Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HECO 8ohm+seas60hm....Jaka zwrotka?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

HECO 8ohm+seas60hm....Jaka zwrotka?

Mam taki problem.Złożyłem podłogowki na głośnikach Heco(2x) i seas kt 25...Czy mógłby mi ktoś doradzić jaką mam zwrotniczke zrobić bo ta którą mam teraz jest wogule do...
    chce zrobić 2,5 drożną ale po prostu nie potrafie(laik).Z góry dzięki za podpowiedzi

Heco... to nie głośnik tylko firma, może podasz nazwę głośnika? Bo bez tego to tu nic nie można poradzić.

Skomentuj

Heco wh 170 8ohm co jeszcze niskośredniotonowy 175 mm mocy nie znam
      seas kt25 tff 6ohm wysokotonowy

Skomentuj

Tutaj masz zwrotnice dla HW170 w parze z Vifa DX: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic330184.html - załącznik zwrotnica7.jpg

Co do wysokotonówki to niestety nie będe Ci mógł pomóc :(

Skomentuj

dzięki....ten seas

Skomentuj

RASZCZYK1, z jakiej dzielni jestes? ja mysle ze po sesji moglbym ci pomoc z tymi kolumnami, pomierzyc je i zrobic zwrotke.

Skomentuj

jestem z grunwaldzkiego a co znamy się??

Skomentuj

do 2,5way są konieczne dokładne pomiary trzeba dobrać częstotliwość odcięcia pierwszego woofera by kompensowała baffle steap. niestety tu trzeba by tobić pomiary na twoim zestawie bo jeśli ktoś dał inne wymiary przedniej ścianki to 2,5way będzie bezuzyteczne (kompensacja wypadnie w złym miejscu)

Skomentuj

RASZCZYK1, mieszkalem kiedys na Szczytnickiej... teraz na krzykach... jakbys chcial i mial jakis transport to by mozna do mnie przywiesc kolumny i pomierzyc... jestes z polibudy? w sumie mozemy pomierzyc tez w komorze bezechowej, ale to tylko w celu pogladowym... tych wynikow nie da sie obrabiac w zaden sposob niestety...

Skomentuj

pomyśle nad tym transportem...

Skomentuj

Raszczyk
                      Seasa bede mial niedlogo (kt27F), a heco jeszcze mam. Pomierze i cos ci tam pomoge. Podaj mi szerokosc przedniej scianki jeszcze.
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

200 mm.A tylko pytanie po co ci ta szerokość??

Skomentuj

RASZCZYK1, uklady 2,5 drozne stosuje sie gdy chcemy skompensowac baffle-step , ktory jest scisle zwiazany z powierzchnia przedniej sciany zestawu glosnikowego, a nejbardziej z jej szerokoscia

Skomentuj

byłem w sklepie elektronicznym i sprzedawca poradził mi żebym dwa niskotonowe heco podłączył bezpośrednio do plusa, wysokotonowy podłączył plus do minusa i dał kondensator KTM nie pamiętam parametrów i to według niego będzie lepsze rozwiązanie niż to co miałem do tej pory.A do tej pory miałem zwrotnice za 15 zł kupione na giełdzie.Kosz tych kondensatorów to 16 zł więc chyba spróbuje.Tylko zastanawia mnie to bezpośrednie podłączenie heco (żadnej cewki?)...

Skomentuj

RASZCZYK1, nie ufaj sprzedawcom:) u kazdego z nich to tylko MKT 4,7uF w szereg z wysokotonowka i do przodu:) tacy to nigdy nawet nie stali obok dobrze zrobionej zwrotnicy... nie probuj czegos takiego bo sie pozegnasz z Seasami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 2006-02-09, 18:32 ]
                              Sound Wave, borys, tu sie rodzi tylko jedno pytanie, jak poprawnie zmierzyc baffle step, a dokladniej zakres do 500 Hz. przy mierzeniu metoda bliskiego pola baffle-stepu nie bedzie widac, dlatego trzeba by mikrofon oddalic od membrany... tylko ze jesli oddalimy za bardzo, to do pomiaru dostanie nam sie odbicie od podlogi ktore spowoduje zaklamanie wyniku. i w tym tkwi problem, jak dokladnie wyznaczyc odleglosc mikrofonu od membrany, by bylo widac baffle-step, a odbicia nie fałszowały nam pomiaru. mysle ze tu odleglosc 30-50 cm bylaby w sam raz. co myslicie? macie swoje patenty na to?

Skomentuj

spokojnie mozesz odsunąć mikrofon o metr od głośnika - wynik będzie zafałszowany ale będziesz widział baffle steap jak na dłoni. pomiar taki nalezy złozyć z pomiarem on axis wykonanym "poprawnie"

Skomentuj

ok oto mój pomysł: kupie cztery kondensatory JANTZEN AUDIO 3,90 uF j 400v mkp
                                  dwie cewki rdzeniowe do niskośredniotonowych i 2 powietrzne do wysokotonowych.Złoże to według schematu poprzedniej zwrotki i myśle że to wystarczy dla takiego nieosłuchanego laika jak ja...:)

Skomentuj

RASZCZYK1, w takim razie to moze glosniki mi oddaj, a ja ci zalatwie za nie jakies tesle, skoro nie zauwazysz roznicy :) nie no zartuje.

nie wiem cos sie tak uparl, zeby dawac takie filtry bylejakie byle byly.
                                    przeciez oferowalem ci pomoc. po prostu szkoda tak dobrych glosnikow, one potrafia zagrac bardzo dobrze.

zreszta rob jak chcesz. ja moge ci pomoc tymbradziej ze daleko nie masz, ale to chyba tobie powinno zalezec??

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic330184.html powiedzcie gdzie takie części kupić do tej zwrotnicy i ile to bedzię kosztowało??

Skomentuj

te filtry sa do vify dx, nie beda pasowac do seasa niestety

Skomentuj

Czaruję...