dlatego takie wartosci, gdyz w obwodzie koreksci rezonansu ma byc rezystancja 4,7 R (sumarycznie) wiec trzeba tez uwzglednic tu rezystancje tej cewki ktora tam jest ( tej 0,47mH) wiec 1+3,3 +0,5 (R cewki tyle gdzies wyjdzie jak sie pare zwojuw odwinie) = 4,8 ohm
niech ktos mi to namaluje albo naszkicuje lub naniesie na poniższy rysunek bo moja wiedza na temat rezystorów , kondensatorów i cewek ogranicza sie do sposobu ich wlutowania.
teraz tylko niech ktoś z doświadczeniem to zasymuluje i będę miał gotowy projekt zwrotnic.
Wcześniej o tym nie pisałem, ale tu chodzi o zakład (koleżeński zakład).
Już wyjaśniam.
Kolega usłyszał, że chcę sobie sprawić kolumny. I że ma być to Tesla.
Jednoznacznie stwierdził, że nie będzie to za ciekawie grało.
On sam ma kolumny na angielskiej wersji głośników mission, sam głośnik gra troszeczkę ładniej od visatona. Ale do kolumny są włożone kupne zwrotnice i nawet BR jest na przypał zrobiony, (nie można znaleźć parametrów tego głośnika)
Więc jeżeli chce żeby mój zestawik grał ładniej od tego missiona, to cała nadzieja w zwrotnicach i porządnej obudowie odpowiednio zestrojonej.
Na wiosne jak wszystko będzie gotowe, zamieszczę post z fotkami mojego kina domowego.
opisze cały etap budowy+ fotki, i opiszę wrażenia z odsłuchu.
Testować główne kolumny będziemy na 3 amplitunerach:
- denon 1601
- Onkyo Integra
- YAMAHA RX-V 630
[ Dodano: 2006-02-10, 09:53 ]
Zamieszczone przez djrobo
a cewki kup :
2 szt. 1,2 mm 0,82 mH 0,37 ohm Cena: 17,50 PLN
2 szt 0,7mm 0,47 mH 0,57 ohm Cena: 5,00 PLN
2 szt . 0,7mm 0,33 mH 0,47 ohm Cena: 4,50 PLN
nie bardzo rozumiem- ale ja nie mam wstawić cewek o takich wartościach?
bo jakby nie patrzył to w takim przypadku zmienia sie parametry zwrotnicy.
Nie lepiej zastosować:
0,22mH + 0,22mH = 0,44mH 12,60zł
0,47mH + 0,33mH = 0,80mH 16zł
0,15mH + 0,15mH = 0,30mH
teoretycznie przerobka jest wlasciwa. Jak bedzie w praktyce to pewnie nikt nie uslyszy a nie bedzie komu zmierzyc.
Wartoscia rezystora 4,7oma (oryginalnie 2,2oma) dobiera sie charakterystyke w zakresie srednich tonow i mozna to zrobic na ucho.
Oryginalnie na wysokotonowke jest 2,7uF i radzilbym przy tym zostac bo 2,2uF opusci i efektywnosc i powiekszy dziure w podziale.
Po jaka cholere laczyc cewki szeregowo i wydawac dwa razy wiecej kasy?
W polinku sa wszystkie wartosci, zamiast 0,44 najblizsza to 0,45 a pewnei i 0,47 sie nada. Potem 0,82mH i 0,3 to standard. Te mniejsze moga bycdrutem 0,7-0,8mm a najwieksza przydalaby sie 1,2mm.
kond daj 2,7uF, napisalem gdzie sa
cewki daj te co ci podalem w visatonie i bedzie dobrze. kondy daj MKT, nie ma sensu przy tej jakosci glosnikach pchac sie z PKM, bo i tak nie uslyszysz roznicy!
podzial wedlug wykresu ktory podal irek wychodzi na 4Khz
chyba juz wszystko jasne.
bo jak kupujesz kondensator jako audiofilska jakosc to placisz jak za zborze a jak kupujesz kondensator po prostu u normalnego sprzedawcy to masz w normalnej cenie.
MKP maja nieco lepsze parametry a ich produkcja jest niec odrozsza. Jakie ceny znajdziesz w sklepie to juz nie zalezy od technologi tylko od sprzedawcy i producenta.
W praktyce MKP tak sa lepsze od MKT jak kanapka z szynka od kanapki z serem :)
A ile mozna sie pytac i pytac? Zeby sie czegos nauczyc to trzeba wreszcie cos zrobic!
Wszystko jest juz na schemacie narysowane i wiele osob sie do tego przykladalo.
Pytać można zawsze, im więcej pytań tym lepiej, pytania można zadawać znając odpowiedź na zadawane pytanie, bo zawsze trzeba brać pod uwagę fakt, że samemu można się mylić.
(zwłaszcza jeśli jest się nie obcykanym w temacie)
:-) ale wymyśliłem !!! tekst jest trochę postrzelony, ale coś w nim jest.
A tak na poważnie to, jestem naprawdę wdzięczny osobom, które pomogły mi z ta zwrotnicą.
Ale niestety najgorsza zwrotnica jeszcze przede mną. Mam na myśli zwrotnice do centralnego (Visaton + Vifa). Niedługo zamieszczę nowy post z dokładnymi danymi.
Skomentuj