Mam prośbę.Właśnie planuje swoją pierwszą konstrukcję.Mają to być kolumienki dwudrożne nie za wielkie na STX GDN-22-120-8-SS.Te głośniki już mam.Nie mam pojęcia jakie zastosować wysokotonówki,żeby był jakiś efekt,ale i cena niezbyt wygórowana,bo bedzie to pierwsza konstrukcja.Znajomy polecał mi też STX GDWT-8-150-8-PJ.Co myślicie?Nadaje to się na pierwszy rzut?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomóżcie zielonemu!
Collapse
X
-
Po pierwsze to sie nie robi kolumn dwudroznych na 20cm glosniku. Bo srednie tony beda bardzo blade i bedziesz mial tylko bum bum cyk cyk. Szczegolnie jak zastosujesz ten glosnik tubowy ktora ma ponad 10dB wieksza efektywnosc od niskotonowego.
Jak ma byc tanio to kup dowolny glosnik wysokotonowy STX-a ale kopulkowy.
Zreszta rozwiazania kolumn mozna bylo sciagnac z gotowcow STX-a do ktorych od razu mogles kupic odpowiednie zwrotnice a tak to bedziesz sie meczyl z czymc o czym masz nikle pojecie.
-
Po pierwsze głośniki złe kupiłeś bo one nadają się tylko do 3 drożnych kolumn, po drugie wysokotonówka stxa nie jest za wspaniała, już chyba arv z tesli jest lepsza, jak masz coś kupować z wysokotonowych to za około 45zł jest Tonsil 11/100 lub zachwalany ostatnio Visaton SC 10 N.
Reasumując sprzedaj te głośniki albo zrób na nich suba :P
Kup 4 sztuki GDN-18-120-6-SW zwrotke już masz i będzie grać o niebo lepiej niż ten 22/120/8
Pozdro.
[ Dodano: 2006-02-13, 13:11 ]
irek ale synchronizacja i podobne zdanie mamy :]
Skomentuj
-
bez sensu - i zrobisz zwrotnicę 3 way do tego ?
nawet tzw "uniwersalne" są drogie i do tego baaaaaardzo lipne...
sprzedaj te głośniki, ew zrób suba ;]
zakup był bez sensu jak do 2way, a dokupując jeszcze jakieś tanie średnie itd
jeszcze bardziej się pogrążasz w tym wszystkim...
głośniki daj równolegle i wsadź do wozu np :)
reasumując - te głośniki nie nadają się do 2way, a 3way nie opłaca się robić na nich...
kup stx 18 120 6 sw i arv do nich i będziesz miał coś co już jakoś zagra...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez coolomboJestem zielony i ubezwłasnowolniony, nie myśle, nie wiem, nie znam sie, najlepiej zrobcie za mnie albo niech zrobi sie samo bleeeee, pomóżcie :P
Skomentuj
-
ja już nie będę taki wkońcu to początkujący, http://ag.bocznica.org/ tu masz informacje jakich potrzebujesz
Skomentuj
Skomentuj