Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak poprawić jakość subwoofera pasywnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak poprawić jakość subwoofera pasywnego

Witam. Posiadam zestaw kina domowego Sony DAV 880. wszystko jest ok jednak jakość subwoofera pozostawia wiele dozyczenia. Jest to subwoofer pasywny 3 omowy. Rozebrałem kolumne i w środku jesty tylko sam głośnik bez żadnych filtrów. Czy istnieja jakiś posób na poprawę jakości subwoofera. Czy należało by zakupić bądź zbudować nowy. Proszę o pomoc.

nic nie napisałeś o wytłumieniu. także powykłądaj ścianki suba najpierw mocno póniej słabiej... no i oczywiscie słuchaj czy dało jakiś efekt
    pozdrawiam

Skomentuj

myśle że dodanie filra (nawet pasywnego przyniesie poprawe) optymalnym rozwiązaniem była by modyfikacja na subwoofer aktywny

Skomentuj

to napewno jesy subwofer aktywny skoro niema filra pasywnego , z tym ze wzmacniacz z filtream aktywym znajduje sie gdzie indziej, wiele osób z forum tak robi i także ja ... wiec wydaje mi sie ze dodatkowy filtr niema sensu, prawdopodobnie jest to przyczynąsamej konstrukcji , słaby wzmacniacz + słaby głosnik i słaba konstrukcja, nic nie pozostaje jak zrobić nowego suba pasywnego i podłączyć pod aktualny wzmacniacz od kina

Skomentuj

:)

na pewno filtr jest w amplitunerze specjalne wyjście na suba masz dlatego nic w pudle nie znalazłeś
          metodą prób i błędów wytłum obudowę... a najlepiej zrób nowy samemu
          pozdro

Skomentuj

i pewnie w 2 razy za małej obudowie ten sub jak znam życie ...

Skomentuj

Sorry ze odkopuje trupa ale mam identyczna sprawe wiec sie dopisze. Tez kupilem takie kino w 1 klocku i gra mi to tragicznie. 0 sopranow w tych plastikowych satelitkach, z reszta tylko w 2 przednich sa po 2 glosniczki a reszta po jednym. Sub pusty w srodku bo widac przez dziure jak wychodzi kabel, cienka plyta i plastikowy front, nawet sie tego rozebrac nie da, no moze rozwalic... Ogolnie jestem zalamany radiem i muzyka. Przymierzam sie do zrobienia satelitek i suba pasywnego ale nie wiem czy pakowac do wszystkiego zwrotnice, czy ten sygnal z dvd jest juz odpowiedni. Nie wiem tez jakich glosnikow uzyc bo nie wiadomo jaki w tym jest wzmacniacz. Napiszcie co myslicie, czy warto, czy to zacznie lepiej grac. Myslalem nad zaczeciem od suba bo to tylko jeden glosnik i jak mi nie wyjdzie to to najmniejsze straty dla portfela.
              W papierach jest napisane ze obecne glosniki to 30Wx5 + 50W sub, kino: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=48125873

Skomentuj

Nawet lepszej klasy amplitunery nie wystarczaja jesli maja sterowac suba z samego wyjscia LFE.Inaczej w tych jednoczesciuowych gdzie faktycznie moze sie znajdowac aktywne rozdzielenie (filtry elektroniczne z roznymi podbijaczami) czasem jakos graja ale przewaznie subwoofery sa tak proste i maja kiepskie glosniki ze poprostu hucza.Do tego strsuje sie wysokie strojenie zeby narobic halasu nie patrzac na zejscie czy odpowiedz impulsowa bo i tak glosnik sam z siebie nie wyrabia.Chodzi w tych konstrukcjach o wieksza efektywnosc kosztem jakosci.Dlatego warto by poeksperymentowac z wytlumieniem, wymiana glosnika lub pomyslec nad zbudowanien innego suba czy pasywnego zeby taniej bylo (bez filtrow pasywnych na poczatek) czy juz lepszego aktywnego.
                Jednak za cene do 1000 za caly zestaw wzmacniajaco gl,osnikowy kina niestety oczekiwac nie mozna wiele

Skomentuj

Zdecydowalem ze jednak na poczatek postaram sie zrobic pasywnego suba BR na STX GDN-22-120-8-SS. Walcze z programami do obliczania obudowy itd. ale nie do konca rozumiem :( Z tego co mi wyszlo rozumiem ze ma byc obudowa 38l ale nie wiem czy moze to byc dowolny ksztalt? Co do BR tez nie jestem pewny czy to co widze to to co mysle wiec: srednica 102mm i 616mm dlugosci ?? To 60cm to oczywiscie jakis bzdet z ktorym trzeba cos zrobic ale nie wiem co, czy BR moze byc w dowolnym miejscu? Chce zrobic kwadratowego suba z glosnikiem z przodu i BR z boku albo z tylu. Bede bardzo wdzieczny za podpowiedzi, czytam forum od 2 dni i juz sporo sie dowiedzialem ale nadal jestem zieloniutki jak szczypiorek.

Skomentuj

kwadratowego?? jak zrobisz kwadratowego suba to dam ci nobla... podnies strojenie br to i rurka sie skruci i zmniejsz srednice pozatym przy wpisywaniu parametrow glosnikow zwroc uwage na jednostki np u ciebie xmax to 7,7 m....

Skomentuj

za duza obudowa, za niskie strojenie... daj 30litrów i 36hz gdzies tak... roznicy nie uslyszysz a zmniejszysz impuls, kontrole i subik bedzie mniejszy, zgrabniejszy

Skomentuj

Witam,
                        Sorki, że się wtrącę. Moim zdaniem, dlaczego oddawać bez walki tych kilka hercy na niskich niskich. Różnica pomiędzy fs, a fb36 to aż 0,25 oktawy. Sugeruję w pierwszej kolejności zmniejszyć Sd (7,5[cm] to max), potem zmieniać Vb, a na końcu zmieniać fb. Oczywiście sprawdzając wartości impulsu lub i kontroli, wybrać możliwie najlepsze rozwiązanie. To tylko moja sugestia.
                        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Kudłaty, chodzi mi oczywiscie o ksztalt zblizony do "kostki", szescianu. Parametry staralem sie wpisywac dokladnie ale na stronie STX'a nie wszystko jest, nie ma np. wlasnie xmax, jest tylko x+/- wiec pewni ejakas srednia i to wpisalem. Rurka o 4,70 ma rzeczywiscie 11,45cm a 6,80 ma juz 26cm :( qrcze mam takiego wypierdka zamontowac ? :(

souL, przy tych parametrach mam group delay do 16 a to podobno nie za dobrze... Niestety mniej niz 15 udaje mi sie przy obudowach - 26l :(

Skomentuj

group delay do 16
                            cechy tanich glosnikow.....

zwieksz strojenie, popraw blednie wpisany parametr, daj rurke 8cm....

Skomentuj

wisnia, byl bym wdzieczny za konkrety, jesli wiesz albo ktos wie ile wpisac xmax prosze o podpowiedz. Rurka 8,20cm daje mi dlugosc 43cm... mam to olac ?

Skomentuj

masz wpisać 7,7mm a nie metra !

Skomentuj

ops

Skomentuj

nie obraz sie ale zle zabierasz sie do tego popierwsze
                                    okresl moc jakak jest na wyjsciu na subwoofer skoro glosnik na 3 ohm podejzewam ze wzmacniacz dostosowany jest do pracy z niskim obciazeniem
                                    podrugie jaka jest moc wyjsciowa bo watpie czy wysterujesz glosnik stxa 30 -50 W
                                    potrzecie okresl czy na tyum subwooferze nie ma jakiejs korekcji ktora tlumi lub uwypukla jakies F
                                    potem podejmij decyzje czy robic nowy woofer

Skomentuj

Oczywiscie ze sie nie obrazam, "przyszedlem" na to forum wlasnie po to zeby sluchac rad i sie uczyc.
                                      Widze teraz ze popelnilem chyba blad, jesli juz mam robic sub to chyba raczej na GDN-22-120-4-SS. Nie wiem czemu ubzduralo mi sie ze wszystkie glosniki w "kinie" sa 6 Ohm, tymczasem sub jest 3Ohm. Niestety nie jestem w stanie sprawdzic jakie sa realnie wartosci na wyjsciach, po prostu nie mam do tego ani urzadzen ani wiedzy. Przepisze natomiast wszystko to co mam na temat wzmacniacza i glosnikow w instrukcji.

WZMACNIACZ:
                                      Wyjscie glosnikow przednich - 40W(6Ohm)/kanal
                                      Wyjscie glosnik acentralnego - 40W(6Ohm)
                                      Wyjscie glosnikow tylnych - 40W(6Ohm)/kanal
                                      Wyjscie subwoofera - 50W(3Ohm)
                                      Zakres czestotliwosci - 20Hz - 20KHz
                                      Stosunek sygnal/szum - 75dB
                                      Separacja kanalow - 50dB
                                      Czulosc wyjscia - (AUX)500mV

GLOSNIKI
                                      SATELITY/CENTRALNY /// SUBWOOFER
                                      impedencja 6 Ohm x 5 3 Ohm
                                      -------------------------------------------------------------------------------------
                                      zakres czestotliwosci 150Hz - 20KHz /// 30Hz - 150Hz
                                      -------------------------------------------------------------------------------------
                                      poziom cisnienia akustycznego
                                      82dB/W/M /// 85dB/W/M
                                      poziom wejscia 40W /// 50W
                                      maksymalna moc wyjsciowa
                                      80W /// 100W
                                      dalej sa wymiary i waga
                                      pobor mocy kina to 110W i waga 6,3Kg. Jest naprawde ciezkawe i dlugie, do tego wiatrak chlodzacy.

Jak to kupilem (wysylkowo) i posluchalem to od razu zanioslem do serwisu bo myslalem ze jakies nie wyregulowane czy cos ale okazalo sie ze to tak ma byc. Cos musze z tym zrobic a wymiana na nowe/inne odpada wiec wyszedlem z zalozenia ze po kawalku zrobie suba i komplet satelitek, z prawdziwych glosnikow.

[ Dodano: 2005-04-23, 06:14 ]

Z tym glosnikiem doszedlem do takich wynikow jak powyzej, bede wdzieczny za komentarze. Wszystko wydaje mi sie jest tak jak chcialem, bedzie to kostka o wewnetrznych wymiarach 27x27x27 z grubego MDF co da mi suba po okolo 30cm zewnetrznie. Doczytalem na forum ze do tego glosnika powinno byc okolo 30l ale te wykresy wygladaly wtedy sporo gorzej. Rurka okolo 8cm i dlugosc tak zeby miala niecale 10cm do przeciwnej scianki. Oczywiscie nie wiem czy to wszystko mi cokolwiek da...

Skomentuj

Witam,
                                        Widzę, że kolega jest bardzo zdeterminowany, 6:14, niezła godzina, niezły czas.
                                        Faktycznie, powtórzę Lukasza, nie wysterujesz tego STX`a mocą, którą masz do dyspozycji, a jest to raczej maksymalnie 50[W]/3[oHm]. Urządzenie, ma dodatkowo słabiutki zasilacz, około aż 110[W].
                                        Poza tym, wydaje mi się wychodzi Tobie (z symulacji) Lv51,71, co w obudowie Vb20, będzie nie tylko kłopotliwe.
                                        Nie wiem, konkretnie jaki głośnik masz w tym firmowym "sub`ie", a po zapoznaniu się z ofertą Stx`a (bo czynnik finansowy jest jak widzę istotny), sugeruję Tobie rozważenie głośnika Stx GDN17-80-4-SC. Może niech to będzie pewna alternatywa. Sprawdź go może swoim programem (wszystkie dane są na stronie producenta). Może jeszcze niech ktoś inny Coś podpowie lub i się wypowie.
                                        Myślę, że istnieje ryzyko, abyś uzyskał lepszy rezultat niż masz teraz. Co i jak zrobisz, zdecydujesz jednak Ty sam.
                                        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
                                        X