Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Żeby były małe ale głośne..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Żeby były małe ale głośne..

Witam wszystkich!

Ostatnio w mojej głowie pojawił się nowy pomysł na nagłośnienie mojego pokoju. W chwili obecnej używam do tego suba na ES 300 i podłogówek na peerlessach, wszystko zasilane pioneerem A-604R. Myślę, że w te ferie uda mi się uruchomić końcówkę mocy PA300 do suba co troszkę podniesie natężenie basu ;-) I w związku z tym w mojej głowie zaświtał taki dziwny pomysł na malutkie niepozorne monitorki ale dające również niemałe natężenie.. Myślałem nad jakimiś 8calowymi beymami np. http://www.elmuz.com.pl/beyma/cm8b.htm Z 8 cali napewno nie bedzie glebokiego basu ale od tego przeciez juz jest subik :) żeby te średnie tony były jako tako przyzwoite no i co dołożyć na górę? Generalnie jestem w bardzo wstępnej fazie projektu więc jestem otwarty na wszelkie propozycje i rady. Chciałbym żeby koszt przetworników i zwrotek zamknął się w kwocie 600-700 zł.

Pozdrawiam
    Wiciu

jak na monitorki 2way 8 cali to za duzo!
    żeby te średnie tony były jako tako przyzwoite no i co dołożyć na górę?
    za srednie pasmo odpowiada wllasnie glosnik niskosrednio tonowy. szukaj srednica ok 16-18cm.

Skomentuj

Właśnie też nad tym myślałem, że 8 cali może być za dużo dlatego napisałem o tych średnich tonach.. tylko jak patrzyłem na 6 calówki beymy to ich pasmo przenoszenia zaczyna się od 150 Hz.. Chyba troszke za wysoko jak na niskośredniotonowego do monitorów.. Ma to sens żeby subwoofer przenosił pasmo aż do 150 Hz? Gdzie moge poza elmuzem poszukać dobrych średnioniskotonowych głośników o wysokiej efektywności?

Pozdrawiam
      Wiciu

Skomentuj

jak chcesz 2 way na monitory do suba to daj 12gu/em np do tego glosnik tubowy... tylko do takiego zestawu bys musial dac ja wiem...ze 4 hertze

Skomentuj

Tylko że ja chciałem takie małe gustowne zgrabne niepozorne a nie kolejne dwa suby

Pozdrawiam
          Wiciu

Skomentuj

przykro mi ale nieda się zrobić małych monitorków o wysokim SPL i niskoschodzących.... musisz z czegoś zrezygnować.

max co mozesz mieć to 90dB f3 50Hz i 15L w przypadku 6,5cala....

weź pod uwage że beyma podaje SPL napięciowo (2,8V) co przy cewce o rezystancji 6,2 ohma daje prawie 2dB zysku a dla cewki 3,3 ohma ponad 4,5dB

Skomentuj

Wiem ze nie mozna miec wszystkiego, nie chce zeby nisko schodzily tylko zeby nie wymagaly wysokiego ciecia suba, f3 chyba wystarczyloby na poziomie 80-100 Hz zeby to jakos sie zgrywalo, jak uwazacie?

Sound Wave jaki glosnik miales na mysli "90dB f3 50Hz i 15L w przypadku 6,5cala.... "?

Pozdrawiam
              Wiciu

Skomentuj

podejzewam 18/120/6 stx`a

Skomentuj

Na male monitorki i dosyc efektywne to moze beyma 5MP60N. Kuknijcie sobie no to cus. Moim zdaniem bardzo fajniuski glosniczek.
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

jak coś to tylko celestion te 5 cali jest dość ciekawe

http://professional.celestion.com/pr...etail.asp?ID=1

ale ta 8ka jeszcze lepsza - jeśli ma to być pseudoestradowy dźwięk do rocka idealny to ten eminence 8 calowy celestion w duecie z tonsile 12-19-150 stworzą świetny duet
                    http://professional.celestion.com/pr...etail.asp?ID=4

Skomentuj

Trzeba przyznac ze ten 0818 celestiona wyglada calkiem interesujaco, znalazlem go w na www.box.com.pl za 199 zł, bedzie lepszy np od tej beymy o ktorej pisalem na poczatku? Bo mysle ze bylbym sklonny w niego zainwestowac :)
                      Zastanawia mnie ten tonsil, efektywnosc 103 dB? Trzeba by go troszke stlumic, no i ta cena 125 zł tez niezbyt przyjemna dla portfela ;-) Moze znalazlo by sie cos troszke cichszego i tanszego ale pasujacego do tego zestawu?

Co do tej beymy 5MP60N to ma jednak dość słabą efektywność no i moc też, obawiam sie ze mogla by nie wytrzymac głośniejszego grania.

Pozdrawiam
                      Wiciu

Skomentuj

proponuje zainteresować się moim ogłoszeniem wyjdzie cię troche taniej

Skomentuj

Czy z tym celestionem moglby zagrac np peerless DT100? Efektywnosc maja podobna, moze zaproponujecie cos innego?

Skomentuj

DT100 moze być
                            jest także pare fajnych Vifek które mają wysoki SPL

Skomentuj

Czaruję...
                            X