Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z kolumnami - pomocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z kolumnami - pomocy

witam to mój 1 post więc nie krzyczcie :]
    mam problem z kolumnami a racvzej ich osiągami
    dotychczas miałem stare zg-40c duże kolumny w drewnianej obudowie z 2 basami w tym jeden pasywny o średnicy 25 cm imocy 40 W obudowa typu zamkniętego .
    ostatnio postanowiłem urozmaicić sobie życie przez innego olbrzyma polskiej sceny i nabyłem New Midlton 200 bass-reflex i basowy 100W 30 cm - niestety basy wymagały regeneracji
    po naprawieniu u serwisie doszło do konfrontacji i zbladłem bo w Nwe Midltonach bas jest cichszy już nawet nie tylko cichszy w porównaniu z drugim zestawem ale nawet na tle pozostałych głośników - średni i wysoki - wydaje sie wyciszony
    kolumna jest niewyciszona (kawałek wykladziny producenta) coprawda przenoci zadane przez producenta częstotliwości - urzywając programu FUNCGEN to stwierdziłem 35 Hz jest wyraźniej słyszalne.
    problemy i pytania sąnastępujące :
    1) czy oskarżyć firme regenerującą o wymiane na głośnik o znacznie słabszych paramatrach ? (założyli resor gówny na gumie) pomylili parametry ?
    2) czy da sie zastosować jakieś zabiegi które poprawią brzmienie basu i nadazdą mu właściwy wymiar ( prócz wygłuszenia którym niedługo sie zajme)
    3)czy możliwe że bas jest niewidoczny z powodu wielkości miezkania ? w pokoju około 30 m2
    wraz z odpowiedziami ,pytaniami i wioskami będe wysuwał własne wioski i formułował kolejne pytania mam nadzieje że pomożecie mi uzyskać jakieśkonkretne rozwiązania
    serdecznie pozdrawiam

[ Dodano: 2006-02-12, 10:28 ]
    oto dla powstrzymania wątpliwości i pytań fotki kolumn (zaporzyczone z allegro -ale dokładnie takie)
    http://img88.imageshack.us/my.php?image=833921740xi.jpg
    http://img133.imageshack.us/img133/7...70938928qc.jpg
    ponadto chce poinformowaćże wzmacniacz to radmor 5102 25W ale 4 omowy zaśkolumny 8 omów oba zestawy , podłączałem rónież fishlera 35 W
    ponadto przy podaniu większej mowy zg-40 to wiadomo soe zaczynająmęczyć (70 , ale niewiele więcej wystarczy podać (80 by i midltony miały pewne kłopoty :/

powiedz jaki masz wzmacniacz do tych MildTon'ow bo jak 2x40W to faktycznie mozne niedomagac ale to wina wzmaka a nie kolumn.

Skomentuj

wzmacniacze to kolejno
      Radmor 5102 2*25W 2*15W 4 omowy
      Onkyo TX-2000 4*25W 4 omowy
      Fisher CA-2221 4*35W 8 omowy
      najczęściej stosuje radmora bo pozostałe wymagają jeszcze niewielkich napraw
      kolumny są 8 omowe

Skomentuj

nie wzrasta !! wrecz przeciwnie maleje do 2ch razy !!

Skomentuj

jesli podpiales wysokotonowego samego bez zadnego filtru to sie spalil bo to jest wysokotonowy a nie subwoofer :>

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
            jesli podpiales wysokotonowego samego bez zadnego filtru to sie spalil bo to jest wysokotonowy a nie subwoofer :>
            nie chodziło mi o spalenie piszczały w kolumnie ale prosze o pomoc we właściwym temacie czyli w sprawie basu i jego niskiej efektowności
            pojawiły sie niwe spostrzeżenia podejżewam awarie zwrotnic gdyż głośnik średniotonowy chałasuje basem - stara sie go grać:/ i wychodzi mu buczenie takie brzydkie
            spróbóje znaleść mocniejszy wzmacniacz i sprawdzić wszystko jednak wciaż prosze o waszą pomoc

Skomentuj

Drizzt, jeżeli po regenarcji bas ma mniejszą efektywnośc to może ci wymienili membrane i parametry sie mocno zmieniły efektywność spadła a jeżeli ci sredni nawala a przed "naprawą" nie nawalał to może coś w tym serwisie naknocili przejdz sie z tym do nich i zapytaj czemu tak sie dzieje

Skomentuj

Czaruję...
              X