bez charakterystyki to na czuja moge powiedzieć że około 3000Hz..... pewnie pomiarów tez niemasz jak zrobić więc tylko wzory..... na bass 6db/okt + korektor impedancji a na sopran 12db/okt + tłumik ze 3-4dB...... ale to wszystko loteria..... nieda się zaprojektować dobrej zwrotnicy bez pomiarów a bez charaktertystyki głośnika to czyste szaleństwo....
Dokładnie, SoundWave dobrze mówi:) Jak chcesz coś ładnie brzmiącego (to nie mówiąc o lepszym midbasie) potrzebujesz pomiarów, a jak chcesz coś byle grało to może kup jakąś gotową zwrotnicę?
Na poczatek jak to zawsze ja troche opierdocze kolege bo ani nie podał wczym ma to grac, nawet nie dał linkow do glosnnków ale oki my znamy wszystkie modele!
przedmowcy mowili ze bedzie ciezko ale moze jedank da sie cos zrobic
wystarczy pomyslec na stronie masz juz zwrotnice gotowa do 11/100 chociaz by w konstrukcji yoshiego jak nie to na akkusie sa monitory igoda wiec gore juz masz co do basu tu jest roznie ja ostatnio duzo spedzilem czasu nad zbudowaniem zwrotnicy na przysłowiowe ucho wszystko robilem sam nawijelem cewki, liczylem i a koniec rozbierznosc to okolo 200 hz w kazda ze stron czyli na upartego da sie ale zajeło mi to kolo 2 tyg
wg mnei przy pomocy kolegow z forum i projektow zawartych na stronie (jeszcze ich nie ma) dasz rade zbudowac cos w maire dobrego
co do zwrotnicy to zdecydowanie mozesz dac np 18 dB dla kopułki i 6 dla nisko srednio lub 12 jak chcesz!
To ma być tym czasowa zwrotka.Jak bede mial mozliwosc zrobic pomiary to pomysle nad czyms lepszym.
Czyli moze byc na bas 6 lub 12dB,a na kopułke 12dB plus tłumik?
[ Dodano: 2004-06-25, 12:17 ]
Co konkretnie jest złego w tym midbasie? za ta kase to moglbym jedynie jakas Tesle kupic.
A ile juz takich konstrukcji bylo?
To ma byc kolumna podłogowa,ok. 30 litrów,zamknieta.A grac bedzie w pokoju 18 metrów(ale wysokosc tylko 2.10)przeznaczonym tylko do odsluchu.
co jest zlego hmm popierwsze to alphard ale nie uprzedzajkjac sie do producenta i patrzac na inne jego wyroby to mozemy przyjac ze parametry sa z kosmosu fakt wyglada łądnie, ja przypominam ze oproczt esli jest jeszcze tonsil, a takze inne modele czeskiego wytworcy np ARN160 swietny woofer
ogolnie na tym polega DIY zaby eksperymentowac wiec moze kup tego alpharda i wyciagnij z niego max mozliwosci
Tyle,ze za dobrego Tonsila trzeba dac troche wiecej.
Kumpel ma na tym Alphardzie kolumny.Moim zdaniem bas jest bardzo dobry.spokojnie wypelnilby 25m kw.co do srednicy to jest ok.Ale on dal tam zwrotnice z Tonsili.Na pożądnej napewno bylo by lepiej.Wada tego glosnika(jak i wielu Alphardów) jest słabo sklejone zawieszenie górne.
nie ma to jak ocena kolumn po basie a moze wogole zrezygnuj z reszty pasma
tanie glosniki maja to do siebei ze potrafia wytworzyc duze natezenia kiepskiego basu ale srednica jej jakosc jest conajwyzej mierna zreszta co mzoesz oczekiwac za taka kase :)
Lukasz skad wiesz jak nie slyszales???Przecież nie bede głośnika niskotonowego oceniał po jakości tonów wysokich.
Alphard jest do dupy? A LW800 i CW1202C?
LW 800 to badziew ale kosztuje 30 zl dlatego jest tak szeroko stosowany
faktem jest ze seria cw im wyszla i jest dobra ale nie oznacza to ze super poprostu dobra ale i tak raczej wyzsze modele 1002 i 1202
a skad wiem ze ten glosnik jest taki jaki jest hmm dzis mailem przyjemnosc mu sie przyjzec i nic nadzwyczajnego ale skoro ma bass to jest oki
co do zwrotnicy tak jak napisalem bez pomiarow nie zaszalejesz do kopulki mzoesz wybrac cos z gotowcow moze yoshiego lub igoda na akkusie
a bas hmm nie wiem co ci poradzic bo parametry alfreda sa tak rozbiegane ze liczenie nie ma sensu moze kupic jakas zwrotnice z JANBO ale to i tak bladzenie po omacku
zawsze mzoesz zabawic sie w dobranie filtru dla niskosredniotowca na ucho ale tu takze nie masz gwarancji ze wyjdzie dobrze
Narazie mysle o zwrotnicy z podzialem przy 3000Hz.Tylko czy potrzebny jest tłumik na 11/100?
Mam cewki 0.4mH i 1,5mH.Moze mozna byloby je wykorzystac?
Jak mówie jest to tymczasowa zwrotnica.Gdy bede mial mozliwosc wykonania pomiarów wtedy zrobie lepsza.
Skomentuj