nie rozumie,jesli brak materiałów na ten temat to jakim prawem wymaga się aby opracowywac to czego nie ma?Podejrzewam że jak napiszesz stek bzdur ubranych w fachowe podkreslenia i poparte niewiadomymi wzorami dośc skomplikowanymi to i tak zaliczysz celująco.Bo nadal u nas panuje moda na szeroka teorie ni diabła nie podpartą praktycznymi rozwiazaniami.Im więcej teoretyzujesz,liczysz,kalkulujesz tym jesteś lepszy.Takie jest podejście starej gwardii z epoki Gierka.I tak pewnie będa Twe dzieło oceniać.
                  Sorki za OT ale slabo mi sie robi jak słysze że nauczyciel wymaga od ucznia wiedzy której sam nie posiada.Bo tak to bynajmniej dla mnie wygląda.

Skomentuj

można też symulować w programie CATT - http://www.catt.se/
                    programy tego typu opierają się głównie na założeniach akustyki geometrycznej, tzn fale traktowane sa jako promienie, kąt odbicia=kąt padania itd.
                    co do niskich częstotliwosci w pomieszczeniu, to trzeba sprawę rozwazyc według teorii falowej (mody pomieszczenia).
                    Cryzuz, na kiedy to potrzebujesz? Zerknę do ksiązek w bibliiotece na wydziale, może coś znajdę...

piapia, na chłopski rozum to mozesz nie wiem co robić... jak juz oszacujesz jak to nazwałeś tłumienność to co zrobisz dalej?

Skomentuj

umberto, wiem bardzo dobrze o tym, że oni tak oceniaja. Kolesiowi nie idzie niczego wytłumaczyć, ale jak powiedziałem mu że zrobie mu suba na XLS10 + MB to sie już ucieszył i tym bardziej zmruzy oko na pracę. :)

Najgorsze jest to, że prowadzący strasznie się uparł na te schematy zastępcze. Moim zdanie wystarczylo by jakbym opisał pogłos, odbicie, pochłanianie fal i rezonanse i opisał np idealne pomieszczenie odsłuchowe.

Zygmunt, byłbym Ci bardzo wdzięczny jakbyś coś znalazł na ten temat.

Skomentuj

Co to za praca dyplomowa ? Tchnikum czy studia ? Wize dze z zielonej góry jesteś to jak studia i na UZ to pewnie u Sozańskiego robisz.

Ja nie rozumie,jesli brak materiałów na ten temat to jakim prawem wymaga się aby opracowywac to czego nie ma?Podejrzewam że jak napiszesz stek bzdur ubranych w fachowe podkreslenia i poparte niewiadomymi wzorami dośc skomplikowanymi to i tak zaliczysz celująco.
                        No z teorią jest bardzo cieżko, szczególnie jak się nie ogarnia tematu. Ja piszac swoją prace mgr pomimo tego, ze miałem sporo materiałów i niby wsio kumałem to i tak promotor potrafil na jakimś wykresie wektorowym znaleźć mały bład i mnie na nim zagąć tak, że nie potrafiłem wytłumaczyć dlaczego jest tak a nie inaczej. Dobrze, że też miałem praktyczną bo na samej teorii to sie można ładnie połamać. Wszyscy profesorowie obcykani a ty w sumie przy nich zielony, jedno pytanie i trafiony zatopiony .

Skomentuj

Yoshi_80, zgadza sie u Sozańskiego. Co miłeś jakieś zajęcia u niego?
                          Ogólnie nie jest źle u niego, ale mam problemy ze znależieniem niektórych pojęć ktorę kazał mi opisać. Z częsci praktycznej na razie mam porobione pomiary głośnika.
                          Jaka skrzynke probonowalibyscie do Xls10 +MB 256gr wedlug moim symulacji zasotsowałbym 25-30L co wy na to??

Skomentuj

Co miłeś jakieś zajęcia u niego?
                            Heh chyba ze 3 lata. Spałem u niego na zajęciach z matlaba i nie zaliczyłem chyba ani jednej wejściówki :]. Zresztą Sozan na pewno mnie dobrze pamieta, szczególnie po tym jak mu wysłąłem maila w lato, że jeden z jego dyplomantów plagiatuje moj artykuł z audiomanii hehe .

U Sozana pod pewnymi względami jest spoko a pod innymi nie. Spoko jest juz pod sam koniec bo można najwieksze g.. przepchnąć a nie prace, szczególnie te praktyczna cześć. Można miec kompletnie niedziałające urządzenie i tak pusci cie na obrone. Byleby na papierze wszystko było ok. A z teorią to cie bedzie męczył. No i sie nie zdziw jak bedziesz do niego po 20x za każdą duperelą chodził a on ci powie "Przyjdź pan jutro". Normalka kolesie u nigo robili prace to wiem.

Masz może zajęcia z P. Szcześniakiem ? To mój ziomek z grupy . Powiem mu zeby tam przycisnął tych co u Sozana robią prace :PPP.

Skomentuj

Ja mileł z nim zajęcia chyba z 3 semestry i też ani jednej wejściówki nie zaliczyłem i tylko pare sprawozdań się oddało :) Gadałem kiedyś z tym kolesiem co został oskarżony o plagiat bo czekał też na Sozańskiego, podobno niezłe jaja miał z tym.
                              łaże do niego już chyba od 3 miesięcy i ciągle coś innego wymyśla, nawet temat pracy mi dwa razy zmieniał. części praktycznej się nie boje, ale gorzej z teorią. Wymyślił sobie ten model matematyczny pomieszczenia odsłuchowego, a o tym nigdzie nie ma:(
                              Ze Szcześniakiem miałem zajęcia spoko koleś. Wogóle nie robił problemów z zaliczeniami tylko się nabijał ze wszystkiego :)

Skomentuj

Nie wiem na którym roku jesteś 4 czy 5. Jak miałeś juz zajecia z oświetlenia to bedziesz wiedział o co chodzi. Wydaje mi się ze z akustykąp omieszczenia np zeby wyliczyć parametry sygnału w danym miejscu bedzie tak jak w oświetleniu z obliczeniem natężenia światła, czyli padanie bezpośrednie + suma wszystkich odbić od ścian. Ogólnie kosmos, liczy się to specjalną całką któej tak na prawde nikt nie potrafi policzyć, ba nawet nie wiadomo jak ją wklepać w program matematyczny :/ .

Na twoim miejscu rozpoczałbym od analizy pomieszczenia pod kątem rezonansów własnych. W necie znajdziesz bardzo dużo informacji na zachodnich forach na ten temat. Szukaj o rezonansach czy absorberach, materialu bedzie w bród.

Już bedzie kawałek pracy, w matlabie mozesz zrobic program symulujący ilośc rezonansów ich czestotliwosci , zależnie od wymiarów pkoju. Prosta sprawa a już kawałek pracy bedzie i sozan sie bedzie cieszył .

Dalej spróbowałbym z jakimś prof lub dok fizyki nawiązać współprace, niech ci pomoże ze stroną matematyczną zagadnienia, potrzebne ci bedzie wyprowadzenie wzrów uwzględniajacych siłe odbić , ich faze , wpływ wytłumienia na odbicia, dyfrakcje z powierzchni itp.
                                Ewentualne wnioski teoretyczne najlepiej podeprzyj pomiarami, zrób sobie jakiś głośnik dwudrożny o rownej ch-ce i dokonaj kilku pomiarow w pomieszczeniu "testowym" badajac np rezonanse pomieszczenia. Albo do wyznaczenia współczynników tłumienia mozesz zrobić pomiary w kilku pomieszczeniach i powórnać wyniki przetwarzajac je psze model matematyczny.

Bazuj nie tylko na ch-ce czestotliwosciowej ale również a nawet bardziej na odpwiedziach impulsowych. Do mózgów profesorków to bardziej przemawia i wygląda bardziej fachowo. Na odpwiedzi impulsowej widać ładnie odbicia pomieszczenia i ich amplitudy, wykres jest o wiele czytelniejszy aniżeli ch-ka czestotliwościowa.

Poźniej można zrobić badania np. wpływu róznych przedmiotów na akustyke. Ogólnie dużo zabawy.

Jaki jest temat twojej pracy ? "Modele matematyczne pomieszczenia odsłuchowego" ?? Czy "Budowa suba ma XLS'ie" ? Bo wydaje mi sie, że wpadłeś po uszy. Sozanowi montujesz suba , on sie tylko cieszy, że znalazł frajera co mu sprzet zafunduje a cała budowa o kant d... rozbić bo tak naprawde to nie ma nic wspolnego z tematem pracy. Rownie dobrze twoja praca mogłaby polegać na stworzeniu modelu matematycznego w oparciu o badania o teorię skonfrontowana z pomiarami laboratoryjnymi.

Jak zwykle Sozan robi ludzi w bambuko. Jak to dopiero 4 rok i dopiero wybraliście tematy etc to lepiej szybko go zmień, naprawde nie warto pompować kasy w to. Zrób prace która da ci satysfakcje a nie świadomość ze sie narobiłeś , wydałeś mnustwo kasy i g.. z tego masz.

[ Dodano: 2006-02-10, 12:58 ]
                                ps a co do tego gościa o plagiat to mail poszedł też do dyrektora instytutu. Odp miałem po kilku minutach, był bardzo niezadowolony. On nie znosi takich motywów, jest niezwykle przeczulony na to czy wszystkojest robiony samodzielnie. Jak robiłem swoja prace to przychodził do mnie na lab i probował mi wmówić ze ja nic nie zrobiłem a innych ludzi z instytutu sie pytał czy na prawde sam to robie. Widać zrobienie falownika 3 fazowego w jego mniemaniu jest za trudne dla studenta <lol>

Skomentuj

Ja nie mam nie wiadomo jak szczegółowo tego opisywać to jest tylko jeden z rozdziałów mojej pracy, więć nie musze wykonywać jakiś pomiarów. Musze mieć po prostu coś napisane o tym i to wszystko. Mu w tych modelech chodzi o schemat zastepczy, a ja wogole nigdzie nie widziałem czegoś takiego do pomieszczenia odsłuchowego.Po prostu szukam jakiś materiałów z których mógłbym napisać z dwie stronki czegoś sensownego, żeby dał mi spokój.
                                  Tametem moje pracy jest "Kolumna niskotonowa z membrana bierną" Bede robił to Na Xls10 i oczywiście zebieram głośnik i membrane do domu, zostawiam mu tylko skrzynke, więc to nie śa duże koszta. Oczywiście on myślał, że ja mu to zostawie, ale bez przesady to nie są małe pieniądze. Sozańsi był tym badzo zawiedziony :)

Skomentuj

Lol co za temat. Prace u sozana schodzą na psy. Niedługo bedzie "filtr gornoprzepustowy 1 rzedu". Stworzenie modelu matematycznego pomieszczenia byłoby super tematem na prace, nie dość ze sporo teorii, dużo też praktyki batań etc. A sub z membrana bierną.. no comment

Skomentuj

Ogolnie Visaton ma program, ktory przedstawia symulacje natezen w funk. czest. dla pomieszczenia z uwzglednieniem kupy rzeczy - poszukajcie na stronie. Jak to dziala - nie wiem, pirata sciagnac sie nie da. Oryginal dosc drogi... Z tego co widzialem na jakims niemolandzkim forum program dziala bardzo pieknie. Widac ta wredna calka jednak dala sie zaimplementowac...

Skomentuj

Yoshi_80, wiesz mi tam ten temat pasuje :) Poszedłem na te studia przez przypadek,i z mozliwych do wyboru tematu ten mi sie wydawał prosty i interesujący. On chciał abym to robił ze względu na to, że chciałbym mieć głośnik. Koleś robi u niego jeszcze "Kolumne niskotonowa w układzie dipola"

Skomentuj

Czaruję...
                                        X