Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY Vs Creative 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY Vs Creative 5.1

Ostatnio zaczołęm chodzić po sklepach w poszukiwaniu taniego zestawu do ogladania DVD. Wynalazki Manty i Trust odrazu skreśliłem, zostały mi wyroby Logitech i Creative. Koszt zestawu 5.1 to koło 350-400zł.
    Przywyczajony do realiów, i opłacalności DIY stwierdziłem, że "napewno da sie to zrobić lepiej w tych samch pieniądzach".
    I Tutaj sie pojawia pytanie czy aby napewno??
    Na monitorki zestaw ARN150-ARV104 wychodzi za drogo, wiec zostaja albo jakieś szerokopasmowa, a może jakieś samochodowe współosiówki 10cm?
    Do zasilania tego moze 2 x jakas kostka TDA 2x22W i do tego cos na sub i central.
    Koszty obudowy mozna pominąć bo to zawsze da się coś wykombinować.

W ramach szalenstwa dorobić sterowanie z pilota potencjometrow.

Wiem, że dość ogólnie to wyszło, ale nie mam pomysłu na zaczęcie. Czy lepiej dac tani zestaw dziolony w monitor, czy moze szerokopasmowe, albo w samochdowkach szukac?

Pozdrawiam, oczywisćie pełna dokumentachja z ewentualnej realizacji znajdzie sie na forum, bo podejrzewam że nie tylko ja przed podobnym problemem stanąłem.

Osobiscie do PCta nie robilbym centrala bo blisko sie siedzi i mozna ten sygnal wmiksowac do LR.
    Szerokopasmowki albo jak ja kiedys kupilem do robionego zestawu 4.1 satelitki z kina allin1 za 50zl i po sprawie.Nawet 2 drozne byly. Fakt ze wysokotonowe robily dopiero od 10KHz wiec byly chyba 1,5cm kopulkami podobnymi do samochodowych.

Skomentuj

tesla 116 może by była dobra i do tego jakiś wysoki a co do suba to np 20-80 tonsila, ale wzmak chyba troszke za mały nie będzie:)

Skomentuj

jesli masz malo kaski i nie jestes melomanem to kup sobie zestaw 5.1 logitecha X-530 http://www.logitech-sklep.pl/local/produkt/14511 i do filmów starczy spkojnie. Sam mam do kompa podpietego logitecha x-210 i jestem zadowolony, do kompa do muzy starcza. Chyba ze cenisz jakosc to zrob soebie zestaw ale troche to skrobnie kasy. Do odtwarzacza dvd stacjonarnego mam zestaw diy i troche on mnie wyszedl ale pomalutku go skladalem. W sumie wyszedl mnie okolo 650 zł (4.1 ze wzmakiem), niektore rzeczy mialem swoje, że od podstaw jeszcze drożej. A i tak brakuje mi jeszcze centralnego.

Skomentuj

Najlepszym wyjściem byłyby jakieś szerokopasmówki i sub. W sumie świetnie do tego nadają się pewne JVC opisane przez SW nkiedyś tak, ale ich nie kupisz już...

Można spróbować też wykożystać współosiowe samochodówki, jakiegoś mniejszego rozmiaru.

Do tegu na suba można pokusić o jakiś lepszy głośniczek, bo musiałby grać większym pasmem, albo kupić coś taniego i liczyć że ładnie zagra

Swoją drogą, mam w planach taki zestawik ze "śmieciowych" podzespołów, cena nie powinna wynieść więcej jak 100-150zł, a powinno grać całkiem całkiem

Skomentuj

po co kombinowac

Powiem szczerze - nie kombinuj, jesli chcesz DIY wyjdzie drozej, moze bedzie lepiej, ale nie masz gwarancji, do tego bedziesz to skladal miesiacami (przerabiane w moim otoczeniu wielokrotnie), kup logitechy X-550 to bardzo fajne glosniczki w tym przedziale cenowym, zajmuja malo miwjsca i sa estetyczne a subik zapewniam ze Cie zdziwi - oczywiscie in plus. Wiec po co kombinowac - nie za ta kase...

Skomentuj

ale pokombinaowac mozna... sub na 18 stx`a i do tego satelitu na visatonach frs8m jak bedzie fundusz to mozna satelity zrobic 2-way z sc5n...i sadze ze taka konfiguracja zje niejeden komputerowy zestaw...

Skomentuj

To planuje dla siostry do stacjonarnego odtwarzacza. Ten Logitech zeczywiscie ciekawa porpozycja.
                Czyli poporostu przy tanich rzeczach diy sie nie oplaca:)) ale zato w troszke drozszych :))))

[ Dodano: 2006-02-02, 18:04 ]
                Bardzo dziekuje za pomoc i wasze opinie. Niedlugo bede robil cos sla siebie wiec temat wroci tylko z wiekszyb budrzetem. Pozdrawiam

Skomentuj

nie czytalem calego tematu ale szukasz czegos taniego na satelity tak? dexon ma glosnik DRB 10-20 (taki byl chyba smbol) po 9 zł, mam dwa takie i nie graja wcale zle jak na ta cenew zakresie srednim sa dosc dobre, wysokie tez nawet sa
                  oto one

Skomentuj

za 400 pln mozesz sobie g... zrobic albo kupic jesli chodzi o kino, bezsens totalny , co tu opisywac

Skomentuj

A tesla arz6608 po jednej do satelityx4 (100zl) i do tego jakis sub (za 100zl mozna zrobic juz na stx 32-150 ale po co taki duzy)?
                      do tego wzmanciacz z allegro jakas uzywka, albo z dawnych lat i za 400 mamy piekny zestawik

Skomentuj

budzik powiedz to przecietnemu zjadaczowi chleba to cie wysmieje... nie kazdy potrzebuje rowna ch-ke i idealne brzmienie... niektorym wystarczy dzwiek bo to sa ludzie ktorzy sluchaja muzyki albo ogladaja filmy a nie patrza ile wydali na sprzet... bo sprzetu sie nie slucha jest to tylko bezduszna machina

Skomentuj

ktos kiedys powiedzial ze trzeba sluchac muzyki a nie glosnikow i kabli

Skomentuj

budzik, napisalem ze to sprzet dla siostry.
                            Wydaje mi sie ze wiekszosc ludzi w DIY szuka lepszego dzwieku za mniejsze pieniadze niz proponuja nam producenci kolumn.
                            Niestety jeszcze wiekszosc z nas nie moze pozwolic sobie na realizacje zwariowanych projektow DIY jakie mozemy ogladac na ich stronach.
                            Mysle ze wlasnie realizacja i udostempnienie projektu ktory moze byc alternatywa dla zestawu z marketu jest najlepszym sposobem do zaintersowania tematyką DIY. Wlasnie ta "mala radosc" moze byc doskonalym napedem do realizacji bardziej odwaznych projektow wymagajacych wiekszych nakladow finasowych.

Jednak zaczyna mi wracac wiara.
                            Pozdrawiam

Skomentuj

bierz 14 stx zamontuj bez wysokotonowek i bedzie ok

Skomentuj

a co myslicie o tym zestawie? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82849130

Skomentuj

Uważam ze pomysl z arz-tami jest całkiem fajny.Do tego sklepać subika i te zestawy Logitecha dymu nie wąchają.Jedynie trzeba by arz-tki z lekka przefiltrowac środkiem.

Skomentuj

jesli szukasz cos w cenie 350-400zł to moim zdaniem nic lepszego nie wyrwiesz raczej niz to:
                                    http://return.com.pl/ware/641e3a8cf4...e2c6758bebf9a/

Ma je moj kumpel, i gra to juz calkiem niezle, nie to co plastikowe pierdziawki ;] uzywa ich glownie do ogladania filmow na kompie itp. spisuja sie naprawde niezle..

Skomentuj

Witam!
                                      Ja kiedys zaczalem robic cos takiego dla zabawy: ARN 116+alphardowe tweeterki samochodowe ETP-110T. Jest to male i tanie (arn - 26zl/szt, etp-25zl/pare) , co prawda jakos nie moge sie zabrac do ukonczenia ich (zwrotnica, druga obudowa, napiac material na froncie etc), ale przy wstepnych odsluchach, graja przyzwoicie. te alfredki brzmia o dziwo milo, tylko dra sie w nieboglosy-tak ze trza je ostro tlumic. Jakby sie chcialo zrobic tanio, to mozna zalozyc filtry I rzedu i jakos to razem polaczyc, do tego subik, piecyk i heja.
                                      Załączone pliki

Skomentuj

jeśli lubisz majsterkować i chcesz dać siostrze coś od siebie to może zrób coś z tego:
                                        http://www.visaton.de/english/artikel/art_213_1_3.html (w greltonie za 35zł)
                                        do tego jakiś mały sub.
                                        A jeśli szkoda Ci czasu i roboty, bo siostrze to nie robi różnicy jak grają głośniczki przy omputerze, to kup co tam ładniej wygląda...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X