Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomocy

Cześć. Ostatnio wpadłem na pomysł zbudowania sobie 2 kolumn trójdrożnych Mam odnośnie tego kilka pytań ;] Dodam jeszcze ze się mało znam

1. Czym się różni Wat RMS od Wat Max.
    2. Jakiej mocy powinny być głośniki średnio tonowe i wysokotonowe przy 80 W niksotonowym?
    3. Czym sugerować się przy wyborze głośników
    4. Zaproponujcie mi kilka głośniczków (Mam 300 zł na 3 głośniki)
    5. Jaka powinna być moc wzmacniacza? Przy tych głosnikach

Jak cuś mi się przypomni to dopiszę.

Z góry Dzięki za Odpowiedzi...a i zrozumcie Wy też kiedys takich rzeczy nie wiedzieliście

jak sie mało znasz to zrób kolumny dwudrożne

Skomentuj

3way to najglupszy pomysl w twoim stopniu zaawansowania w dziedzinie audio.......
      zrob 2way- czyli kolumny dwudrozne ja proponuje ci w niedrogiej a dobrej wersji kolumny na Visatonach
      nisko-sredniotonowy W170S 4ohm
      wysokotonowy G20FFL 8ohm

tutaj masz zwrotnice http://www.visaton.de/vb/showthread....&threadid=6973

a tu glosniki mozesz kupic http://grelton.mycom.pl/

Skomentuj

Re: Pomocy

Zamieszczone przez Gabry
        Cześć. Ostatnio wpadłem na pomysł zbudowania sobie 2 kolumn trójdrożnych Mam odnośnie tego kilka pytań ;] Dodam jeszcze ze się mało znam

1. Czym się różni Wat RMS od Wat Max.
        2. Jakiej mocy powinny być głośniki średnio tonowe i wysokotonowe przy 80 W niksotonowym?

Jak cuś mi się przypomni to dopiszę.

Z góry Dzięki za Odpowiedzi...a i zrozumcie Wy też kiedys takich rzeczy nie wiedzieliście
        Dlaczego go tak zniechęcacie :]
        Niech zrobi 3way , jak mu nie wyjdzie to strat mało, zawsze można coś poprawić a na błędach człowiek się uczy.

Co do pytań:
        1 - rms to prwdziwa moc maxymalna jaką możesz dostarczyć do głośnika, a na moc muzyczną nawet nie patrze bo mi nic nie mówi.
        2 - w kolimnach 3 drożnych moc rozchodzi się w następujący sposób: około 55% na bass 30% na średnie 15% na wysokie
        3 - ceną a potem parametrami
        4 - trudny wybór
        5 - od 30w do 100w

Tu masz do poczytania http://www.audiomania.info/infopage....4ab5c7620b558e

Skomentuj

1 - rms to prwdziwa moc maxymalna jaką możesz dostarczyć do głośnika, a na moc muzyczną nawet nie patrze bo mi nic nie mówi.
          no niezupełnie...
          moc rms to taka jaką podaje producent po pomiarach - nie oznacza to że nie możemy
          podać większej mocy na głośnik - tym bardziej że muzyka ma charakter impulsowy,
          można pójść jeszcze dalej ,ale dla początkującego powiem aby nie patrzył na moc
          muzyczną, najlepiej wogóle na moc bo i tak pewnie nie będzie zasilał stereo mocą
          większą niż 2x100W...
          Najważniejszy jest zdrowy rozsądek...
          o 3way to nawet nie myśl ;]
          najlepiej zanim kupisz głośnik zasięgnij opinii na forum, najlepiej używając wyszukiwarki - Ty dostaniesz odpowiedź odrazu i nie sprawisz przy tym innym
          kłopotu zaśmiecając forum po raz n-ty takim samym pytaniem...
          powiedz jeszcze jaki masz pokój, jakiej muzy sluchasz ,jakiego masz wzmaka itp
          tak jak napisałem wyżej - moc nie jest parametrem krytycznym...
          można mieć kolumny 100w i przy 200w wzmacniaczu nic im się nie stanie,
          za to uszkodzi je wzmacniacz posiadający np 20w...
          najważniejszym parametrem jest tu zdrowy rozsądek...

Skomentuj

Czaruję...
          X