Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kino 5.1 na TVM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kino 5.1 na TVM

witam chcialem sobie zrobic kino domowe na takich wlasnie glosnikach...
    oczywiscie moje fundusze sa ograniczone,
    moja koncepcja to aby zrobic sobie 2-drozne glosniki (wszystkie takie same) poza centralnym...
    zastanawiam sie nad znanymi juz arn-150, lub XW-165 jako srednio nisko a wysoki to
    ARV-104. Co mozecie mi doradzic?? Moze jako srednio-nisko jakis STX??
    dzieki za wszystkie podpowiedzi...:)

Moze jako srednio-nisko jakis STX??
    stx 18 120 6 sw ,
    lepszy jest od arn-a 150 i xw ...
    i masz gotowe schematy zwrotek...

Skomentuj

aha dzieki, a z Tesli jaki bys polecal?? poza tym stx.

Skomentuj

takero a jaka buda by miała być do tego stx'a, próbowałem w WinISD i za cholere nie chce wyjść dobra charakterystyka(fs na 40Hz)... górki są takie że aż po narty by sie chciało iść :]

Skomentuj

Maxdila wlasnie na Twoich monitorkach chce sie wzorowac :)
          w sesie zwrotnica i glosniczki :) obudowa troszke inna... ale nie zeby mi sie Twoje nie podobaly :) pozdrawiam...

Skomentuj

ta zwrotka to tragedia jakich mało... -5dB przy 6kHz dla arna to tragedia!! baardzo mocno zaznaczy się jego rezonans....

milon cewek, korektory impedancji 18dB/okt i lipna filtracja - takie zwrotki to rarytas dla producentów cewek i kondów.... kupujesz komplet części na zwrotke a za miesiąc komplet części na nowe zwrotki bo stare są do kitu :P

Skomentuj

maxdila, bo właśnie symulatory nie potrafią tego zasymulować - i tak im nie wierze nawet jak potrafią :)
              buda może być od 10l nawet, z tym że ja proponowałbym ok 15l,
              dobry kompromis między zejściem, a wytrzymałością mocową...
              a strojenie najlepiej wg gustu :)
              zwykle w granicach 45hz...
              tyle że br o średnicy ok 6cm to minimum, a ja proponuje 7cm...

Skomentuj

To spoko nawet... dziwnym zbiegiem okoliczności 3h przed zobaczeniem tego posta "wpadłem" na pomysł zrobienia 4 monitorów do kina na 2*arn150 + GTC 11/100 w konfiguracji d'apolito, buda 16 litrowa dla obu sztuk... nie wyglądało by to jak standardowe monitory, ja bym to widział na 1m stojakach a buda miała by wysokość 46cm szerokość 16cm i głębokość 30cm, BR z tyłu obudowy. W planach miałem zrobienie takich 4 sztuk plus centralny też na 2*150' ale w closed (mniejsze wymiary).
                Arn w 16l prezentuje się całekiem nieżle

A teraz mi zamąciliście tym stx'em, doszłem do wniosku że jakbym go stawił w miejsce arn'ek oczywiście po zwiększeniu budy to by był problem z omami... 3omy równolegle lub 12omów szeregowo :/
                Zna ktoś na to jakieś sensowne rozwiązanie ?

Skomentuj

a czym chcesz to napędzać ?

Skomentuj

Jeśli pytanie do mnie to moja odpowiedz: Pionieer VSX-AX2AV, kolumienki mają robić duuuże zamieszanie i nawet na moment sie nie krztusić akcją :]
                    Niestety w przypadku arn150 było by o wiele mniej emocji..

Skomentuj

Czaruję...
                    X