Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

reklamacja gdn 20/80/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

reklamacja gdn 20/80/2

witam
    kupielem ten glosnik jakis czas temu, widzac wiele pozytywnych opini na jego temat, jednak po podlaczeniu do wzmacniacza lekko sie zawiodlem, spwawdzalem go w tubie w ktorej byl alphard lw800, litraz i srojenie mniej wiecej w granicach, co do jakosci dzwieku to jestem zadowolony gra lepiej niz lw800 ale z jego naterzeniem jest kiepsko, generalnie glosnik zaczyna juz "charczec" przy 2/3 mocy alpharda, chociaz powinien pojsc 20wat wiecej w porownaniu do lw, jednym slowem bas jest slabszy. na lw mozna zrobic male trzesienie w pokoju, niestety na tonsilu juz nie.
    glosnik kupilem w accoustiku w poznaniu, moze to jakis regenerowany albo cos, czytalem gdzies ze tonsile maja przyklejone hologramy, ten nie mial
    prosze o opinie bo w koncu sam nie wiem jak jest z tym glosnikiem?

a w jakiej wersji masz lw ?? moim zdaniem to wzmak się przestwrowywuje.... a LW gra lepiej bo jak masz 4 ohmy to idzie na niego 2x więcej mocy

Skomentuj

No właśnie...
      Nic dodać nic ująć......

Skomentuj

no faktycznie lw ma 4ohmy, no ale i tak sluchowo bas jest slabszy,
        to nie wzmacniacz (mam do niego podlaczone 4ohm koloumny)a pozatym sprawdzalem za 3 innych

Skomentuj

Moze sie nie znam tak jak koledzy tutaj na forum bo jestem nowicjuszem w tych sprawach i dopiero sie szkole ;] ale wydaje mi sie ze faktycznie wzmak nie wyrabia (jakiej mocy jest ten wzmak ?)

sam mialem LW800 4Ohm i chodzil mi on na wzmaku 25w ;] nie smiac sie prosze ;] i w miare to gralo ;] o ile mozna nazwac to graniem ;] ale teraz poz mianie na GDN 20/80/2 to dopiero sie przekonalem ile ten glosnik potrzebuje mocy ;] w porownaniu z LW to naprawde potrzebuje zapasu mocy ;]

co do oryginalnosci to mialem ten sam problem na jakims innym forum umieszczalem temat wiec tutaj ponownym nie bede zasmiecal umieszcze linka ;]

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...ght=oryginalny

Skomentuj

Na 4ohm twój wzmacniacz dostarcza przy danej głośności ileś mocy. Kiedy gałka od głośności będzie w tym samym miejscu, ale podłączony będzie głośnik 8ohm to moc będzie dwa razy mniejsza. Prawo Ohma się kłania:P Wniosek taki, że potrzebujesz mocniejszego wzmaka i wtedy będzie mógł zatrząść pokojem

Skomentuj

wzmak ma przy 8ohm 70-80wat
              drugi ma 60w
              a trzeci wlasnej konstrukcji na tda7294 tez ma moz wystarczajaca
              tak wiec nie jest to wina wzmacniacza

Skomentuj

Z tego co wiem - GDN 20/80/2 nie najlepiej spisuje się w tubie...
                Może to wina filtra ? Może trzeba inaczej uciąć mu pasmo ???
                A tak w ogóle to co z tym głośnikiem zamiarujesz ??? ( chodzi o jego przeznaczenie ).

Skomentuj

Trzeba zacząć od tego, że jeśli głośnik charczy to albo jest uszkodzony albo wzmacniacz nie wyrabia ewentualnie masz przester na wejściu. Poza tym w tym GDN'ie nie ma czegoś takiego jak charczenie, nie ma prawa charczeć bo zanim byś go przesterował to usłyszałbyś stukanie karkasu cewki o magnes czy coś tam innego .
                  Zmień wzmacniacz.

Skomentuj

Tak jak kolega TiM napisał, sprawdź na innym wzmaku!! Pozdro

Skomentuj

sprawdzalem i to samo, no ale oddalem na reklamacje do sklepu i zobaczymy co z tym bedzie, tylko obawam sie ze podlacza go zobacza ze gra, i powendruje na polke w oczekiwaniu na odbior :]

Skomentuj

Jeżeli głośnik jest uszkodzony to po pierwsze już bez włacznia możńa to stwierdzić naciskajac na membrane czy coś w niem nie ociera. Po drugie nawet na małej mocy bedzie zniekształcał. Żeby testować na "maxa" to trzeba mieć do tego odpowiedni przęt a nie pseudo wzmacniacze.

Może być ,ze masz źle zestrojoną obudowe , słaby wzmacniacz i głośnik sie rozbujał , wlnał kilka razy cewką ... no i po głośniku.

Skomentuj

20/80/2 najlpeij sprawuje sie w budach 30 l napedzany min 100W przy 8 ohm

Skomentuj

Re: reklamacja gdn 20/80/2

Zamieszczone przez cygan
                            spwawdzalem go w tubie w ktorej byl alphard lw800, litraz i srojenie mniej wiecej w granicach
                            co to znaczy "w granicach"?? jeśli wsadziłeś go do jakiejś przypadkowej obudowy, to musiałbyś mieć szczęście, żeby dobrze grał. Policz obudowę, zaaplikuj w nią głośnik, wtedy przetestuj na dobrym wzmaku i dopiero reklamuj jak się nie podoba.
                            w sumie to gdn 20/80/2 do high-endu się nie zalicza...

Skomentuj

Zygmunt słusznie prawi. Tyle razy było mówione o tym, że skrzynie się robi pod głośnik, a nie kupuje głośnik pod skrzynie( bo średnica pasuje...)

Skomentuj

A moze p prostu podbicie masz zawalone gdzies po drodze za wielkie i juz ani wzmak ani głosnik nie wyrabiają po prostu. We wzmaku mozesz miec gówniane zasilanko to wtedy sobie nie pograsz na tym głośniku. A i jeszcze chyba ktos przede mną wspominał ze połozenie gałki od pota nie jest miarą mocy, bo jak masz duzy sygnał na wejsciu to juz na dlugo przed końcem zaczną sie niespodiewajki.

Skomentuj

Co do wzmaków jakimi zasilałes tego subka to według mnie są słabe jak na ten głośnik.
                                  Tez mam tda 7294 trafo ma 2x28V wiec jest to maks czyli układ ma jakies 80W. Jest to za mało...głośnik ma ciekawy impuls , ale przy głośniejszym słuchaniu wyraźnie go traci, kontrola tez wyraźnie słabnie , ja polecałbym jakieś 110-120 W, ale takie na serio nie ściemniane na dobrym zasilaniu, wtedy głośnik by się sprawował tak jak potrafi...
                                  A druga sprawa to dobre strojenie i obudowa...

Pzdr Devolt

Skomentuj

Czaruję...
                                  X